Οστεοπαθητική για τον πονοκέφαλο: Τι είναι και πώς μπορεί να σε βοηθήσει

Η οστεοπαθητική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου στον πονοκέφαλο και όχι μόνο.

ημικρανία πονοκέφαλος istock

Από την Αθηνά Καψή, MOst Οστεοπαθητική Ιατρική (Βρετανικό Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής, Λονδίνο), BSc στην Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΦΑ Αθηνών)

Oi περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν υποφέρει από πονοκέφαλο ή, αλλιώς, κεφαλαλγία. Είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια πόνου στις ημέρες μας. Μάλιστα, ορισμένες φορές το σύμπτωμα του πόνου, πέρα από το κρανίο, μπορεί να επεκτείνεται ή να μεταφέρεται στο πρόσωπο ή στον αυχένα. Οι αιτίες της κεφαλαλγίας μπορεί να είναι νευρολογικής, ορμονικής ή μυοσκελετικής φύσης, ωστόσο μπορεί να αποτελούν παρενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής. Σε ειδικές περιπτώσεις η κεφαλαλγία, σε συνδυασμό με μια σειρά συγκεκριμένης συμπτωματολογίας, μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής παθολογίας, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από ειδικό ιατρό.

Τι τύπου είναι ο πονοκέφαλός σου;

Παρακάτω θα βρεις πληροφορίες για τους συνηθέστερους τύπους κεφαλαλγίας, τα συμπτώματα και τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή τους.

Η ημικρανία: Χαρακτηρίζεται από πόνο στο ήμισυ του κεφαλιού και περιγράφεται συνήθως από τον παθόντα σαν παλμικός πόνος. Μερικές φορές σχετίζεται με ναυτία, εμετό και ίσως με στιγμιαία διαταραχή στην όραση (αύρα). Η ημικρανία φαίνεται ότι συνηθίζει να προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες, καθώς σχετίζεται και με ορμονικές μεταβολές κυρίως πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Η αυχενογενής/αυχενική κεφαλαλγία: Δηλώνει τον πονοκέφαλο που η κύρια αιτία πυροδότησής του είναι μια υποκείμενη βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αυχένας). Ιστορικό τραυματισμού στην περιοχή του αυχένα από πτώση ή από τροχαίο ατύχημα (whiplash), ιστορικό βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους του αυχένα ή των αυχενικών αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσουν αυτό τον τύπο πονοκεφάλου. Είναι η πιο συχνή αιτία κεφαλαλγίας και συνήθως χαρακτηρίζεται από πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κρανίου. Ο πόνος ξεκινάει από το πίσω και άνω μέρος της περιοχής του αυχένα, εκτείνεται πέρα από το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως αντανακλά στο μέτωπο και γύρω από την περιοχή του ματιού ή και του αφτιού. Η πολύωρη καθιστική ζωή και η εργασία με λανθασμένη στάση σώματος είναι και σε αυτή την περίπτωση οι συνήθεις ύποπτοι.

Οστεοπαθητική αντιμετώπιση και διά χειρός τεχνικές

Η οστεοπαθητική είναι μια διακεκριμένη μορφή ολιστικής ιατρικής, που έχει αποδείξει ότι προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. Η λεπτομερής και ορθή λήψη ιστορικού σχετίζεται με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Έτσι, πρώτα θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα του πονοκεφάλου και να επιβεβαιωθεί μέσα από ερωτήσεις αλλά και μια σειρά νευρολογικών και ιατρικών τεστ ότι τα επεισόδια κεφαλαλγίας δεν υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή παθολογία. Αν με βάση το ιστορικό και την αξιολόγηση του ασθενούς ο εξειδικευμένος οστεοπαθητικός κρίνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει, θα παραπέμψει τον πάσχοντα αναλόγως. Η οστεοπαθητική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας περιλαμβάνει διά χειρός ήπιες πιέσεις και διατάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, όπως αυτά του κρανίου και του αυχένα. Περαιτέρω τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης καθώς και τεχνικές αποσυμπίεσης συγκεκριμένων σημείων γύρω από το κρανίο και τον αυχένα συμπεριλαμβάνονται στη θεραπεία ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς. Σκοπός των παραπάνω τεχνικών είναι να χαλαρώσουν οι πολύ σφιγμένοι μύες, ώστε να επιτρέψουν στις παρακείμενες αρθρώσεις να βελτιώσουν την κίνησή τους. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να υπάρξει αναδιάταξη των τραυματισμένων ιστών και αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των δομών στην πάσχουσα περιοχή που προκαλούν το σύμπτωμα του πονοκεφάλου. Με απλά λόγια, σκοπός της οστεοπαθητικής αντιμετώπισης είναι να βρει την αιτία και όχι απλώς να ανακουφίσει από το σύμπτωμα.

Οστεοπαθητική και διατροφή

Η οστεοπαθητική προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση στον πάσχοντα με βάση τα εργαλεία και τη γνώση της σύγχρονης ιατρικής. Για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, πέρα από τις διά χειρός τεχνικές που αναφέρθηκαν, ο οστεοπαθητικός –εξειδικευμένος σε θέματα διατροφής– μπορεί να ενημερωθεί για τις διατροφικές συνήθειες του πάσχοντος και να δώσει στοχευμένες συμβουλές. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη υγεία του ατόμου. Είναι μάλιστα ένας ισχυρός σύμμαχος του ανθρώπου για την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών μυοσκελετικών πόνων, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί πως έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν την ημικρανία.

Διαβάστε Επίσης

Οστεοπαθητική και ψυχολογία

Ο άνθρωπος είναι ένα βιο-ψυχο-κοινωνικό ον, που σημαίνει ότι επηρεάζεται άμεσα από τη βιολογία του (σωματική υγεία), την ψυχολογία του (ψυχική υγεία) και, φυσικά, από το κοινωνικό κομμάτι. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια τοξική κατάσταση, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός τοξικού εσωτερικού περιβάλλοντος, επηρεάζοντας κατά συνέπεια ακόμα και τη βιολογία του ίδιου του οργανισμού του. Το άγχος, η ψυχολογική πίεση και οι διαταραχές ύπνου είναι βασικά αίτια για την εμφάνιση πονοκεφάλου. Ο οστεοπαθητικός, μέσω της επικοινωνίας του με τον πάσχοντα, θα εντοπίσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με το σύμπτωμα του πονοκεφάλου και θα δώσει ατομικές τεχνικές χαλάρωσης και καθοδήγησης με τόσο στοχευμένο τρόπο, ώστε να μειωθούν οι κεφαλαλγίες και να βελτιωθεί η συνολική ποιότητα της ζωής του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i