Πώς θα κάνεις decluttering στην ψηφιακή ζωή σου;

Μαζί με το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων της ντουλάπας σου, ας προστεθεί και αυτό.

κινητό iStock

Δεδομένου ότι πλέον είναι σχεδόν απόλυτο ότι περνάμε πολλές ώρες στον ψηφιακό κόσμο, αυτό σημαίνει πως πρέπει να τον οργανώσουμε, όπως θα κάναμε στην πραγματική ζωή στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας. Έτσι, με το σκεπτικό ότι μία φορά στο τόσο οφείλουμε να καθαρίζουμε και να ξεσκαρτάρουμε πράγματα που γεμίζουν χωρίς νόημα τη ζωή μας, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και στις ψηφιακές συσκευές μας, με τις οποίες ασχολούμαστε -κακά τα ψέματα- αρκετή ώρα μέσα στην ημέρα. Πώς θα γίνει αυτό;

Σε αντίθεση με τον πραγματικό κόσμο, τα άχρηστα πράγματα στον ψηφιακό δεν λαμβάνουν ουσιαστικό χώρο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξακολουθούν να κατακλύζουν τη ζωή μας. 

Φωτογραφίες

Σίγουρα στο άλμπουμ φωτογραφιών σου έχεις 4.786 φωτογραφίες, στις οποίες έχεις διπλές και τριπλές λήψεις, κουνημένες εικόνες και αρκετά screenshots. Αρχικά, κάνε ένα ξεκαθάρισμα με αυτές που θέλεις να κρατήσεις και εκείνες που θέλεις να σβήσεις. Στη συνέχεια δημιούργησε φακέλους για να τις βρίσκεις πιο εύκολα και όταν δεις πως πάλι γεμίζει ο φάκελος, μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε έναν εξωτερικό δίσκο, ώστε να κρατήσεις εκείνες που σημαίνουν πολλά για εσένα.

E-mails

Είναι ένα από τα δυσκολότερα πρότζεκτ, με αποτέλεσμα να σου πάρει εβδομάδες για να καταφέρεις να κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα. Οπλίσου με υπομονή και θυμήσου πως δεν χρειάζεται να τα τελειώσεις σε μία ημέρα, καθώς αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ωστόσο, κράτησε τα σημαντικά σε φακέλους, σβήσε τα διαφημιστικά και κάνε unsubscribe από τα spam και τα newsletter που δεν σε ενδιαφέρουν. Θα δεις πως θα είναι πιο εύκολη η πλοήγηση και γενικότερα η δουλειά σου, όταν μετά από τη διαδικασία θα σου έρθει νέο mail και θα ξέρεις αμέσως τι να το κάνεις.

Επιφάνεια εργασίας

Η ακατάστατη επιφάνεια εργασίας είναι σαν ένα ακατάστατο γραφείο ή ένας φορτωμένος πάγκος εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως αυτό δεν θα σε βοηθήσει στη δουλειά σου. Δες αν πράγματι όλες αυτές οι εφαρμογές είναι απαραίτητες στο desktop σου και ρίξε στον κάδο ανακύκλωσης ό,τι δεν σου χρειάζεται από έγγραφα, δημιουργώντας παράλληλα φακέλους για την καλύτερη οργάνωση των αρχείων σου.

Εφαρμογές

Από πότε έχεις να παίξεις Candy Crush στο κινητό σου; Αν η απάντηση είναι ότι έχεις τουλάχιστον έναν χρόνο να ανοίξεις την εφαρμογή, τότε οφείλεις να τη διαγράψεις. Σκέψου πως θα λειτουργήσεις όπως συμβαίνει με τα παλιά σου ρούχα. Αν έχεις καιρό να τα φορέσεις και δεν σε ευχαριστούν πλέον, τότε πρέπει να φύγουν από την ντουλάπα σου. Το ίδιο κάνε και με τις εφαρμογές στο κινητό σου, σβήνοντας εκείνες που δεν χρησιμοποιείς και φέρνοντας πιο μπροστά άλλες που σου είναι απαραίτητες.

Social Media

Οι ώρες που περνάμε σε αυτά είναι αρκετές και δεν χρειάζεται να τις μετρήσουμε - όσο κι αν γνωρίζουμε πολύ καλά πόσες είναι. Ωστόσο, σκέψου αν πράγματι σου προσφέρουν κάτι σημαντικό ή σου προσθέτουν περισσότερο άγχος. Αφού κάνεις αυτό τον απολογισμό, συνέχισε με το να κάνεις ένα πέρασμα στους φίλους σου. Αναρωτήσου αν γνωρίζεις τους followers σου και αν υπάρχει λόγος να βλέπεις το περιεχόμενο που ανεβάζουν. Επιπλέον, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σού εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις, ώστε να μεταβάλεις την όλη εμπειρία σου στα κοινωνικά δίκτυα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i