"Μην αναβάλλεις τη διάγνωση": Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Ευρώπη. Γιατί;

καρκίνος του πνεύμονα iStock

Ο μήνας Νοέμβριος είναι συνυφασμένος με τον καρκίνο του πνεύμονα, γι'αυτό ο Lung Cancer Europe (LuCE) σε συνεργασία με την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα ανακοίνωσαν ότι μαζί με 19 οργανισμούς-μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια δημόσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα που ξεκινά σήμερα. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, εάν έχουν συμπτώματα ή εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Ευρώπη. Γιατί; Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα. Να θυμάσαι πως όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Μην αναβάλλεις τη διάγνωση!

"Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όλους για τα συμπτώματα και τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εξετάζονται νωρίτερα για καρκίνο του πνεύμονα”. - δήλωσε η Πρόεδρος του Lung Cancer Europe (LuCE), Anne-Marie Baird,

Η εκστρατεία Get Diagnosed 2022 βασίζεται στην εκστρατεία Get Checked 2021, εστιάζοντας στη διαδικασία και στα βήματα για τη διάγνωση. Η ιστοσελίδα getchecked.eu είναι μια αξιόλογη πηγή ενημέρωσης υψηλής αξίας διαθέσιμη στους Ευρωπαίους πολίτες σε 17 γλώσσες—Κροατικά, Δανέζικα, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ουγγρικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Πολωνέζικα, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ισπανικά, Σουηδικά και Ουκρανικά.

Γιατί να εξεταστείς; Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ποσοστό θνησιμότητας άνω του 50% , επειδή πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης. Ο κόσμος συχνά δεν εξετάζεται, επειδή δεν γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο. Δεν χρειάζεται κανείς να καπνίζει ή να είναι παθητικός καπνιστής για να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα – όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.

καρκινος του πνευμονα

Τι μπορείς να κάνεις; Εάν παρουσιάσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή είσαι εκτεθειμένος σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μην περιμένεις άλλο! Μην αναβάλεις τις εξετάσεις σου! Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί όχι μόνο να σώσει τη ζωή σου, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητά της.

Πώς μπορείς να εξεταστείς; Συζήτησε τα συμπτώματά σου με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Ο ειδικός μπορεί με τη σειρά του να ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων για να διαπιστώσει την ύπαρξη καρκίνου του πνεύμονα.

Πού να απευθυνθείς για μια τέτοια εξέταση; Εάν έχεις τυχόν απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο εξέτασης, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα μας Lung Cancer Europe ή να επικοινωνήσεις με έναν από τους οργανισμούς-μέλη μας στη χώρα σου για πρόσθετες πληροφορίες και υποστήριξη.

Τι είναι ο Lung Cancer Europe; Ο LuCE είναι η φωνή των Ευρωπαίων που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Συνεργαζόμαστε με τα μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από τη νόσο και να διασφαλίσουμε πως όσοι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας ώστε να διασφαλίζεται η έντονη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις; Στην ιστοσελίδα getchecked.eu θα μάθεις πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής ή πώς να μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία ή την ιστορία ενός αγαπημένου σου προσώπου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i