Καλύτερη υγεία στην εμμηνόπαυση: Το μυστικό από τις "Γαλάζιες Ζώνες"

Όταν κοιτάμε τις "Γαλάζιες Ζώνες" - περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν τακτικά πάνω από 100 ετών χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας, υπάρχουν μερικά σοβαρά "μαθήματα" που μπορούμε να πάρουμε.

Woman nature iStock

Πέρα από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τίποτα δεν ανατρέπει τη ρουτίνα ευεξίας μιας γυναίκας όσο η εμμηνόπαυση. Χάρη στις δραστικές αλλαγές των ορμονών (και τις συνέπειές τους), οι υγιεινές συνήθειες που μπορεί να τις έκαναν να αισθάνονται καταπληκτικά για δεκαετίες, μπορεί να μην λειτουργούν πια. Ίσως ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται ή ίσως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις τις κρατούν ξύπνιες τη νύχτα.

Διαβάστε Επίσης

Πράγματι, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ένας αγώνας.

Το θέμα όμως είναι το εξής: Κάθε γυναίκα περνάει εμμηνόπαυση σε κάποια στιγμή της ζωής της. Δεν έχει σημασία ποια είναι ή πού ζουν, θα συμβεί. Όταν κοιτάμε τις "Γαλάζιες Ζώνες" - περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν τακτικά πάνω από 100 ετών χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας, υπάρχουν μερικά "μαθήματα" που μπορούν να πάρουν οι γυναίκες για καλύτερη υγεία καθώς μεγαλώνουν, ειδικά όσον αφορά την εμμηνόπαυση. 

Τι μπορούν να μας διδάξουν οι "Γαλάζιες Ζώνες" για να περάσουν την εμμηνόπαυση υγιεινά:

1. Οι άνθρωποι στις γαλάζιες ζώνες βλέπουν τη γήρανση με διαφορετικό τρόπο

"Κάθε φορά που συμβουλεύω τις ασθενείς (που περνούν την εμμηνόπαυση), το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι ότι είναι φυσιολογικό και φυσικό για το σώμα μας να αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε", λέει η RebeccaDunsmoor-Su, MD, γυναικολόγος και επικεφαλής ιατρός στο Gennev, μια ιατρική μονάδα για άτομα που περνούν εμμηνόπαυση. "Αυτό μπορεί να μας είναι πραγματικά δύσκολο να το αποδεχτούμε, επειδή η κουλτούρα μας δεν είναι μια κουλτούρα που εκτιμά τη γήρανση. Αλλά στις γαλάζιες ζώνες, το να γερνάς είναι σημάδι μιας καλοζωισμένης ζωής και σημάδι σοφίας".

Λέει ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη γήρανση μέσα από αυτό το πρίσμα, επειδή ορισμένες από τις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικές και, στην πραγματικότητα, υγιείς. Ωστόσο η κοινωνία μπορεί να κάνει τις γυναίκες να πιστεύουν το αντίθετο. Για παράδειγμα, μερικές παλεύουν με την ακούσια αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση, αλλά η Dr. Dunsmoor-Su λέει ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. 

"Σε ένα βαθμό, η αύξηση του βάρους είναι στην πραγματικότητα κάπως προστατευτική. Καθώς οι ωοθήκες σας σταματούν να παράγουν οιστρογόνα, η κύρια πηγή των οιστρογόνων που σας μένουν είναι το (σωματικό) σας λίπος. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, είναι κάπως προσαρμοστικό να παίρνετε λίγο βάρος καθώς οδεύετε προς αυτή την περίοδο χαμηλών οιστρογόνων".

2. Η κατανάλωση κυρίως φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η υγιεινή διατροφή είναι συχνά συνδεδεμένη με συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, συνήθως με πολλούς κανόνες και λίστες "απαγορευμένων" τροφίμων, προκειμένου να προαχθεί η βέλτιστη υγεία. Τα άτομα που περνούν την εμμηνόπαυση μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένα να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη περιοριστική δίαιτα για να βελτιώσουν την υγεία τους ή για να διαχειριστούν το βάρος τους. 

Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο μάθημα που μπορεί να αντληθεί στο σημείο αυτό από τις γαλάζιες ζώνες. "Στις Γαλάζιες Ζώνες, κατάφεραν να επιτύχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες μόνο μέσω της καθημερινής τους ζωής", λέει η Sheila Chen, MD, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Princeton Longevity Center. 

Υπάρχουν μερικές διατροφικές συνήθειες από αυτές τις περιοχές ειδικότερα που η Δρ Chen λέει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο να υιοθετηθούν. Μία από αυτές είναι η διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτά, ένα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται όλες οι περιοχές της γαλάζιας ζώνης. "Συχνά σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι τρώνε ψάρι και ίσως κάποιο άπαχο κρέας μία φορά την εβδομάδα". Αυτό, λέει, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό επειδή συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία χάρη σε όλα τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες από τα φυτά και τα ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά από τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.

Η Δρ Chen λέει ότι συγκεκριμένες φυτικές τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στις εξάψεις. "Τροφές όπως το τόφου, το τέμπε, το λινάρι, τα όσπρια και τα φασόλια mung έχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι φυσικά οιστρογόνα" εξηγεί. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις τροφές μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων από τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν τα οιστρογόνα πέφτουν. Επισημαίνει επίσης ότι όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο - ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης για να διατηρηθούν τα οστά ισχυρά.

Και οι δύο γιατροί επισημαίνουν επίσης ότι οι άνθρωποι στις γαλάζιες ζώνες τείνουν να τρώνε τρόφιμα που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας, επειδή τα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ακραίες αυξήσεις και μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, αν το αίσθημα κούρασης είναι ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που ταλαιπωρεί μια γυναίκα, η ελαχιστοποίηση των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άμυλο μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε Επίσης

3. Οι άνθρωποι στις "Γαλάζιες Ζώνες" παραμένουν ενεργοί

Δυστυχώς, είναι σύνηθες οι σύγχρονοι άνθρωποι να κάθονται όλη μέρα στον υπολογιστή και στη συνέχεια να προσπαθούν να αντιστρέψουν όλη τη ζημιά που προκαλεί η ολοήμερη καθιστική ζωή με μια πολύ έντονη προπόνηση. Ωστόσο, στις γαλάζιες ζώνες, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν διπλασιάζουν τις προπονήσεις HIIT ούτε πηγαίνουν για μεγάλης διάρκειας τρέξιμο. Δεν είναι ότι αυτές οι προπονήσεις είναι κακές, αλλά μια άλλη μορφή άσκησης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική: Το περπάτημα. "Ένας γρήγορος περίπατος τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να κάνει τεράστια πράγματα για το καρδιαγγειακό σύστημα", λέει η Δρ Chen , συνδέοντας αυτό με το γεγονός ότι καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνεται. ( το περπάτημα είναι επίσης εξαιρετικό για τη γνωστική υγεία).

Και οι δύο ειδικοί λένε ότι συνιστούν επίσης προπονήσεις που χτίζουν μυς σε άτομα που περνούν εμμηνόπαυση. "Όταν χτίζετε μυς, στην πραγματικότητα ασκείτε πίεση στις μυϊκές συνδέσεις με τα οστά, γεγονός που λέει στο σώμα σας να αναδιαμορφώσει αυτό το οστό και να το κάνει ισχυρότερο", εξηγεί η Dr. Dunsmoor-Su. Στις γαλάζιες ζώνες, υπάρχουν παραδοσιακά καθήκοντα ενσωματωμένα στη ζωή των γυναικών (καλώς ή κακώς) που χρησιμεύουν ως άσκηση με βάρη, όπως το κουβάλημα των ρούχων ή η κηπουρική, αλλά η άρση ελαφρών βαρών στο γυμναστήριο μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ωφελώντας τα οστά και το καρδιαγγειακό τους σύστημα με τον ίδιο τρόπο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i