Κήλη & Αποκατάσταση: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Τα αίτια, τα συμπτώματα και οι νέες, ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για τη μόνιμη αποκατάσταση της κήλης.

πονος κοιλια iStock

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά για τις κήλες, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, αναλύει τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως αναφέρεται στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που αποσκοπούν στη μόνιμη αποκατάσταση της πάθησης.

Τι ονομάζουμε κήλη;

Η κήλη αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, με τη διενέργεια άνω των 15.000.000 επεμβάσεων, ανά το χρόνο. Ενδέχεται να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες (άνδρες & γυναίκες), όσο και σε παιδιά, με τους άνδρες, να κατέχουν ένα "σχετικό προβάδισμα". Αφορά στην παθολογική κατάσταση, κατά την οποία τμήματα του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, προβάλλονται δια μέσω οπής, ή χαλαρού σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Πρακτικά, δηλαδή, όταν κάποιο εσωτερικό όργανο της κοιλιακής χώρας, "χάνει" τη φυσική, ανατομική του θέση και προβάλλεται, σαν "εξόγκωμα", κάτω από το δέρμα".

Οι ασθενείς με κήλη βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών όπως πχ. εγκλωβισμός του εντέρου στο χάσμα της κήλης (περίσφιξη) που ενδέχεται να προκαλέσει εντερική απόφραξη και ισχαιμία (διαταραχή της αιμάτωσης του εντέρου που οδηγεί σε γάγγραινα). Και οι δύο αυτές καταστάσεις απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Ανάλογα με τα σημεία που θα εμφανιστούν, οι κήλες διακρίνονται σε:

  • Βουβωνοκήλη (εμφάνιση στον βουβωνικό πόρο ή στόμιο), η οποία είναι και η συχνότερη πάθηση, με ποσοστό εμφάνισης, έναντι των υπολοίπων, άνω του 80%
  • Μηροκήλη (Μηριαίο στόμιο)
  • Οµφαλοκήλη (Οµφαλός)
  • Επιγαστρική κήλη (Επιγάστριο)
  • Μετεγχειρητική κήλη (Παλιά τοµή από χειρουργείο)
  • Σπιγγέλιος κήλη (Ηµισεληνοειδήγραµµή)

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και τα συμπτώματα;

Η εμφάνιση μιας κήλης οφείλεται, σε αρκετές περιπτώσεις, σε κληρονομικούς λόγους ενώ τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή), την απότομη, ξαφνική ή συνεχή άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, χειρουργικές τομές, χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία.

Λαπαροσκοπική χειρουργική: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η κήλη αποκαθίσταται λαπαροσκοπικά και αναίμακτα με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μέσω μικροσκοπικών τομών. Παράλληλα, το κατασκευασμένο, από εύκαμπτο υλικό πλέγμα που τοποθετείται για την ενίσχυση της περιοχής, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέου ιστού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση του συγκεκριμένου πλέγματος αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα είδη κήλης, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%.

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Η συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδος παρουσιάζει μία πλειάδα ωφελημάτων έναντι της παλαιάς, ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο, μικρές τομές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, γρήγορη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες. Μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις μηδενίζουν τη πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση, όταν αυτές διενεργούνται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση. 

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. (axiarchos.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i