Σημαντική η επιβάρυνση των ασθενών με λύκο που χρησιμοποιούν στεροειδή

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώθη Λύκου, μιας ασθένειας που ταλαιπωρεί 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Συστηματικός Ερυθηματώθης Λύκος istock

Το 90% των ανθρώπων είναι γυναίκες  και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) είναι "Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο", με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη έγκαιρη διάγνωση του Λύκου και τις ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές του συνέπειες.

Λύκος: Συμβουλές για να ρυθμίσεις τα συμπτώματα της νόσου κάθε εποχή

Η πρώτη διάγνωση της νόσου χρονολογείται απ’ τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα "Λύκος" λόγω του ότι οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί μοιάζουν με δάγκωμα του.

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές Λύκου:

  1. ο Δερματικός που περιορίζεται στην πρόκληση εξανθημάτων στο δέρμα και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης που προσβάλλει δέρμα και αρθρώσεις, ενώ συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα (νεφρός, καρδιά κα).
  2. ο Φαρμακευτικός που προκαλείται απ’ τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και ο Νεογνικός που εμφανίζεται σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες πάσχουν από Λύκο ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα. 

Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ);

Ο ΣΕΛ είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων, του αίματος, των αρθρώσεων και του δέρματος.

Με τον Λύκο, το ανοσοποιητικό σύστημα, που συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λύκο, το 90% των ατόμων με τη νόσο είναι γυναίκες.

Οι αιτίες του λύκου δεν είναι γνώστες και μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και δυνητικά θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του ΣΕΛ είναι συχνά δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα άλλων κοινών παθήσεων. Ωστόσο, ένα σημαντικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας. Άλλα συμπτώματα είναι δυσκολία στην αναπνοή, επίμονος πόνος στο στήθος, πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία, πυρετός και κούραση, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών γίνονται μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο, πονοκέφαλοι, σύγχυση και κάποια απώλεια μνήμης.

Σημαντική η επιβάρυνση των ασθενών με λύκο που χρησιμοποιούν στεροειδή

Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την World Lupus Federation ανέφερε ότι το 91% των ερωτηθέντων λάμβαναν ή είχαν λάβει από του στόματος στεροειδή για τη θεραπεία του λύκου. Πάνω από 7.700 άτομα που ζουν με λύκο από περισσότερες από 100 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (75%) χρησιμοποιεί στεροειδή για περισσότερο από ένα χρόνο και το 27% τα χρησιμοποιεί για πάνω από μια δεκαετία. Επιπλέον, το 43% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι λάμβανε πάνω από τις συνιστώμενες δόσεις συντήρησης (5-7,5 mg) στεροειδών ως την τυπική καθημερινή τους δόση και το 58% ανέφερε ότι λάμβανε μέγιστες δόσεις 30 mg ή υψηλότερες. Ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων στην έρευνα (96%) ανέφερε ότι ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης στεροειδών.

Τα ευρήματα της έρευνας τόνισαν επίσης τη σημαντική επιβάρυνση των παρενεργειών που βιώνουν οι ασθενείς με λύκο που χρησιμοποιούν στεροειδή. Έξι στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον μία σημαντική παρενέργεια, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ανεπάρκεια οργάνων, οστεοπόρωση ή διαταραχή της όρασης. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 70% μεταξύ εκείνων που έπαιρναν στεροειδή για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Επιπλέον, το 95% των ερωτηθέντων που ανέφεραν χρήση στεροειδών ανέφεραν επίσης ότι παρουσίασαν τουλάχιστον μία παρενέργεια, με κατά μέσο όρο έξι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ανά άτομο από μια λίστα με 19 πιθανές επιδράσεις. Μερικές από τις πιο εμφανείς παρενέργειες ήταν η αύξηση βάρους (77%), οι εναλλαγές της διάθεσης (54%), οι αλλαγές εμφάνισης (53%) και η αϋπνία (52%).

"Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος δεν είναι κατανοητός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση για όσους ζουν με την ασθένεια.Ο λύκος δεν είναι μια μεταδοτική νόσος ενώ για την αντιμετώπισή του σημείο κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η αντιμετώπιση της νόσου χρήζει πολλές φορές ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγο, αιματολόγο, πνευμονολογο,κτλ) ενώ η θεραπεία εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται.", δήλωσε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που είναι μέλος του World Lupus Federation & του Lupus Europe.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 9.700 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς. 

Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι. Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

Σχετικά με το LUPUS EUROPE
Tο Lupus Europe είναι η ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα που συγκεντρώνει εθνικές οργανώσεις ασθενών με ΣΕΛ απ’ όλη την Ευρώπη. Στόχος της είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τα μέλη της, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και προωθώντας καλύτερες διαδικασίες με επίκεντρο τον ασθενή, τόσο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μέσω συντονισμένων προσπαθειών, η Ομοσπονδία εργάζεται για να επεκτείνει παγκόσμιες πρωτοβουλίες που δημιουργούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση του ΣΕΛ, παρέχουν εκπαίδευση και υπηρεσίες σε άτομα που ζουν με την ασθένεια και τους φροντιστές τους.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i