Τι επηρεάζει τη δίψα μας;

Αναμφίβολα έχεις βιώσει το αίσθημα της δίψας: ένα ελαφρύ στέγνωμα στο πίσω μέρος του λαιμού που συνυδάζεται με την παρόρμηση να πιεις νερό.

γυναίκα νιώθει δίψα και πίνει νερό istock

Η δίψα είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα και η ανάγκη μας για νερό είναι τόσο σημαντική όσο και η ανάγκη μας για τροφή ή οξυγόνο. Είναι ένα απαραίτητο γρανάζι που κάνει το σώμα μας να λειτουργεί κανονικά.

Η λαχτάρα να πιούμε κάτι όταν διψάμε βασίζεται σε ένα περίπλοκο σύνολο βιολογικών διεργασιών για να διασφαλίσει ότι παραμένουμε ενυδατωμένοι, καθώς η κατανάλωση λίγου ή πολύ νερού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

7 σημάδια ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Τι επηρεάζει τη δίψα μας

Ένα υγιές σώμα είναι σχεδιασμένο να στέλνει σήματα δίψας όταν το σώμα εξαντλείται από υγρά. Η δίψα είναι η επιθυμία για νερό και δεν καθοδηγείται μόνο από φυσιολογικές ενδείξεις αλλά και από συμπεριφορικά στοιχεία. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν το περισσότερο νερό όταν σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, παρόλο που τα πιο δροσερά ροφήματα χαρακτηρίζονται ως πιο ευχάριστα στη γεύση. Επίσης συχνά πίνουμε (και τρώμε) περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε κάποιο κοινωνικό γεγονός.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο δίψας είναι η αφυδάτωση, η οποία προκαλείται από την απώλεια υγρών από το σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω εφίδρωσης, διάρροιας, εμέτου, πυρετού ή απλώς από το να μην πίνουμε αρκετά υγρά. Άλλα αίτια είναι:

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

Η ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, η ρύθμιση της πρόσληψης υγρών και της δίψας από το σώμα μειώνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι μειωμένοι στους ηλικιωμένους.
Μια ανασκόπηση δημοσιευμένη στο Cochrane διαπίστωσε ότι οι κοινώς χρησιμοποιούμενοι δείκτες αφυδάτωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. χρώμα και ποσότητα ούρων, αίσθημα δίψας) δεν είναι αποτελεσματικοί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά. 

Κάποιες ασθένειες

Ορισμένες καταστάσεις που βλάπτουν την πνευματική ικανότητα και τη γνωστική ικανότητα, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή η άνοια, μπορούν να επηρεάσουν τη δίψα. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να περιορίσουν οικειοθελώς το νερό και τα υγρά λόγω ακράτειας ή δυσκολίας να μπουν στο μπάνιο.
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολυουρία (συχνή ούρηση) και δίψα. Η νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα αφυδάτωση και δίψα.

Ορισμένες άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως η αναιμία, ο καρκίνος και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δίψα.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά και τα στεροειδή, μπορούν να προκαλέσουν δίψα.

Ψυχικοί παράγοντες

Το άγχος, το στρες και ορισμένες ψυχικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν δίψα.

Συγκεκριμένες ομάδες

Η έρευνα έχει βρει ότι οι αθλητές, οι ασθενείς και τα βρέφη μπορεί να μην έχουν επαρκή αίσθηση δίψας για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υγρά. 

Συμπτώματα αφυδάτωσης

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συμπτώματα, επομένως άτομα που δεν μπορούν να βασιστούν στη δίψα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιες στρατηγικές για να παραμείνουν ενυδατώμενα. Συμπτώματα αφυδάτωσης που μπορεί να εμφανιστούν με 2% έλλειμμα νερού είναι:

  • Κόπωση
  • Σύγχυση ή βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης
  • Αλλαγές διάθεσης όπως αυξημένη ευερεθιστότητα ή κατάθλιψη

Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών καταστάσεων:

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Πέτρες στη χολή
  • Δυσκοιλιότητα

Εάν θέλεις να παραμείνεις ενυδατωμένη βάλε στόχο να γεμίζεις ένα μπουκάλι νερό των 500 ml τέσσερις φορές την ημέρα και να πίνεις νερό σταδιακά όλη την ημέρα ή να πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και σνακ.

5 σημάδια που μαρτυρούν αφυδάτωση (και δεν έχουν να κάνουν με τη δίψα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i