Αιτίες υπογονιμότητας: Ο παράγοντας της γυναίκας, ο παράγοντας του άντρα και η ανεξήγητη γονιμότητα

Οι παράγοντες της υπογονιμότητας, ο εντοπισμός του προβλήματος και οι λύσεις.

εγκυμοσύνη ζευγάρι νέοι γονείς crewcut

Η αύξηση της υπογονιμότητας είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και πλήττει το 15% των σημερινών ζευγαριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δύο συντρόφους και σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες υπάρχει περίπου ίδια ποσοστιαία αναλογία σε ότι αφορά τα ιατρικά αίτια της υπογονιμότητας.

Πώς εντοπίζεται το πρόβλημα

Πρόβλημα υπογονιμότητας ενδέχεται να υπάρχει σε ζευγάρια που ενώ έχουν φυσιολογικές, χωρίς προφυλάξεις σεξουαλικές επαφές για ένα χρόνο, δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί. Σε αυτήν την περίπτωση, επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό καθώς και κάποιες απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωσθεί, εάν υπάρχει, το αίτιο της υπογονιμότητας.

Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως για παράδειγμα, εάν η γυναίκα έχει παρατηρήσει ανωμαλίες στη διάρκεια του κύκλου της, εάν έχει υποβληθεί σε εγχειρήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος (μήτρα, σάλπιγγες), εάν έχει δυνατούς πόνους κατά την έμμηνο ρήση (πιθανή περίπτωση ενδομητρίωσης), όταν έχουν καταγραφεί δύο ή τρεις προηγούμενες αποβολές, εάν το ζευγάρι έχει ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, εάν αντιμετωπίζει προβλήματα σεξουαλικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα πρόωρη εκσπερμάτιση ή ανικανότητα στύσης, όταν η γυναίκα έχει περάσει την ηλικία των 35 ετών.

Γυναικείος παράγοντας

Περίπου το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται στη γυναίκα. Τα πιο συχνά αίτια είναι ορμονικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, ακατάστατη ωορρηξία) που επηρεάζουν τόσο τη φυσιολογική ωορρηξία όσο και την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων, η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και λοιμώξεις (υδροσάλπιγγες), η ενδομητρίωση, παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, διθάλαμος μήτρα), το αφιλόξενο περιβάλλον του τραχήλου (μη φιλική – ανεπαρκής, προς τα σπερματοζωάρια, τραχηλική βλέννη), αντισπερμικά αντισώματα, καθυστέρηση απόκτησης παιδιού (αυξημένη ηλικία της γυναίκας), γενετικές - χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις και φλεγμονές των αναπαραγωγικών οργάνων όπως πυελική φλεγμονή (PID), η οποία μπορεί να προκλήθηκε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια, ανοσολογικά αίτια (ύπαρξη διάφορων - “εχθρικών” προς το έμβρυο - αντισωμάτων στον ορό της γυναίκας), αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, εργασιακό περιβάλλον).

Ανδρικός παράγοντας

Ένα αντίστοιχο ποσοστό 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας αποδίδεται στον άνδρα. Οι παράγοντες που προκαλούν αλλοίωση στις παραμέτρους του σπέρματος (χαμηλός αριθμός - κάτω των 20 εκατ. σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος, χαμηλή κινητικότητα σπέρματος - ανικανότητα του σπέρματος να προχωρήσει ικανοποιητικά ώστε να συναντήσει το ωάριο για γονιμοποίηση, ανώμαλη μορφολογία των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα την ανικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου) μπορεί να εξηγήσουν μια υπογονιμότητα ανδρικής αιτιολογίας. Παρόλο που η ηλικία του άντρα δε θέτει φραγμούς είναι πολύ πιθανόν εξαιτίας φλεγμονών, γενετικών ανωμαλιών, ατυχημάτων στα γεννητικά όργανα, απόφραξης των σπερματικών πόρων, ορμονολογικών διαταραχών, ανοσοποιητικών παραγόντων, υψηλών θερμοκρασιών και καθημερινών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) να παράγεται σπέρμα χαμηλής ποιότητας ανίκανο να γονιμοποιήσει φυσιολογικά το ωάριο της συντρόφου.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί και η περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας που πλήττει περίπου το 5-10% των σημερινών ζευγαριών. Στα ζευγάρια αυτά παρατηρείται αδυναμία σύλληψης παρόλο που όλοι οι παράμετροι που αναφέρθηκαν βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σήμερα εκτός από τις βασικές διερευνητικές εξετάσεις που γίνονται στα ζευγάρια, υπάρχει η δυνατοτητα περαιτέρω διερεύνησης με εξειδικευμένα γονιδιακά τεστ τα οποία συμβάλουν στη διάγνωση των πιθανών αιτίων σε αρκετές περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας. Με αυτά τα τεστ γίνεται διερεύνηση 160 γονιδίων τα οποία σχετίζονται με σπάνιες μορφές ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Γνωρίζοντας ποιός από τους συντρόφους φέρει μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια που σχετίζονται με αποβολές και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες μπορούμε να επιλέξουμε την πλέον κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση και να δράσουμε στοχευμένα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Με αντίστοιχα γονιδιακά τεστ - κυρίως σε προγράμματα δωρεάς ωαρίων - διερευνώνται πριν από τη σύλληψη τουλάχιστον 600 σοβαρές ασθένειες που εμφανίζονται σε υψηλή συχνότητα και παρέχουν μια επιπλέον διασφάλιση απόκτησης ενός υγιούς μωρού.

Δυνατότητες θεραπείας

Στα υπογόνιμα ζευγάρια προσφέρεται όλο το φάσμα σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών, που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Διάβασε επίσης: Ινομυώματα: Τα συμπτώματα, οι θεραπείες και η γονιμότητα και ποιες γυναίκες προτιμούν

Διάβασε επίσης: Διατροφή για γονιμότητα; 6 απλές συνήθειες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i