Αλφαβητισμός της υγείας: Γνωρίζεις τι σημαίνει;

Τι σημαίνει «αλφαβητισμός υγείας» και ποιος ο ρόλος του στη μακροπρόθεσμη υγεία όλων μας;

υγεία πολλαπλό μυέλωμα καρκίνος marchmeena29

Ο Γιώργος Τσιακαλάκης, MSc Πολιτική Δημόσιας Υγείας, διευθυντής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, μας συστήνει ως έννοια τον αλφαβητισμό της υγείας και το σημαντικό του ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση νοσημάτων.

«Τα τελευταία χρόνια ο όρος “ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας” καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο στη δημόσια συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας. Ωστόσο, η αναβάθμιση του ρόλου του ασθενούς σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, από ένα παθητικό αποδέκτη εντολών και υποδείξεων σε ένα ενεργητικό εταίρο και συνδιαμορφωτή των αποφάσεων που τον αφορούν, προϋποθέτει την ενδυνάμωση, τη γνώση, την κριτική σκέψη.

Το κέρδος για τους ασθενείς

O αλφαβητισμός υγείας δομείται και αναπτύσσεται ακριβώς στους παραπάνω άξονες και επιτρέπει στους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους, να πλοηγούνται αποτελεσματικά στις δομές υγειονομικής περίθαλψης. Σε συλλογικό επίπεδο, τους ενθαρρύνει να διεκδικήσουν και να αναλάβουν έναν ισότιμο ρόλο συνομιλητή στη χάραξη, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των πολιτικών υγείας. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, περίπου το 25% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει με μια χρόνια πάθηση και σημαντικός αριθμός των θανάτων από τις τρεις συχνότερες αιτίες (καρδιαγγειακά νοσήματα, νεοπλασίες και παθήσεις του αναπνευστικού) θα μπορούσε να αποφευχθεί με μέτρα πρόληψης. Το πλαίσιο αυτό αρκεί για να κατανοήσει κανείς την ανάγκη επένδυσης και εμβάθυνσης στον αλφαβητισμό υγείας των πολιτών, καθώς συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και τρόπου ζωής, με τη σωστή τήρηση της αγωγής και τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, με την προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού, με την αποτελεσματική επικοινωνία με το γιατρό και τους επαγγελματίες υγείας.

Βάρος στην πρόληψη

Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κρίσιμο ρόλο των πολιτών στη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας και, κυρίως, την ανάγκη μετατόπισης του κέντρου βάρους του υγειονομικού συστήματος από τη θεραπεία στην πρόληψη. Πρόκειται για διαχρονικές παραδοχές που πλέον γίνονται αδιαμφισβήτητα επίκαιρες. Για το λόγο αυτόν οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία και να τοποθετήσουμε τον αλφαβητισμό υγείας στο επίκεντρο του σχεδιασμού ενός σύγχρονου ΕΣΥ με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση, την κλινική αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα».

Διάβασε επίσης: Οι βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό και 5 συμβουλές για καλή υγεία – από την ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Διάβασε επίσης: Καλή υγεία στην εμμηνόπαυση: 10 τρόποι να παραμείνουμε υγιείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i