Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Ο νευρικός κλονισμός μοιάζει με τη βλάβη που παθαίνει ένα αυτοκίνητο όταν τρέχει ασταμάτητα. Δες τα σημάδια του, προτού... κλατάρεις!

γυναίκα παθαίνει νευρικό κλονισμό istock

Ο νευρικός κλονισμός, αν και θεωρείται παρωχημένος όρος αποτελεί ένδειξη κάποιας ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD). Ο όρος που επικρατεί είναι η ψυχική κατάρρευση, που καθιστά προσωρινά μη ικανό το άτομο να λειτουργήσει στην καθημερινή του ζωή.

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

 1. Η ζωή σου ήταν ιδιαίτερα αγχωτική τον τελευταίο καιρό
 2. Έχεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σωστά
 3. Παθαίνεις κρίσεις πανικού ή σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις
 4. Έχεις έλλειψη κινήτρων και ενδιαφερόντων
 5. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζωή σου
 6. Κάνεις κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Ψυχική υγεία: Αυτή είναι η υγιεινή συνήθεια που σταμάτησες να ακολουθείς

1. Η ζωή σου ήταν ιδιαίτερα αγχωτική τον τελευταίο καιρό

Ίσως διαγνώστηκες με καρκίνο, χώρισες ή πήρες διαζύγιο, απολύθηκες ή έχασες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Τίποτα από αυτά τα πράγματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οδεύεις προς νευρικό κλονισμό, αλλά είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Εάν νιώθεις ότι το άγχος σου σε περιορίζει και σε πνίγει (δεν τρως ούτε κοιμάσαι καλά) αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και κάποιος που συνήθως δεν υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να φτάσει σε σημείο που καταρρεύσει ψυχικά.

2. Έχεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σωστά

Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια κρίση, αλλά είναι πιο πιθανό όταν υπάρχουν υποκείμενες διαταραχές ψυχικής υγείας. Επομένως, εάν έχεις ήδη κατάθλιψη, στρες ή άλλο πρόβλημα, προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα. Επισκέψου ψυχολόγο ή ψυχίατρο και επικοινώνησε με τον γιατρό σου εάν η τρέχουσα φαρμακετική σου αγωγή ή θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα

3. Παθαίνεις κρίσεις πανικού ή σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά αν συμβαίνουν συχνά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ψυχική κατάρρευση συχνά προηγείται από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, ίσως ακόμη και από σκέψεις αυτοκτονίας (αυτοκτονικός ιδεασμός). 

4. Έχεις έλλειψη κινήτρων και ενδιαφερόντων

Μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται στο κατώφλι ενός νευρικού κλονισμού αναφέρουν ότι δεν νιώθουν τίποτα. Μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι για την εμφάνισή σου, να έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που απολάμβανες παλιά και να απομονώνεσαι από την οικογένεια και τους φίλους σου. Όλα αυτά είναι σημάδια κατάθλιψης και πιθανώς σοβαρής κρίσης ψυχικής υγείας.

5. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζωή σου

Ακόμη και μικρές καθημερινές εργασίες σου φαίνονται υπερβολικά κουραστικές. Αυτό το αίσθημα της ανημπόριας ή της απελπισίας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να συσσωρεύεται αργά με την πάροδο του χρόνου, χάρη σε μια συνεχή συσσώρευση άγχους.

6. Κάνεις κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Η κατάχρηση ουσιών και ο νευρικός κλονισμός συχνά συμβαδίζουν. Θα χρειαστείς επαγγελματική βοήθεια για να κόψεις τον εθισμό. 

Συμβουλές για να αποφύγεις τον νευρικό κλονισμό

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ψυχικά προβλήματα σχετίζονται με το στρες κάνε τα εξής:

 • Διαχείριση άγχους
 • Ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό
 • 20 λεπτά ήπιας άσκησης ή 10 λεπτά έντονης άσκησης, καθημερινά
 • Βόλτα για τουλάχιστον λίγα λεπτά ημερησίως
 • Ενασχόληση με κάποιο χόμπι
 • Συζήτηση με φίλους, οικογένεια, συντρόφους και συγκάτοικους για τα ενοχλητικά συναισθήματα
 • Θέσπιση προγραμμάτων υγιεινής, ύπνου και διατροφής
 • Αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης
 • Αποφυγή της χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών
 • Μην προσπαθήσεις να το διορθώσεις μόνη σου και μην ελπίζεις ότι "απλώς θα περάσει". Ένας ψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις υποκείμενες καταστάσεις ή το συμβάν που πυροδοτεί την έλλειψη κινήτρων και ενδιαφερόντων, το αίσθημα άγχους, κατάθλιψης, τα ξεσπάσματα σε κλάματα, τη διαρκή ευερεθιστότητα, το αίσθημα ότι κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει, την απελπισία, την απόσυρση ή αποφυγή καθημερινών κοινωνικών καταστάσεων και να συνεργαστεί μαζί σου για να σου προσφέρει ένα κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

5 απρόσμενα "συμπτώματα" που συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i