Καρδιακή ανακοπή: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ – Θα μπορούσε να σωθεί;

Σε κάποιες περιπτώσεις η έγκαιρη αντίδραση από τον περίγυρο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του θανάτου από καρδιακή ανακοπή.

Lisa Mari Presley - Priscilla Presley Instagram

Η κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί, έχασε χθες τη ζωή της στα 54 χρόνια της μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστη στο σπίτι της.  Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ενώ προηγουμένως είχε προσπαθήσει να την επαναφέρει κάνοντας της ΚΑΡΠΑ, ο πρώην σύζυγός της με τον όποιο συγκατοικούσαν. Δυστυχώς οι προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή δεν ήταν επιτυχημένες και λίγες ώρες αργότερα απεβίωσε.

Ένα βίντεο από την παρουσία της, δύο ημέρες πριν, στην τελετή απονομής για τις Χρυσές Σφαίρες αποκτά άλλη αξία μετά το θάνατό της καθώς η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ φαίνεται να αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία, χωρίς όμως να την εμποδίσει αυτό να συνεχίσει τη συνέντευξη που έδινε εκείνη τη στιγμή σε τηλεοπτικό σταθμό.

Lisa Mari Presley - Priscilla Presley
Instagram
Την είδηση της διακομιδής της κόρης της στο νοσοκομείο ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Twitter η μητέρα της, Priscilla Presley. 

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή

Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα αιφνίδιο θάνατο. Στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ανακαλύψαμε πολύ ενημερωτικές απαντήσεις από τον Νικόλαο Νικολάου τέως Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Όπως διαβάζουμε, αιφνίδιος είναι ο θάνατος  που συμβαίνει μετά ελάχιστα ή χωρίς καθόλου προειδοποιητικά συμπτώματα. Στους ενήλικες αποτελεί συνήθως την πιο δραματική εκδήλωση του εμφράγματος  τους μυοκαρδίου.  Στις περιπτώσεις αυτές το έμφραγμα προκαλεί θανατηφόρες αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή.

Τι μπορεί να κάνεις κανείς για να βοηθήσει σε μια καρδιακή ανακοπή;

Θα πρέπει και εδώ να τονίσουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία τέτοια γεγονότα να τα προλαμβάνει κανείς παρά να προσπαθεί εκ των υστέρων να διασώσει το θύμα, τονίζει ο Νικόλαος Νικολάου. Ωστόσο θα πρέπει εξίσου κατηγορηματικά να τονίσουμε, όπως εξηγεί, ότι με κανένα τρόπο σήμερα η καρδιακή ανακοπή δε θα πρέπει να θεωρείται ισοδύναμη με το θάνατο αρκεί βέβαια η διάσωση να ξεκινήσει σε λίγα λεπτά από την κατάρρευση του θύματος. Είναι δυνατόν δηλαδή να ανατάξει κανείς τη θανατηφόρο αρρυθμία και να επαναφέρει την κυκλοφορία αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός. Θα πρέπει αυτός που προσφέρει βοήθεια να μπορεί να αναγνωρίσουν την ανακοπή και να ενεργήσει για τη λεγόμενη "βασική υποστήριξη της ζωής" κάνοντας δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοή στόμα με στόμα ή να γίνει χρήση απινιδωτή. Και βέβαια, η διάσωση μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο αρκεί να ξεκινήσει λίγα λεπτά μετά την ανακοπή.

Διαβάστε Επίσης

Μπορεί κάποιος που δεν έχει ιατρικές γνώσεις να σώσει τη ζωή ενός θύματος ανακοπής;

Έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία ότι μπορεί, απαντά μέσα από τη δημοσίευσή του ο γιατρός. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός μη υγειονομικών στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση απινιδωτή. Η εμπειρία δείχνει ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορούν τα ασθενοφόρα να φτάνουν πάντα το θύμα της ανακοπής όσο γρήγορα χρειάζεται. Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ανακοπής από τους παρευρισκομένους, η απόσταση του ασθενοφόρου από το θύμα, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων και η κίνηση στους δρόμους συχνά κάνουν αδύνατη την έγκαιρη προσέγγισή του θύματος της ανακοπής. Ευτυχώς τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση της ανακοπής και διενεργούν βασική αναζωογόνηση ή και δίνουν οι ίδιοι απινίδωση πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα.

Πώς μπορώ να λάβω αυτή την εκπαίδευση;

Στη χώρα μας σήμερα γίνονται πολλά σεμινάρια βασικής υποστήριξης της ζωής και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού. Χιλιάδες άτομα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από διάφορους διοργανωτές σε σεμινάρια πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διοργανωτές σεμιναρίων πανελλαδικά, οργανώνοντας περί το 10% των σεμιναρίων βασικής και το ένα τρίτο των σεμιναρίων προχωρημένης υποστήριξης της ζωής στη χώρα μας. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i