Καύσωνας: Επηρεάζει την γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές των γυναικών ιδιαίτερα στον καύσωνα.

γυναίκα σε εγκυμοσύνη με καύσωνα istock

Σε πολλές περιπτώσεις τόσο οι μη ειδικοί, όσο και οι επιστήμονες ερευνητές έχουν αναρωτηθεί κατά πόσον οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας, και οι περίοδοι ζέστης σε μία χώρα επηρεάζουν την έκβαση του τοκετού, αλλά και την ικανότητα σύλληψης που έχει η γυναίκα, δηλαδή τη γονιμότητα

Τι δείχνουν οι μελέτες

"Για τον λόγο αυτόν, έχουν γίνει αρκετές εργασίες οι οποίες διερευνούν το θέμα. Μία από τις πιο πρόσφατες αναφέρει ότι η έκθεση του σώματός της γυναίκας σε αυξημένη θερμοκρασία κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη μειώνει σημαντικά τη γονιμότητα. 

Επιπλέον, η έκθεση στη ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις απώλειες εμβρύων στην περίοδο αυτή, οδηγεί σε μείωση του χρόνου κυήσεως -δηλαδή γεννιούνται περισσότερα πρόωρα παιδιά- και μειώνει το βάρος του σώματος του εμβρύου. Βεβαίως, η κατανόηση των μηχανισμών αυτών, κάθε άλλο παρά τέλεια είναι" επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει: 

"Σε μία άλλη εργασία που έγινε με μία πολυκεντρική μελέτη σε 32 ευρωπαϊκές χώρες για περίπου 244 εκατομμύρια ζωντανές γεννήσεις μεταξύ του 1969 και του 2021, φαίνεται ότι η έκθεση σε ζεστές μέρες μειώνει σχετικά τα ποσοστά των τοκετών πέντε έως οχτώ μήνες μετά, ενώ παρατηρούνται πολύ πιο ισχυρές αρνητικές επιδράσεις εντός 10 μηνών μετά από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Μετά από αυτό, παρατηρείται μία σχετικά μικρή άνοδος των ποσοστών των γεννήσεων. 

Επίσης, όταν εκτός από ζέστη έχει και υψηλή υγρασία, τότε το αποτέλεσμα είναι πιο δυνατό και πιο έντονο από τις ζεστές μέρες με χαμηλή υγρασία. Η προσαρμογή του σώματος στη ζέστη γίνεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, συνήθως είναι μακροχρόνια".

Να κάνω προσπάθειες για μωρό ή όχι;

"Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν όπως θεωρεί ο καθένας καλύτερα τονίζει ο ειδικός και εξηγεί:

Παραδείγματος χάρη, ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει να μην κάνει προσπάθειες για σύλληψη, κατά τη διάρκεια του καύσωνα η του καλοκαιριού. Ή μπορεί να επιλέξει να προσέχει ιδιαίτερα, εάν υπάρχει ήδη μια εγκυμοσύνη, σε περίπτωση ζέστης ή καύσωνα.

Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη από τα ζευγάρια, ώστε όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η γυναίκα εγκυμονεί να μένουν μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καύσωνα και να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό, διότι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορεί η εγκυμοσύνη  να επηρεαστεί από την υπερβολική ζέστη" καταλήγει ο κ. Γκικόντες.

Καύσωνας: Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει και τι να προσέχουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i