7 γνωστά φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο στον καύσωνα

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την υπέρταση και άλλα, σε κάνουν πιο επιρρεπή σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και τον καύσωνα.

συσκευασμένα φάρμακα istock

Ο καύσωνας και πολλή ζέστη μονοπωλούν την καθημερινότητά μας. Και εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα που τους κάνουν πιο ευαίσθητους σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας, υπέρτασης και αλλεργιών, δυσκολεύουν το να παραμείνεις ενυδατωμένη ή να δροσίσεις το σώμα σου όταν κάνει ζέστη έξω. Η Δώρα Χιόνου, φαρμακοποιός μας εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζεις και πώς να παραμείνεις ασφαλής στις καυτές θερμοκρασίες.

Ποια φάρμακα σου κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά;

7 φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο στον καύσωνα

  1. Διουρητικά
  2. Αντιυπερτασικά 
  3. Αντιψυχωσικά 
  4. Αντικαταθλιπτικά
  5. Φάρμακα για τον θυρεοειδή
  6. Διεγερτικά
  7. Αντισταμινικά

1. Διουρητικά

Οι γιατροί τα συνταγογραφούν για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, της νεφρικής νόσου ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, βοηθούν στην κατακράτηση, μειώνοντας τα υγρά μέσω της συχνής ούρησης. Αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση ή να οδηγήσουν σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο ή το νάτριο, που δυσκολεύουν το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν έχει υπερβολική ζέστη, που οδηγεί σε αφυδάτωση. 

2. Αντιυπερτασικά 

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ή α-ΜΕΑ αναστέλλουν τη μετατροπή της αγγειοτασίνης Ι σε αγγειοτασίνη ΙΙ. Αυτά συνταγογραφούνται για την υπέρταση (αλλά χορηγούνται συνδυαστικά σε όλα τα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στη διαβητική νεφροπάθεια)  και αυξάνουν τον κίνδυνο λιποθυμίας και πτώσης, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ζέστη. Καταστέλλουν το αίσθημα της δίψας, καθιστώντας πιο δύσκολο να καταλάβεις πότε πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό.

Οι β-αποκλειστές, ένας άλλος τύπος φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο λιποθυμίας και πτώσεων και δυσκολεύουν τον ιδρώτα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το σώμα να διατηρείται δροσερό.

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, γνωστά ως αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, καθιστώντας δύσκολη τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

3. Αντιψυχωσικά 

Ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η αλοπεριδόλη, η ολανζαπίνη και η ρισπεριδόνη επηρεάζουν την ικανότητα της εφίδρωσης. 

4. Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την εφίδρωση και καταστέλλουν τη δίψα, η οποία - όπως και η συχνοουρία - προκαλεί αφυδάτωση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

5. Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Και τα φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και προκαλούν υπερβολική εφίδρωση.

6. Διεγερτικά

Όπως οι αμφεταμίνες και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα αλληλεπιδρώντας με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

7. Αντισταμινικά

Μερικά αντισταμινικά χωρίς συνταγή, όπως η διφαινυδραμίνη, η προμεθαζίνη και η δοξυλαμίνη μειώνουν την εφίδρωση και βλάπτουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Φάρμακα και τροφές: Πες μου τι φάρμακο παίρνεις, να σου πω τι να μην τρως!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i