Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου από τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Μάλιστα, τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα έφθασαν τα 33.
Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι ένας περίεργος ιός του οποίου η επιδημιολογία είναι δυναμική και περίεργη. Βρίσκεται στα άγρια πουλιά και μέσω των συστημάτων των κουνουπιών σε αυτά μεταδίδεται στα πουλιά. Τα κουνούπια ως ενδιάμεσος ξενιστής το μεταδίδουν στον άνθρωπο, εφόσον το τσιμπήσουν.
Ο άνθρωπος και τα ζώα που αρρωσταίνουν από τσιμπήματα κουνουπιών, θεωρούνται ο τελικός ξενιστής. Αυτό που λέμε στην βιολογία, στην επιδημιολογία, αδιέξοδος ξενιστής δηλαδή, δεν μπορεί να το μεταδώσει. Έχουν υπάρξει κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο, μετάδοσης μέσω του θηλασμού και μετάδοσης μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, αλλά αυτά είναι σπάνια περιστατικά.
Πώς να προφυλαχτείς;
Για να προφυλαχθείς από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα πρέπει να:
- φοράς μακριά ρούχα με μακριά πουκάμισα ή μπλούζες με μακριά μανίκια
- φοράς μακριά παντελόνια, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, αν είσαι σε εξωτερικούς χώρους,
- χρησιμοποιείς συστήματα προφύλαξης σε ανοιχτούς χώρους, τα γνωστά φιδάκια, εντομοαπωθητικά, σπρέι, ταμπλέτες και στους εσωτερικούς χώρους, σήτες.
- αποστραγγίζεις και να αλλάζεις το νερό των κατοικιδίων σου και των γλαστρών σου καθημερινά
- φροντίσεις να δουλεύουν τα φίλτρα της πισίνας έτσι ώστε να κατακρατούν τις προνύμφες των κουνουπιών και να πέφτουν οι πληθυσμοί στον περιβάλλοντα χώρο.
Με πληροφορίες από ertnews.gr
4 τρόποι να κρατήσουμε μακριά τα κουνούπια - χωρίς χημικά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr