
Το κάταγμα της κλείδας είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η κλείδα είναι ένα οστό που συνδέει το στέρνο με την άρθρωση του ώμου και είναι επίσης το μοναδικό συνδετικό οστό μεταξύ κορμού και άνω άκρου. Κι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί ήπια και συντηρητικά, σε κάποιες άλλες θα πρέπει να επέμβει κανείς χειρουργικά.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις βασικές απορίες μας και τις απευθύναμε στον ορθοπαιδικό χειρουργό και αθλητίατρο, Ιωάννη Ν. Χιώτη.
1. Πώς προκαλείται το κάταγμα κλείδας;
Το κάταγμα κλείδας προκαλείται συνήθως με απευθείας χτύπημα στον ώμο, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας απλής πτώσης πάνω στον ώμο ή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα (π.χ πτώση από μηχανή). Πιο σπάνια συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής δραστηριότητας.
2. Ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος κλείδας;
Το κάταγμα κλείδας είναι ένας πολύ επώδυνος τραυματισμός. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Έντονο πόνο
-Παραμόρφωση ή ασυμμετρία του ώμου
-Δυσκολία στην κίνηση ή την ανύψωση του άκρου με συνοδούς κριγμούς
-Οίδημα και εκχυμώσεις (μώλωπες)
-Μούδιασμα ή ευαισθησία στην περιοχή
3. Πώς γίνεται η διάγνωση του κατάγματος κλείδας;
Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την απλή ακτινογραφία. Σπάνια απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία, και συγκεκριμένα αν το κάταγμα είναι συντριπτικό ή υπάρχουν άλλα συνοδά κατάγματα (όπως ωμοπλάτης). Ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η αγγειογραφία είναι απαραίτητες σε υπόνοια αγγειακής βλάβης, ή η μαγνητική τομογραφία και η μυελογραφία στις περιπτώσεις που υπάρχει βλάβη του βραχιονίου πλέγματος.
4. Μη χειρουργική θεραπεία
Τα κατάγματα που δεν παρουσιάζουν μεγάλη παρεκτόπιση ή συντριβή αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Αυτή περιλαμβάνει είτε απλή ανάρτηση, είτε εφαρμογή ειδικού επιδέσμου για 4-6 εβδομάδες, χορήγηση αναλγητικών και παγοθεραπεία.
5. Ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία
Οι ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία των καταγμάτων αυτών είναι:
-Ανοικτά κατάγματα κλείδας (διάτρηση του δέρματος)
-Αιωρούμενος ώμος, που υποδηλώνει σύνθετη βλάβη της περιοχής
-Ύπαρξη κοσμητικής παραμόρφωσης
-Συνοδός τραυματισμός των αγγείων και νεύρων
-Κατάγματα μεσότητας με παρεκτόπιση
-Κατάγματα του περιφερικού άκρου με παρεκτόπιση
-Πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα
6. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
-Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στον αθλητισμό
-Λιγότερο πόνο
-Ελάχιστη πιθανότητα να μην κολλήσει το κάταγμα (ψευδάρθρωση)
-Γρηγορότερη επούλωση του κατάγματος αφού τα άκρα του οστού βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους.
Κατά την επέμβαση το κάταγμα ανατάσσεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, και γίνεται οστεοσύνθεση με ειδικά ανατομικά υλικά. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανάταξη των τεμαχίων του κατάγματος και η συγκράτησή τους με ανατομική πλάκα και βίδες ή με ενδομυελικό ήλο, ώστε οι οστεοβλάστες να δημιουργήσουν νέο οστό το οποίο θα προαγάγει την πώρωση του κατάγματος. Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να πωρωθεί και να επιτραπούν οι ενεργητικές κινήσεις του βραχίονα.
Η αφαίρεση των υλικών επιτρέπεται κατόπιν 1,5-2 ετών, εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί και η πώρωση του κατάγματος είναι ικανή και επαρκής.
Ο ακτινολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τακτικά, γιατί θα επιτρέψει στον χειρουργό να αξιολογήσει την πώρωση του κατάγματος και να αποφασίσει πότε μπορεί να ξεκινήσει η ενδυνάμωση του άκρου.
Βio
O Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος Ιωάννης Ν. Χιώτης είναι αναπλ. διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Έδρα Ανατομίας), τ. μέλος της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ - ΕΟΚΑΝ και πιστοποιημένος χειρουργός στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr