Καρκίνος του μαστού: Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη

Η πρόληψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Γυναίκα κάνει ψηλάφηση και αυτοεξέταση istock

Η Ελένη Ζαΐρη, ογκολόγος παθολόγος στην Κλινική "Άγιος Λουκάς" στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού. 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί διεθνώς τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό. Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί διάφοροι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να συσχετίζονται επιδημιολογικά με τη νόσο.

Διαβάστε Επίσης

Η σημασία της πρόληψης

Η πρωτογενής πρόληψη, δηλαδή η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η ενσωμάτωση μιας τακτικής σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα, μπορεί να μειώσει τον προσωπικό κίνδυνο νόσησης, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει την προσυμπτωματική διάγνωση, με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος και η ψηφιακή μαστογραφία, η εξέταση (ψηλάφηση) των μαστών από κλινικό ιατρό και η μηνιαία αυτοψηλάφηση. Η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει ως προσυμπτωματική απεικονιστική εξέταση τη μαστογραφία (από την ηλικία των 40 ετών και νωρίτερα, όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό), η οποία δίνει τη δυνατότητα αποκάλυψης του καρκίνου του μαστού σε στάδιο που κλινικά δεν ανιχνεύεται. Η υπερηχογραφία, αθροιστικά, ως συμπληρωματική μέθοδος, βελτιώνει σημαντικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μαστογραφίας. Δεν ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος, αρκεί να διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια.

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για τον ετήσιο έλεγχο μαστογραφίας. Φόρεσε το καλύτερό σου χαμόγελο και ας βάψουμε ροζ την ελπίδα… Μπορούμε να νικήσουμε χωρίς φόβο τον καρκίνο και με τον καλύτερο σύμμαχο, την πρόληψη!

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i