The Future of Health: Ήρθαν στην Ελλάδα τα μοριακά τεστ που ανιχνεύουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο

Σύντομα, στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το τεστ που ανιχνεύει έγκαιρα 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

τεστ για τον καρκίνο istock

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως αιτία θανάτου, ακολουθώντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας οφείλονται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση πραγματοποιείται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Έχει κριθεί, επομένως, επιτακτική η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων για την ανίχνευση της νόσου στα αρχικά στάδια όπου τα ποσοστά επιβίωσης είναι σημαντικά υψηλότερα.

Τα νέα τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου

Για τους λόγους αυτούς, έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τεστ που κάνουν χρήση της υγρής βιοψίας, δηλαδή την ανίχνευση του καρκίνου στην κυκλοφορία του αίματος (ελεύθερο κυκλοφορούν DNA /cell free DNA-cfDNA). Τα συγκεκριμένα τεστ είναι μη-επεμβατικά, όπου με μια απλή λήψη αίματος γίνεται απομόνωση και έλεγχος του cfDNA για την ανίχνευση σήματος που σχετίζεται με παρουσία καρκίνου.

Τα τεστ αυτά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στην περίπτωση καρκίνων όπου δεν υπάρχει ένα εδραιωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο καρκίνος του παγκρέατος που μόλις το 11,5% εμφανίζει 5ετή επιβίωση ανεξάρτητα από το στάδιο διάγνωσης. Η εξέταση Avantect, η οποία παρέχεται από την εταιρεία Genekor Medical S.A., μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος σε αρχικά στάδια με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τον καρκινικό δείκτη CA 19-9, χρησιμοποιώντας τη μοριακή επιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση του συστήνεται σε άτομα άνω των 50 ετών με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2 ή σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση παγκρεατικού καρκίνου (αυξημένο οικογενειακό ιστορικό ή φορείς γνωστών μεταλλαγών σε γονίδια που προσδίδουν αυξημένο ρίσκο). Τα άτομα στις παραπάνω κατηγορίες έχουν 6-8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί της θεραπείας

Ακόμα και στην περίπτωση καρκίνων με πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, όπως αυτός του παχέος εντέρου, βλέπουμε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά, καθιστώντας τον δεύτερο σε ποσοστά θνησιμότητας, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο λόγος γι’ αυτά τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι η καθυστερημένη διάγνωση, η οποία μπορεί να οφείλεται στην αποφυγή της κολονοσκόπησης, συνήθως λόγω της επεμβατικής της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν τα μη επεμβατικά τεστ πρώιμης ανίχνευσης.

Η εξέταση Colon AiQ, η οποία αναλύει επιγενετικές τροποποιήσεις σε σημαντικά γονίδια, ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε αρχικά και προκαρκινικά στάδια με σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία, συγκριτικά με τα ανοσοχημικά τεστ κοπράνων FIT και άλλα μη-επεμβατικά τεστ. Η χρήση του συστήνεται σε όλα τα άτομα άνω των 45 ετών, για τα οποία συστήνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της μοριακής βιολογίας σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη τεστ που εξετάζουν ταυτόχρονα την ύπαρξη διαφόρων τύπων καρκίνων (multi-cancer). Σε περίπτωση θετικού σήματος, μπορούν με μεγάλη ακρίβεια (έως 84%) να εντοπίσουν ποιος τύπος καρκίνου είναι υπεύθυνος για αυτό.

Σύντομα, στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το τεστ που μπορεί να ανιχνεύει έγκαιρα 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, καλύπτοντας έτσι τα 2/3 όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και το 74% των συνολικών περιστατικών θνησιμότητας παγκοσμίως.

 Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 6032138

Ευχαριστούμε τον Νίκο Τσούλο, βιοχημικό, διευθύνοντα σύμβουλο της genekor.com.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i