Είναι οι άντρες με φαλάκρα πιο γόνιμοι; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Οι άντρες με φαλάκρα δεν είναι τόσο γόνιμοι όσο νομίζεις: Άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους στα 30 έχουν λιγότερα σπερματοζωάρια, αποκαλύπτει μελέτη.

falakroi-gonimotta

Μπορεί παραδοσιακά να πιστεύουμε πως η φαλάκρα είναι ένδειξη της γονιμότητας του άντρα, νέα μελέτη όμως δείχνει πως εκείνοι που χάνουν τα μαλλιά τους σε νεαρή ηλικία –γύρω στα 30- μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο γόνιμοι.

Όπως υπολογίστηκε, ο όγκος του σπέρματος πως ήταν σχεδόν 60% χαμηλότερος σε άντρες με μέτρια έως έντονη απώλεια μαλλιών και οι ερευνητές λένε πως οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεάζουν και το σπέρμα.

Η αποκαλούμενη ανδρογενής αλωπεκία, ή αντρικού τύπου φαλάκρα, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απώλειας μαλλιών σε άντρες και γυναίκες.

Συχνά εξελίσσεται σε φαλάκρα και επηρεάζει σχεδόν τους μισούς άντρες πάνω από τα 50, μπορεί όμως να ξεκινήσει ακόμη και στα τέλη της εφηβείας τους.

Η έρευνα

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Dermatologica Sinica, ειδικοί γονιμότητας και δερματολόγοι αναζήτησαν συνδέσεις ανάμεσα στην ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σπέρμα και ωάρια σε κάθε ηλικία: οι αλλαγές τους ανά δεκαετία

Οι γιατροί διενέργησαν μια σειρά εξετάσεων σε άντρες με μέσο όρο ηλικίας 31 έτη και με φυσιολογική έως ήπια απώλεια μαλλιών και μέτρια προς σοβαρή απώλεια μαλλιών.

Βρήκαν πως άντρες με μέτρια προς σοβαρή απώλεια μαλλιών είχαν σημαντικά λιγότερα σπερματοζωάρια από εκείνους της ομάδας φυσιολογικής έως ήπιας ομάδας. Ο όγκος του σπέρματος ήταν επίσης μειωμένος κατά περίπου 20%.

Η δημοφιλής ιδέα ότι οι άντρες με φαλάκρα είναι πιο σεξουαλικοί βασίζεται στο ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και αυτή είναι η αντρική ορμόνη που τους δίνει μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές αλλά είναι επίσης η αιτία για την απώλεια μαλλιών σε νεότερη ηλικία.

Ωστόσο, είναι τώρα γνωστό πως ορισμένοι άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης χάνουν κι αυτοί τα μαλλιά τους νωρίς, και πως η αντρικού τύπου φαλάκρα προκαλείται από ένα σύνθετο συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων.

Περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στον κόσμο έχουν δυσκολία στη σύλληψη – και αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρόβλημα προσδιορίζεται στον άντρα στο 40% των περιπτώσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i