
Μια νέα επαναστατική μελέτη αποκαλύπτει τη μέθοδο διατροφής που μπορεί να αναστρέψει ή να καθυστερήσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διαλείπουσα νηστεία, που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη της στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας, φαίνεται να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και στην εγκεφαλική λειτουργία, προσφέροντας ελπίδα για όσους πάσχουν από αυτή την καταστροφική νόσο.
Νόσος Αλτσχάιμερ: Η #1 αιτία εμφάνισης στους νεότερους σύμφωνα με νέα έρευνα
Η σχέση μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και Αλτσχάιμερ
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, ανέδειξε μια σχέση μεταξύ της διαλείπουσας νηστείας και της καθυστέρησης ή αναστροφής των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα περιορισμένης πρόσβασης σε τροφή (σε ένα χρονικό παράθυρο 10 ωρών κάθε μέρα) βελτιώνονταν οι γνωστικές τους ικανότητες, ενώ μειωνόταν η συσσώρευση της αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία είναι χαρακτηριστική της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία όχι μόνο βελτίωσε τη μνήμη και τα πρότυπα ύπνου, αλλά και κατέστρεψε τις ήδη υπάρχουσες αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι επικίνδυνες για τον εγκέφαλο και συνδέονται με την εκδήλωση της νόσου.
Ο ρόλος του κιρκαδιανού ρυθμού
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της μελέτης είναι η σχέση μεταξύ της διαλείπουσας νηστείας και του κιρκαδιανού ρυθμού, του εσωτερικού "βιολογικού ρολογιού" του σώματος. Όπως αναφέρει η Δρ. Paula Desplats, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της μελέτης, "Αυτός ο ρυθμός ρυθμίζει πολλές φυσιολογικές διαδικασίες, όπως τον ύπνο, τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό και την έκκριση ορμονών". Η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού είναι πολύ συχνή σε άτομα με Αλτσχάιμερ και επηρεάζει τον ύπνο τους και τη γνωστική τους κατάσταση.
Η μελέτη δείχνει ότι όταν το σώμα προσαρμόζει το πρόγραμμα κατανάλωσης τροφής στον φυσικό κιρκαδιανό ρυθμό, αυτό μπορεί να "επανεκκινήσει" τον εγκέφαλο και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα σε μοντέλα πειραματόζωων
Η μελέτη περιλάμβανε μοντέλα πειραματόζωων που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να αναπτύξουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολουθούσε κανονικά διατροφικά ωράρια, ενώ η άλλη είχε πρόσβαση σε τροφή μόνο για 6 ώρες την ημέρα, με 18 ώρες νηστείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσα ποντίκια ακολούθησαν το πρόγραμμα νηστείας παρουσίασαν βελτιώσεις στις γνωστικές τους λειτουργίες, καλύτερο ύπνο και καλύτερη προσαρμογή στον κιρκαδιανό τους ρυθμό. Επιπλέον, οι αμυλοειδείς πλάκες που είχαν ήδη σχηματιστεί στον εγκέφαλό τους άρχισαν να αποδομούνται, ενώ η ταχύτητα σχηματισμού νέων πλακών μειώθηκε.
Η Desplats επεσήμανε ότι η αποδόμηση των αμυλοειδών πλακών ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της έρευνας: "Αρχίσαμε να βλέπουμε ότι ακόμα και οι προϋπάρχουσες πλάκες άρχισαν να καταστρέφονται και να μειώνονται σε μέγεθος, πράγμα που υποδηλώνει ότι αφαιρούνταν από το σύστημα".
Οφέλη για τον εγκέφαλο και το σώμα
Η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται να χαρίζει όχι μόνο βελτίωση της μνήμης και του ύπνου αλλά και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όπως αναφέρει η μελέτη, η εφαρμογή ενός περιορισμένου διατροφικού ωραρίου μπορεί να βελτιώσει την πίεση του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και τη γλυκόζη, προσφέροντας έτσι οφέλη και σε άτομα με διαβήτη.
Η διαλείπουσα νηστεία είναι δημοφιλής ακόμα και σε γνωστούς αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Jennifer Aniston και ο Hugh Jackman, οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στην υγεία τους ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα. Η Jennifer Aniston, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι η διαλείπουσα νηστεία της έχει φέρει θετική διαφορά στη γενικότερη ευεξία της, σημειώνοντας: "Δεν τρώω τίποτα το πρωί και έχω παρατηρήσει μεγάλη διαφορά όταν περνάω 16 ώρες χωρίς φαγητό".
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σημάδι που προμηνύει προβλήματα μνήμης
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr