Εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Ποια είναι τα δύο απαραίτητα εμβόλια και γιατί;

Επιτρέπεται να κάνεις εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Και ποια τα απαραίτητα για την προστασία τη δική σου και του αγέννητου μωρού σου;

εμβόλιο εγκυμοσύνη Jovanmandic

Τι ισχύει με τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Είναι ασφαλή; Υπάρχουν κάποια που πρέπει να γίνουν; Και τι προσφέρουν στη μέλλουσα μαμά και το μωρό που θα γεννηθεί;

Τα εμβόλια είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από σοβαρές και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Γι' αυτό και τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο ξεκινούν όσο νωρίτερα είναι δυνατό, από τη βρεφική ηλικία ώστε να θωρακίσουν τα μωρά απέναντι στα απειλητικά νοσήματα. Τι γίνεται όμως το διάστημα από τη γέννηση ενός μωρού μέχρι τη στιγμή που θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του με τους εμβολιασμούς;

Η προστασία από τη μητέρα

Η φύση έχει προβλέψει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως το τρίτο τρίμηνο, αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Το ίδιο συμβαίνει και με το μητρικό γάλα όταν γεννηθεί το μωρό. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχει η μητέρα τα αντισώματα απέναντι σε νοσήματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ίδια και το μωρό της. Κι εδώ μπαίνουν στο προσκήνιο τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη τα οποία έχουν διπλό ρόλο: Να εξασφαλίζουν τόσο καλύτερη προστασία στη γυναίκα όσο και να ενισχύουν τα αντισώματα που θα μεταφερθούν στο μωρό ώστε να είναι προστατευμένο μέχρι να κάνει τα πρώτα του εμβόλια.

Γιατί εγκρίθηκε το εμβόλιο HPV σε γυναίκες 27-45 ετών στις ΗΠΑ; Αξίζει να το κάνεις;

Γιατί έχεις πρησμένα πόδια και τι μπορείς να κάνεις; Plus: Κλέψε το tip της health editor για ξεκούραστα πόδια!

Είναι ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη συστήνονται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές σε όλο τον κόσμο αλλά και από την ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός στην κύηση προτείνεται για συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι ασφαλή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, το ανοσοποιητικό της σύστημα εξασθενεί, κι αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η κύηση. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο της μέλλουσας μητέρας να νοσήσει πιο σοβαρά εάν έρθει σε επαφή με κάποιο μικρόβιο ή ιό.

Εμβόλιο γρίπης στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε όλες τις εγκύους, ανεξάρτητα από την ηλικία της κύησης, στις λεχωϊδες και τις θηλάζουσες μητέρες.

Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη

Απαραίτητο στην εγκυμοσύνη είναι επίσης το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας και ακυτταρικό κοκκύτη (Td/Tdap). Σύμφωνα πάλι με το Εθνικό Πρόγραμμα, σε κάθε κύηση χορηγείται μία δόση εμβολίου Tdap, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης. Το εμβόλιο συστήνεται επίσης σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td ή Tdap.

Τι ισχύει εάν έκανες κάποιο εμβόλιο και διαπίστωσες μετά ότι είσαι έγκυος;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019 για τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει με τον γυναικολόγο που σε παρακολουθεί.

Εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR)

Η ανοσία έναντι ερυθράς θα πρέπει να εκτιμάται με μέτρηση αντισωμάτων σε γυναίκες

αναπαραγωγικής ηλικίας, ανεξάρτητα από το έτος γέννησής τους. Αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ανοσία θα πρέπει οι γυναίκες να εμβολιασθούν πριν την εγκυμοσύνη, ενώ μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για ένα (1) μήνα.

Εάν ωστόσο γίνει εμβολιασμός πριν διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, δεν αποτελεί λόγο για διακοπή της κύησης. Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν ανοσία θα πρέπει να εμβολιάζονται με MMR αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και πριν την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

Εμβόλιο ανεμευλογιάς (VAR)

Γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και πρόκειται να τεκνοποιήσουν

(μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για ένα (1) μήνα). Εάν γίνει εμβολισμός και διαπιστωθεί στη συνέχεια εγκυμοσύνη αυτό δεν αποτελεί λόγο για διακοπή της κύησης.

Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)Τ

Δεν συστήνεται σε έγκυες γυναίκες. Εάν όμως διαπιστωθεί ότι μία γυναίκα είναι έγκυος μετά την χορήγηση του εμβολίου δεν συστήνεται διακοπή της κύησης, αλλά οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i