Οστεοπόρωση: Η "σιωπηλή απειλή" και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που "αδυνατίζει" τα οστά, ελαττώνει την ποσότητα και την ποιότητά τους και απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση.

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Γυναίκα που πίνει γάλα istock

Ο Νίκος Λιακόπουλος, MD, R&D Medical Development Amgen Hellas, δίνει βασικές πληροφορίες για μια πολύ σοβαρή κατάσταση υγείας που αφορά κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- τις γυναίκες. 

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που "αδυνατίζει" τα οστά, ελαττώνει την ποσότητα και την ποιότητά τους και απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση. Έτσι, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος, ακόμα και μετά από ένα απλό γλίστρημα, ιδιαίτερα στον καρπό, στους σπονδύλους ή στο ισχίο. Πολλά από τα κατάγματα αυτά, σε αντίθεση με αυτά που παθαίνουμε ως νέοι και γρήγορα τα ξεχνάμε, οδηγούν σε μια δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Από τους περίπου 15.000 ασθενείς με κάταγμα ισχίου στην Ελλάδα ετησίως πολλοί θα χάσουν την ικανότητα να περπατούν, να ασχολούνται με τα χόμπι τους ή να ζουν ανεξάρτητα! Οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και ο ρυθμός απώλειας οστού επιταχύνεται σημαντικά στην περίοδο της γυναικείας εμμηνόπαυσης. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 70 θα υποστούν κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης στην υπόλοιπη ζωή τους. Αν και είναι μια "σιωπηλή απειλή", χωρίς προειδοποιητικά μηνύματα, μπορεί με σύγχρονες μεθόδους να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. 

Πώς θα βρεις ότι έχεις οστεοπόρωση

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης βασίζεται σε μια απλή, σύντομη, ανώδυνη εξέταση που ονομάζεται "μέτρηση οστικής πυκνότητας" ή DXA. Σε αυτή μετριέται η οστική πυκνότητα με τη χρήση χαμηλής δόσης δέσμης ακτίνων Χ. Είναι πολύ ευχάριστο ότι την εξέταση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να τη "γράψει" ο γιατρός σου και ότι αποζημιώνεται στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Πρόλαβε τα κατάγματα: η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, αν έχεις οστεοπόρωση, ότι δεν μπορείς να τη θεραπεύσεις οριστικά με μια σύντομη θεραπεία λίγων εβδομάδων ή μηνών. Η φροντίδα για την υγεία των οστών σου πρέπει να κρατάει για όλη σου τη ζωή. Αν και οι ασκήσεις δύναμης και ευλυγισίας, η διατροφή, η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών, για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση, δεν επαρκούν. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολύ αποτελεσματικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος και διατίθενται σε διάφορες μορφές και δοσολογικά σχήματα που βοηθούν τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποια θεραπεία είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i