Εξετάσεις για υπογονιμότητα: Πότε πρέπει να γίνει ενδοσκοπική χειρουργική (υστεροσκόπηση - λαπαροσκόπηση)

Πότε πρέπει να κάνεις εξετάσεις για υπογονιμότητα; Και σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενδοσκοπική χειρουργική; Ο δρα Ηλίας Γάτος έχει τις απαντήσεις.

μωρό ζευγάρι υπογονιμότητα Ridofranz

Από τον δρα Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο-µαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωµατική γονιµοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντή µονάδας υποβοηθούµενης αναπαραγωγής Embio Medical Center (www.eliasgatos.grwww.embio.com.gr).

Οι ενδοσκοπικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γυναικολογία (λαπαροσκόπηση - υστεροσκόπηση) αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία στη διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας.

Εξετάσεις για υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Υστεροσκόπηση

Με την υστεροσκόπηση ο γιατρός έχει εικόνα από την κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή το χώρο που θα υποδεχτεί το έμβρυο και θα υποστηρίξει την ανάπτυξή του. Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει ώστε να διαγνωστούν (χωρίς επέμβαση) παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία,  διάφραγμα κ.ά.).

Όταν είναι απαραίτητο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα «επεμβατική υστεροσκόπηση» με την οποία μπορεί να γίνει θεραπεία (διατομή συμφύσεων και διαφράγματος, αφαίρεση πολυπόδων ή ινομυωμάτων, νεαροποίηση ενδομητρίου κ.ά.).

Η υστεροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρο ιατρείου ή μονάδας και σε περίπτωση επέμβασης η παραμονή δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες.

Πότε συνιστάται: Σε παθολογικές καταστάσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων που δεν είναι δυνατόν να διαγνωστούν με καμία άλλη μέθοδο, εκτός από την υστεροσκόπηση. Όταν υπάρχει υποψία κάποιας πάθησης ή φλεγμονής μπορεί να γίνει βιοψία του ενδομητρίου.

Οδηγός: Τι να κάνεις όταν θέλεις να γίνεις μαμά αλλά δεν μπορείς (o έλεγχος, οι διαδικασίες, η εξωσωματική, η ανεξήγητη υπογονιμότητα)

Πρώτη εγκυμοσύνη: Όσα θα ήθελα να μου έχουν πει ΠΡΙΝ μείνω έγκυος!

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της γενικής χειρουργικής κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ενώ η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσα από  μεγάλες τομές, στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές οπές και βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα της ασθενούς σε μια οθόνη. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και επιτρέπει τη λεπτομερή εξέταση τόσο των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες) όσο και των υπόλοιπων ενδοκοιλιακών οργάνων του ανθρώπινου σώματος (έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, ουροδόχος κύστη, διάφραγμα κ.ά.).

▶ Πότε συνιστάται: Έχει καθιερωθεί ως «εξέταση κλειδί» σε καταστάσεις που διαφεύγουν της διάγνωσης με κλασικές μεθόδους, όπως υπέρηχος ή σαλπιγγογραφία. Έχει καθιερωθεί ως μία από τις εξετάσεις για την υπογονιμότητα και εφαρμόζεται προκειμένου να ανιχνευτούν τυχόν παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν.

Εξετάζεται το μέγεθος και η μορφολογία μήτρας, σαλπίγγων και ωοθηκών, η διαβατότητα των σαλπίγγων, η ύπαρξη ινομυωμάτων καθώς και τυχόν ενδομητρίωση ή συμφύσεις. Η επεμβατική λαπαροσκόπηση διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χειρουργική αποκατάσταση προβλημάτων που συνδέονται με την υπογονιμότητα. Η τεχνική είναι ασφαλής και η ανάρρωση ταχύτατη. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, αν και η μέθοδος μέχρι στιγμής έχει περιορισμένη εφαρμογή στη γυναικολογία λόγω υψηλού κόστους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i