Τριχόπτωση: Παίζει ρόλο το χρώμα των μαλλιών μας;

Τι απαντά η επιστήμη για τα αίτια της τριχόπτωσης και πώς μπορεί να σχετίζεται με το χρώμα των μαλλιών μας;

τριχόπτωση iStock

Η τριχόπτωση είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για αρκετές γυναίκες ωστόσο είναι εξαιρετικά σύνηθες, αφού σύμφωνα με μία μελέτη από το 2015, το 40% από αυτές πριν φτάσουν στα 50 θα βιώσουν απώλεια μαλλιών. Είτε οφείλεται σε κάποια θεραπευτική αγωγή όπως π.χ. για καρκίνο, είτε στην εμμηνόπαυση ή σε κάποιον άλλο παράγοντα η έντονη τριχόπτωση μπορεί να μας ξαφνιάζει, ωστόσο χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Μία ακόμη παράμετρος της τριχόπτωσης που δεν έχουμε συζητήσει αρκετά είναι εάν είναι συνηθέστερη ή όχι στις γυναίκες με καστανά μαλλιά. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Επηρεάζει την τριχόπτωση το χρώμα των μαλλιών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμό των θυλακίων των τριχών συνδέεται με το χρώμα των μαλλιών. Ειδικότερα, οι γυναίκες με ξανθά μαλλιά έχουν περίπου 140 χιλιάδες θυλάκια, οι καστανές 100 χιλιάδες και οι κοκκινομάλλες 90 χιλιάδες. Φαίνεται όμως ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι καθοριστικός. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας προέκυψε πως 30 εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από τριχόπτωση είναι καστανές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα της τρίχας και στο πόσες "φύτρες" υπάρχουν στο κεφάλι, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο γιατί συμβαίνει.

Διαβάστε Επίσης

Παίζει ρόλο το χτένισμα;

Και δεν είναι μόνο το φυσικό χρώμα των μαλλιών που επηρεάζει την τριχόπτωση, αλλά και το χτένισμα που μπορεί να έχεις διαλέξει, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Ειδικότερα, οι τραβηγμένες αλογοουρές είναι απαγορευτικές, όπως και τα σφιχτά πλεξιδάκια, οι τρέσες και τα ράτσα. Ο λόγος; Με τα παραπάνω χτενίσματα συντελείται υπερβολικό τράβηγμα των ριζών με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε μία κατάσταση που ονομάζεται αλωπεκία. Το ίδιο συμβαίνει αν φοράς στον ύπνο σου ρολά στα μαλλιά σου. Εκτός από την αραίωση των μαλλιών, μια δεύτερη ένδειξη ότι το παρακάνεις είναι να νιώθεις ενόχληση στις ρίζες. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις επειγόντως το χτένισμά σου. 

Βασικές αιτίες τριχόπτωσης

Όπως προαναφέρθηκε, η εμμηνόπαυση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στο ζήτημα της τριχόπτωσης. Παράλληλα, η εγκυμοσύνη, η αναιμία και ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των μαλλιών. Τέλος, το άγχος είναι ένας από τους λόγους που ενδέχεται να σε κάνουν να βιώσεις συμπτώματα τριχόπτωσης, μια κατάσταση η οποία μπορεί όμως να επανέλθει στο φυσιολογικό σε 6 μήνες. 

Επειδή λοιπόν τα μαλλιά μας συνδέονται άρρηκτα με την υγεία μας, οφείλουμε να ακολουθούμε healthy πρακτικές που προστατεύουν την υγεία τους. Για παράδειγμα μπορούμε να αποφύγουμε προϊόντα και εργαλεία που γνωρίζουμε πως προκαλούν καταστροφή της τρίχας, ενώ η αποχή από το τσιγάρο είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στα θυλάκια και να μειώσει την παραγωγή ελαίων, κάνοντας τα μαλλιά ξηρά και αδύναμα. 

Τέλος η διατροφή είναι το Α και το Ω, προσθέτοντας στο ημερήσιο πρόγραμμά μας τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προωθούν την υγεία των μαλλιών, χωρίς να ανησυχούμε για το χρώμα τους. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i