Δες με τα ίδια σου τα μάτια τι σημαίνει δωρεά οργάνων

Η δωρεά οργάνων μπορεί να είναι μια αφηρημένη σκέψη στο μυαλό σου. Όταν όμως δεις και ακούσεις τους ανθρώπους που έχει σωθεί η ζωή τους χάρη σε μια δωρεά, θα έχεις έναν δυνατό λόγο να το σκεφτείς. 

καρδιά δωρεά eternalcreative

Αν έχεις απορίες ή αμφιβολίες για τη δωρεά οργάνων, αυτή η ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι, στο αίθριο στο νοσοκομείο Ωνάσειο γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση όπου θα δοθεί βήμα σε ανθρώπους που μέσα από την προσωπική τους εμπειρία έγιναν πρεσβευτές της δωρεάς οργάνων ή που μέσα από την ιδιότητά τους έγιναν μέρος μιας «Γέφυρας Ζωής».

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μερικά στοιχεία που καθρεφτίζουν τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα:

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις. Αυτό όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων ήταν 1.032 και 846 αντίστοιχα.

Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Ποιους θα δεις και θα ακούσεις στην εκδήλωση

Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, ως εκπρόσωπος οικογένειας δότη οργάνων και κατασκευαστής της γέφυρας «Γέφυρα παιδιών – Γέφυρα Ονείρων» (Λεωφ, Κηφισίας, ύψος Κολλεγίου) θα αναφερθεί στη σημασία της δωρεάς για μια οικογένεια και τα ένστικτα κοινωνικής προσφοράς που ενεργοποιεί.

Οι κ.κ. Αναστάσιος και Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης) θα μιλήσουν για το διαφορετικό «ράλλυ» ζωής που κλήθηκαν να υποβληθούν καθώς έπρεπε να αγωνιστούν απέναντι στη νεφρική ανεπάρκεια. Παράλληλος σκοπός της ζωής τους πλέον, πέρα από την προώθηση της οδικής ασφάλειας, η προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Ο κ. Απόστολος Χαριτωνίδης, ως εκπρόσωπος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, θα αναφερθεί στην εμπειρία και τις διακρίσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων (World Transplant Games), καθώς και στη σημασία του αθλητισμού στη ζωή πριν και μετά τη μεταμόσχευση.

Ο Κύπριος δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Σταύρος Κυπριανού, με τη διττή ιδιότητα του μεταμοσχευμένου και του «διαμορφωτή γνώμης», στέλνει ένα συγκινητικό γράμμα στην οικογένεια του δότη που του χάρισε το δικαίωμα στη ζωή μετά την πρόσφατη μεταμόσχευσή του.

Η κα Αγγελική Γκουζιούτα, καρδιολόγος της ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ., θα περιγράψει, προβάλλοντας και οπτικό υλικό, μια αγωνιώδη αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για έναν μικρό ασθενή τα Χριστούγεννα του 2016.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, εντατικολόγος Παίδων από το Π.Γ.Ν. Πατρών,  θα παρουσιάσει την πολυσύνθετη προσπάθεια μεταμόσχευσης καρδιάς στον μικρό Αλέξανδρο, από την εισαγωγή του στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, μέχρι και την έξοδό του από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάντοβα  και θα αναφερθεί στον τρόπο που πολλές διαφορετικές ομάδες (Νοσοκομείων, Ε.Κ.Α.Β., Αεροπορίας), εντός και εκτός Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού και του Ιταλικού ΕΟΜ, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει νικητής στην Ελλάδα.

Ο 8χρονος Αλέξανδρος, γερός και δυνατός πια, θα μας μιλήσει για το όσα πρόλαβε να μάθει μέσα από την περιπέτειά του αυτή, ενώ θα βραβεύσει εκ μέρους των 252 ασθενών που σώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στην Ελληνο-Ιταλική συνεργασία, τον τέως Πρόεδρο του Ιταλικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Dr. Alessandro Nanni Costa.

Πού και πότε

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι στο Αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η εκδήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης “Eudonorgan” και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιείται από τον ΕΟΜ και έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Όπως σε κάθε χώρα που διοργανώθηκε το Eudonorgan, μετά το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί συμβολική ενέργεια προς τιμήν των δοτών οργάνων στο προαύλιο του Ω.Κ.Κ., εκεί που θα ανεγερθεί και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Όλοι οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα κληθούν να παραλάβουν 200 βιοδιασπώμενα μπαλόνια, με τα μικρά ονόματα των πρόσφατων 200 δοτών οργάνων, γραμμένα συμβολικά πάνω σε κάρτες δωρητή. Θα τα απελευθερώσουν ταυτόχρονα για να μεταφέρουν το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς στον Αττικό ουρανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i