Το νόσημα για το οποίο φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες η COVID-19

Μεγαλύτερες πιθανότητες (αν και μικρές ποσοστιαία) να διαγνωστούν για πρώτη φορά με διαβήτη έχουν όσοι κόλλησαν κορονοϊό, ειδικά την περίοδο της Όμικρον, βρήκε νέα έρευνα.

διαβήτης istock

Επιστήμονες στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που αρρώστησαν λόγω Covid-19, έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν στη συνέχεια για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 2. Επίσης βρέθηκε ότι αφενός ο κίνδυνος αφορά όλες τις παραλλαγές - παλαιότερες και νεότερες του κορονοϊού όπως η Όμικρον - και αφετέρου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά τη λοίμωξη.

Ο διαβήτης διαταράσσει τις φυσιολογικές μεταβολικές λειτουργίες, εμποδίζοντας το πάγκρεας να παράγει επαρκή ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προξενήσει βλάβη σε ζωτικά όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Διαβάστε Επίσης

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Smidt Heart του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai στο Λος 'Αντζελες, με επικεφαλής τον δρα 'Αλαν Κουάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", ανέλυσαν στοιχεία για 23.709 ενήλικους ασθενείς με μέση ηλικία 47 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος πρωτοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2 μετά από Covid-19 ήταν 2,1% μαζί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ειδικά στους εμβολιασμένους ήταν 1%, ενώ στους ανεμβολίαστους 2,7%. "Τα αποτελέσματα μας επαληθεύουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου μετά από λοίμωξη Covid-19 είναι πραγματικός και δυστυχώς έχει επιμείνει καθ' όλη την εποχή της Όμικρον", δήλωσε ο δρ Κουάν. Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Από την άλλη, πρόσθεσε, "τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πριν τη λοίμωξη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του κινδύνου για διαβήτη. Μολονότι περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για να το επιβεβαιώσουν αυτό, πιστεύουμε σταθερά ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας".

Η καθηγήτρια καρδιολογίας Σούζαν Τσενγκ ανέφερε ότι "μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά, οι ενδείξεις που βλέπουμε στα δεδομένα είναι ότι η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να δράσει ως επιταχυντής της νόσου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάγνωσης που κάποιος σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αργότερα στη ζωή του. Δηλαδή αντί να διαγνωσθεί με διαβήτη στα 65 του, κάποιος με προϋπάρχοντα κίνδυνο για διαβήτη μπορεί, μετά από Covid-19, να εμφανίσει διαβήτη στα 45 ή στα 55 του".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i