Γιατί τα εμφράγματα αυξάνονται τις ημέρες των Χριστουγέννων;

Μία έρευνα προσπάθησε να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυξημένοι θάνατοι από καρδιακές προσβολές τη γιορτινή περίοδο.

χριστουγεννιάτικο τραπέζι - χριστούγεννα iStock

Όσο κι αν πρόκειται για την πιο υπέροχη εποχή του χρόνου - όπως μας υπενθυμίζει το διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι- αυτό δεν σημαίνει πως οι θάνατοι σταματούν κατά τη γιορτινή περίοδο. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετών ερευνών μέσα στην περασμένη δεκαετία, την περίοδο ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι από εμφράγματα μέσα στη χρονιά. Φταίει άραγε το κρύο που επικρατεί αυτές τις ημέρες και οι ιώσεις που μαστίζουν την εποχή αυτή; 

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Josh Knight του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης προσπάθησε να βγάλει από την εξίσωση τον παράγοντα του καιρού, προκειμένου να εξετάσει ανεξάρτητα τα αποτελέσματα σχετικά με τους θανάτους από εμφράγματα. Μελετώντας μέσα στα τελευταία 25 χρόνια τα στοιχεία θνησιμότητας της Νέας Ζηλανδίας, όπου τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά λαμβάνουν χώρα την καλοκαιρινή περίοδο, οι ερευνητές παρατήρησαν πως πράγματι κατά τη διάρκεια των γιορτών εντοπίστηκαν περισσότερα περιστατικά καρδιακών προσβολών. Ειδικότερα, οι θάνατοι των οποίων η αιτία ήταν τα καρδιακά προβλήματα, ήταν αυξημένοι κατά 4% σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά, πράγμα που σήμαινε πως οι  καιρικές συνθήκες δεν έπαιζαν ρόλο στο αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη γιορτινή περίοδο ήταν πολύ χαμηλότερος από εκείνων που πέθαιναν μέσα στην υπόλοιπη χρονιά. 

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν απάντησε ξεκάθαρα σχετικά με το τι επηρεάζει τα άτομα και στοιχεία θνησιμότητας, πολλές άλλες μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Μην ξεχνάμε πως πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις και τις στιγμές που δημιουργούμε με φίλους και οικογένεια, τα Χριστούγεννα είναι μία αγχωτική περίοδος, όπου οι υποχρεώσεις πληθαίνουν- το ίδιο και τα έξοδα. Αναμφίβολα,το άγχος οδηγεί σε αυξημένη πίεση -ειδικά σε όσους έχουν προδιάθεση ή δεν το γνωρίζουν ότι έχουν- κατάσταση που αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Από την άλλη, τα βαριά γιορτινά γεύματα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών αποτελούνται από πολύ κρέας ή γλυκά, κατάσταση που δεν ισχύει σε φυσιολογικές συνθήκες. Αν προσθέσουμε σε αυτό το περίσσιο αλκοόλ, καταλαβαίνουμε ότι τα Χριστούγεννα υιοθετούμε κάποιες από τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, ας σημειώσουμε πως αρκετοί είναι εκείνου που την εποχή αυτή επιλέγουν να ταξιδέψουν μακριά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναζητήσουν την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται άμεσα. 

Σίγουρα, οι αιτίες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή είναι αρκετές, από αυτές ωστόσο μπορούμε να διαγράψουμε τον παράγοντα του καιρού. Μπορεί, λοιπόν, ο Knight και η ομάδα του να μην κατάφεραν να δώσουν σαφέστερες απαντήσεις, όμως πήγαν ένα βήμα παρακάτω τη σκέψη του γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από έμφραγμα κατά τη διάρκεια των γιορτών. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i