Φάκελος Αlzheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Αlzheimer: μια λέξη που χρησιμοποιείται ολοένα πιο συχνά στο λεξιλόγιό μας και γίνεται σημείο αναφοράς για τα προβλήματα μνήμης που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.


Ωστόσο, αν νομίζεις πως η νόσος πλήττει μόνο τη… γιαγιά σου, μάλλον κάνεις λάθος: κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους από 35 ετών και άνω, σε μορφή άνοιας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να τονώσεις γενικά τη μνήμη σου.


Τι ακριβώς είναι

«Πρόκειται για μορφή άνοιας η οποία εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους και σπανιότερα σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας. Εκδηλώνεται με σταδιακή απώλεια μνήμης, αλλά στην πορεία της επηρεάζει και άλλες βασικές νοητικές λειτουργίες» εξηγεί η Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.


«Ξεχνάω συνέχεια, έχω Alzheimer;»

Οι επιστήμονες γνωρίζουν, πλέον, ότι η ανάπτυξη και η γήρανση του εγκεφάλου καθορίζονται από γενετικούς παράγοντες μόνο κατά το ένα τρίτο. Τα άλλα δύο τρίτα αφορούν θέματα περιβάλλοντος και τρόπου ζωής. Το ότι ξεχνάς κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποια πράγματα δε σημαίνει ότι πάσχεις από τη νόσο. Οι λόγοι μπορεί να είναι: πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή έλλειψη προσοχής. Μην μπερδεύεις την κόπωση της μνήμης λόγω π.χ. αυξημένου στρες, με τα προβλήματα μνήμης, όπως απώλεια προσανατολισμού, λαθεμένη τοποθέτηση αντικειμένων κ.λπ.


Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή άνοιας. Τα προειδοποιητικά της σημάδια είναι:

• Η απώλεια μνήμης.

• Η δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων.

• Τα προβλήματα στο λόγο και στην επικοινωνία.

• Η μειωμένη κρίση.

• Η αλλαγή στην προσωπικότητα.

• Η απώλεια διάθεσης και πρωτοβουλιών.


Υπάρχει θεραπεία;

Η ειδικός είναι σαφής: «Τη στιγμή που μιλάμε, ριζική θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει, ούτε προγνωστική δοκιμασία που να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει με ακρίβεια την μελλοντική εμφάνισή της. Τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας (αναστολείς χολινεστερασών και μεμαντίνη) στα αρχικά στάδια βελτιώνουν και, στη συνέχεια, ελέγχουν τα συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η απώλεια μνήμης, οι διαταραχές συμπεριφοράς και η έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας».



Info!

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2002. Προωθεί την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσα έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Στο πλαίσιο του Γ’ Κ.Π.Σ. και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτουργεί Κέντρο Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς, στην οδό Μάρκου Μουσούρου 89 και Στίλπωνος 33, στο Παγκράτι. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με νόσο Alzheimer και άλλες συναφείς διαταραχές.


Ελπίδες για καινούργια φάρμακα

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν κάποια που να μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο. Απλώς χορηγούνται στους ασθενείς φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα, αρκεί η διάγνωση να γίνει σε αρχικά στάδια. Το καλό νέο είναι, όμως, ότι αυξάνονται αλματωδώς οι επιστημονικές ενδείξεις που συνδέουν τους γνωστούς αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπερομοκυστεϊναιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα) με τη νόσο Alzheimer, γεγονός που επιτρέπει την πρόληψή της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i