Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η πρόοδος και όσα έχουν αλλάξει μέσα στις 4 δεκαετίες της μεθόδου

Η εξωσωματική γονιμοποίηση γιορτάζει τα 40 της χρόνια. Οι μεγάλες αλλαγές, οι εξελίξεις και τα ενθαρρυντικά δεδομένα. 

IMG_3183

Από την Αλεξία Χατζηπαρασίδου, B.Sc., M.Sc., Sr. Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab

H εξωσωματική γονιμοποίηση γιορτάζει τα 40 της χρόνια. Έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά το 1978 και ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα. Η επιστήμη είχε πια τον τρόπο, να πετύχει γονιμοποίηση έξω από το σώμα της μητέρας και να οδηγεί σε εγκυμοσύνη και τοκετό υγειούς παιδιού! Από τότε σημειώθηκαν πολλά, καθοριστικά βήματα και επιτυχίες που οδήγησαν το εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια νέα εποχή.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συστημάτων άλλαξαν δραστικά τον τρόπο παρατήρησης και επιλογής των εμβρύων. Σήμερα οι κλινικοί εμβρυολόγοι έχουν στη διάθεση τους προηγμένα μικροσκόπια υψηλής τεχνολογίας τα οποία τους προσφέρουν τη δυνατότητα παρατήρησης ωαρίων, εμβρύων και σπερματοζωαρίων με μεγάλη λεπτομέρεια. Η νέα τεχνολογία βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα απομόνωσης και αναγνώρισης των γαμετών και των εμβρύων που μπορούν με μεγαλύτερη πιθανότητα, να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Οδηγός περιποίησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβουλές διατροφής και ευεξίας

Οι βασικές εξετάσεις της εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο (αναλυτικός οδηγός)

Οι εξελίξεις στη γενετική

Ο τομέας της γενετικής σημείωσε τεράστια εξέλιξη τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο τεχνικών, επηρεάζοντας σημαντικά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι επιστήμες της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της γενετικής, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Χάρη σε αυτή τη σύζευξη, τα ζευγάρια με αυξημένο ρίσκο να αποκτήσουν παιδί με γενετική επιβάρυνση απέκτησαν τη δυνατότητα να εξετάσουν τα έμβρυα τους και να μεταφέρουν μόνο τα υγιή!

Οι εξελίξεις στην κρυοβιολογία

Σήμερα, η μέθοδος της υαλοποίησης καθιστά για πρώτη φορά δυνατή την ασφαλή κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων και οδηγεί την εξωσωματική γονιμοποίηση σε αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες διαδικασίες.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία

Παράλληλα με τις επιστημονικές εξελίξεις, έγινε παγκοσμίως κατανοητό ότι όλοι οι εκπρόσωποι του χώρου πρέπει να λειτουργούν σε κοινό πλαίσιο και με κοινό κώδικα επικοινωνίας. Έτσι δημιουργήθηκαν διεθνείς φορείς , προδιαγραφές, οδηγίες ορθής λειτουργίας Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και νομοθετικό πλαίσιο. Ένα σύγχρονο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να λειτουργεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια και να διαθέτει όλους τους μηχανισμούς που επιβεβαιώνουν την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του.

Τι να κρατήσεις στο νου σου

Το σύγχρονο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης πολύ λίγο θυμίζει εκείνο το πρώτο εργαστήριο του 1978. Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Χάρη σε αυτή την επιστήμη που δεν σταματά να εξελίσσεται και πιστά υπηρετεί τη ζωή εδώ και 40 χρόνια, εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο μπορούν πια να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να γίνουν γονείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i