Λέμφωμα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Το 2016 βάλε στόχο να μάθεις όσα χρειάζεται να ξέρεις για την υγεία!

image-4

Τι είναι το λέμφωμα;

Πρόκειται για τον καρκίνο των κυττάρων του λεμφικού συστήματος και κυρίως των λεμφοκυττάρων, κυττάρων δηλαδή που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας και μάχονται κατά των λοιμώξεων.

Καθώς υπάρχουν πολλά είδη λεμφωμάτων, αυτά ταξινομούνται ανάλογα με τα λεμφοκύτταρα που έχουν προσβληθεί (Hodgkin και Μη Hodgkin λέμφωμα) και διακρίνονται σε επιθετικά και βραδέως εξελισσόμενα.

Ποιες ηλικίες αφορά;

Τα Hodgkin λεμφώματα προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60ετών).

Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομικό; Οι έρευνες δεν έχουν δείξει έως τώρα κάποια αιτία που να προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα.

Αν και είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Τι συμπτώματα έχει;

«Πώς θα καταλάβω αν έχω λέμφωμα;»

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων στον τράχηλο, τη μασχάλη ή την κοιλιά.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Πυρετός

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Απώλεια βάρους, χωρίς ο ασθενής να το έχει επιδιώξει ή χωρίς κάποιο άλλο γνωστό λόγο.

Έντονο αίσθημα κόπωσης και αναιμία.

Διόγκωση του σπλήνα ή/και του ήπατος.

Πόνος στα οστά.

Φαγούρα.

Καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε πολλές άλλες ασθένειες και μικροενοχλήσεις, η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη λεμφώματος. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η χρονική διάρκεια, δηλαδή αν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, καλό θα είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νόσου ή να διαγνωστεί έγκαιρα, ιδιαίτερα αν παρατηρήσεις λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σου θα σου συστήσει έναν αριθμό εξετάσεων προκειμένου να κάνει τη διάγνωση καταρχήν και κατά δεύτερον να αξιολογήσει τη νόσο σου.

Τι είδους εξετάσεις θα κάνω; Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι απλές αιματολογικές, απεικονιστικές (αξονική τομογραφία, μαγνητική κ.ά.) ή ίσως να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις όπως είναι η παρακέντηση του μυελού των οστών. Αν ο γιατρός υποπτεύεται λέμφωμα, θα ζητήσει βιοψία, συνήθως από έναν λεμφαδένα.

Αργούν τα αποτελέσματα; Μια πρώτη απάντηση των εξετάσεων θα έχεις εντός της πρώτης εβδομάδας από τις εξετάσεις και οριστική απάντηση θα έχεις σε 20 περίπου μέρες.

Κι αν βγει θετική η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;

Στόχος της θεραπείας μπορεί να είναι είτε η ύφεση των συμπτωμάτων είτε η θεραπεία της νόσου.

• Oι ασθενείς με Hodgkin λέμφωμα θεραπεύονται σε μεγάλο ποσοστό.

• Το ποσοστό ίασης για το Μη Hodgkin λέμφωμα είναι λίγο χαμηλότερο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία του λεμφώματος σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο ευνοεί τις πιθανότητες πλήρους ύφεσης της ασθένειας.

Σε ποια ειδικότητα γιατρού απευθύνομαι;

Σε έναν έμπειρο ογκολόγο ή αιματολόγο.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα τους τρόπους αντιμετώπισης του λεμφώματος...

Η σωστή αντιμετώπιση

Οι θεραπευτικές μέθοδοι

Οι θεραπευτικές επιλογές κινούνται σε δύο άξονες: χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή κάποιο συνδυασμό αυτών και ο αιματολόγος σου είναι εκείνος που μπορεί να σου συστήσει αρκετούς τύπους θεραπειών ή και απλή παρακολούθηση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νόσου σου.

• Η ακτινοθεραπεία στοχεύει τα τμήματα του σώματος, όπου εντοπίζεται το λέμφωμα, για τη θανάτωση των κυττάρων του λεμφώματος

• Η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα ταχέως διαιρούμενα και αναπτυσσόμενα κύτταρα, όπως και αυτά του λεμφώματος. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως 6-10 μήνες και κατά κύριο λόγο χορηγείται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Έτσι, μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου την ίδια ημέρα, αν και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να παραμείνεις στο νοσοκομείο για μικρό χρονικό διάστημα.

• Κάποιες φορές, στους ασθενείς με βραδέως εξελισσόμενο λέμφωμα Μη Hodgkin, εφαρμόζεται η τακτική της παρατήρησης και ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε κάποια θεραπεία, ώστε να μην υποστεί τις πιθανές παρενέργειές της, και ο γιατρός παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της.

Μετά τη διάγνωση

Πώς θα το νικήσω;

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα, πολύ συχνά αισθάνονται υψηλό συναισθηματικό στρες, άγχος, κόπωση, κατάθλιψη αλλά και προβλήματα ύπνου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν, ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας.

Παράλληλα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων κατά τη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, ανορεξία, αλωπεκία και αίσθημα κακουχίας, ανάλογα με το σκεύασμα και την κατάσταση του ασθενούς. Επίσης, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας είναι αίσθημα κόπωσης και ερυθρότητα, ξηρότητα, κνησμός ή ευαισθησία του δέρματος που ακτινοβολείται.

Η ιδανική άσκηση για καλό ύπνο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, η γιόγκα μπορεί να μειώσει τις ενοχλήσεις στον ύπνο σε ασθενείς με λέμφωμα, ένα συχνό και εξαντλητικό σύμπτωμα της ασθένειας. Στην έρευνα, το 99% των ασθενών έκανε τουλάχιστον 2-3 συνεδρίες γιόγκα, ενώ το 58% των ασθενών ολοκλήρωσε τουλάχιστον 5 μαθήματα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά ενοχλήσεων στον ύπνο σε σχέση με την ομάδα που δεν έκανε γιόγκα. Το αποτέλεσμα της έρευνας; Καλύτερη ποιότητα ύπνου, μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, μικρότερη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο ανέδειξαν την γιόγκα ως την ιδανική άσκηση για ασθενείς με λέμφωμα.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα οδηγίες για διατροφή και άσκηση...

Η κατάλληλη διατροφή

Τι να τρώω αν έχω λέμφωμα;

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε κάθε περίοδο της ζωής μας, αλλά ειδικά σε περίοδο που ακολουθείς κάποια θεραπεία για το λέμφωμα, μπορείς να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες;

• Πίνε υγρά συχνά και σε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

• Προτίμησε να αυξήσεις τα γεύματα μέσα στη μέρα μειώνοντας στις μερίδες σου, καθώς ο οργανισμός σου θα διαχειριστεί καλύτερα την πέψη μικρότερης ποσότητας ανά τακτά διαστήματα.

• Κατανάλωσε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, ενσωματώνοντας και μερικές μερίδες κόκκινου κρέατος στην εβδομαδιαία διατροφή σου.

• Προτίμησε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και μαγείρεψε τις τροφές με πιο υγιεινό τρόπο (π.χ. ψήσιμο στο γκριλ, αντί για τηγάνισμα).

• Προτίμησε τα κρύα πιάτα, όπως σαλάτες ή φαγητό που δε χρειάζεται πολύ ζέσταμα, εάν σε ενοχλεί η έντονη μυρωδιά

Τι να αποφύγεις

• Τροφές και φαγητά πλούσια σε λιπαρά, κυρίως ζωικής προέλευσης.

• Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (καπνιστά, παστά κ.ά.).

• Την κατανάλωση αλκοόλ

• Τις τροφές που θα αυξήσουν την ένταση των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας. (π.χ. αν η θεραπεία σου φέρνει καούρες, μη φας τροφές που ξέρεις ότι σου προκαλούν δυσπεψία).

• Φαγητά με έντονη μυρωδιά

Η ιδανική άσκηση

Τι άσκηση να κάνω;

Σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει. Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλεις και να εξαντλείσαι.

Ποια είναι η ιδανική άσκηση;

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειας και των θεραπειών με ήπιες ασκήσεις που περιλαμβάνουν χαλάρωση και αναπνοές. Ο πιο δυνατός συνδυασμός ήπιων ασκήσεων, διαλογισμού και ασκήσεων αναπνοής καθιστά τη γιόγκα την ιδανικότερη άσκηση για ασθενείς με λέμφωμα ή άλλο είδος καρκίνου, είτε βρίσκονται σε θεραπεία είτε την έχουν ολοκληρώσει.

• Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έκαναν γιόγκα είδαν σημαντική βελτίωση στην κόπωση, την κατάθλιψη αλλά και τη γενικότερη υγεία.

• Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Brain, Behavior, and Immunity έδειξε ότι σε ασθενείς που έκαναν γιόγκα, 12 μήνες αφού είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, τα επίπεδα της κορτιζόλης συνέχιζαν να μειώνονται, όπως και η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί αλλά και τα επίπεδα άγχους

• Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευση στο European Journal of Cancer Care, ασθενείς που έκαναν γιόγκα μία ώρα κάθε μέρα ενώ βρίσκονταν σε χημειοθεραπεία, έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά ναυτίας μετά τη θεραπεία και μικρότερη ένταση στα συμπτώματα εμετού και ζάλης.

Πηγές:Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Journal Brain, Behavior, and Immunity European Journal of Cancer Care

Ποιο είδος γιόγκα να κάνω;

H γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα χαλάρωσης, άσκησης και θεραπείας, για το οποίο πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο, βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει τα συμπτώματα άγχους, ενώ έχουν παρατηρηθεί και αλλαγές σε κύτταρρα του ανοσοποιητικού που έχουν σχέση με τον καρκίνο σε ασθενείς που έκαναν χαλάρωση, διαλογισμό και ήπια θεραπεία με γιόγκα.

Ποιο είδος γιόγκα να κάνω;

Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα, όπως astanga, power, vinyasa, Bikram και η γνωστή hot γιόγκα που γίνεται σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς. Αφού ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν καταρτισμένο κέντρο γιόγκα ή δάσκαλο για να συζητήσεις το είδος που ταιριάζει στη φυσική σου κατάσταση και στις ανάγκες και όρια του οργανισμού σου.

Να θυμάσαι:

• 15 λεπτά την ημέρα θεωρούνται καλύτερα από ότι μεγαλύτερα μαθήματα μία φορά την εβδομάδα.

• Η γιόγκα είναι το ιδανικό μάθημα όπου ο δάσκαλος μπορεί να σου δώσει και «δουλειά για το σπίτι». Μικρές ασκήσεις χαλάρωσης δηλαδή που μπορεί ο ασθενής να κάνει μόνος του.

Διάβασε περισσότερα για το λέμφωμα εδώ...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i