Τέλος στα εποχικά συμπτώματα: Βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημα των αλλεργιών

Και όχι η λύση δεν βρίσκεται στο χαπάκι από το φαρμακείο.

αλλεργίες iStock

*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρό, Med. Psych., Μεταπτυχιακό MSc Βελονισμού Παν/μίου Καντώνας, Πεκίνου κ Τιεντζίν, Γενική Γραμματέα Παγκόσμιας Εταιρείας Ιατρών Βελονισμού ICMART και Πρόεδρο Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (Βελονισμός Αθήνα - www.velonismos-theodoratou.gr).

Με το που ο καιρός δείξει το γλυκό του πρόσωπο, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και κάνοντας τη πλάση να ανθίσει, δυστυχώς για πολλούς από εμάς είναι η υπενθύμιση πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι αλλεργίες μας. Μπορεί να αλλεργίες που οφείλονται σε κάτι που εισπνεύσαμε στην ατμόσφαιρα γύρω μας, μπορεί να είναι αλλεργίες δερματικές, μπορεί να σχετίζονται με τρόφιμα... Το θέμα είναι ότι μας προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας υπάρχει λύση, η οποία μάλιστα δεν είναι φαρμακευτική.

Ας κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση της αλλεργίας

Προτού μιλήσουμε για την αντιμετώπισή τους είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι οι αλλεργίες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια υπερβολική αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να μας προστατέψει από έναν "εχθρό" ο οποίος όμως δεν είναι πραγματικά επικίνδυνος, όπως για παράδειγμα η γύρη ή η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Η αντίδραση αυτή ξεκινά από το ανοσοποιητικό μας και μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε την πρώτη φορά που ερχόμαστε σε επαφή με κάτι που πυροδοτεί την αλλεργία (αλλεργιογόνο, όπως ονομάζεται) ή να πρόκειται για κάτι που δεν μας έχει ενοχλήσει στο παρελθόν αλλά στην προκειμένη στιγμή ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση. 

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προέρχονται όπως είπαμε από την ατμόσφαιρα, να σχετίζονται με κάτι που φάγαμε ή με κάτι που ακουμπήσαμε ή ακόμη και να πρόκειται για αντίδραση του οργανισμού σε μία φαρμακευτική ουσία. Ανάλογα είναι και τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν με τη ρινική καταρροή, το επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα, τον κνησμό, τη δερματίτιδα και το άσθμα να είναι τα πιο συχνά.

Οι φάσεις των αλλεργιών

Η αλλεργία εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο ή/και σε κάθε περίσταση, ουσιαστικά όμως εκδηλώνεται σε δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια.

Οξεία φάση: Πρόκειται για την κατάσταση την οποία περιγράψαμε παραπάνω, που αφορά τις περιστασιακές ή εποχιακές αλλεργίες, όταν η αντίδραση εμφανίζεται μέσα σε λίγο διάστημα από την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματά της διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τις περισσότερες φορές είναι ήπια όπως ρινική καταρροή, κνησμός ή δερματίτιδα, ωστόσο μπορεί επίσης να είναι μια έντονη αλλεργική αντίδραση που να προκαλέσει ασθματική κρίση ή αλλεργικό σοκ, μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. 

Χρόνια αλλεργία: Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο και τα συμπτώματα από περιστασιακά γίνονται μόνιμα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση ζωτικών λειτουργιών. Για παράδειγμα μία χρόνια ρινίτιδα ή άσθμα μπορεί να προκαλέσει με το πέρασμα του χρόνου αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Βελονισμός: Η αποτελεσματικότερη θεραπεία

Όσο κι αν η πρώτη μας κίνηση με το που θα παρατηρήσουμε τα πρώτα συμπτώματα αλλεργίας είναι να απευθυνθούμε στο κοντινότερο φαρμακείο για να προμηθευτούμε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως οι χημικές θεραπείες δε μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ζουν όλη τους τη ζωή με την αλλεργία τους. Αντίθετα, ο βελονισμός αποτελεί μία αποτελεσματική και σημαντική θεραπεία για όλα τα είδη αλλεργιών. Ειδικότερα, είναι κατάλληλη μέθοδος τόσο για όσους ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες όσο και για ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες αλλεργίες. Στα πλεονεκτήματά του είναι πως δεν σταματά μόνο τα συμπτώματα αλλά μπορεί να παύσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού που τα πυροδοτεί. 

Πώς λειτουργεί στην πράξη;

Όπως υποστηρίζεται και από έρευνες, ο βελονισμός δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό, γι' αυτό και είναι αποτελεσματικός τόσο στην οξεία όσο και σε χρόνιες περιπτώσεις αλλεργίας.

Για την εποχική αλλεργία, αρχικά συνήθως συστήνονται περίπου 10 συνεδρίες, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση και σε τακτικά διαστήματα μεταξύ τους ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα. Σε μεταγενέστερη φάση, γίνεται μία προληπτική επανάληψη με σκοπό τη σταθεροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ στις περιπτώσεις της σαφούς εποχιακής αλλεργίας ο βελονισμός προτείνεται και προληπτικά, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμα: κατά μεγάλο ποσοστό η αλλεργία δεν εμφανίζεται, αλλά ακόμα κι αν έχουμε συμπτώματα είναι ελάχιστα. Μάλιστα, με έναν πρόσθετο αριθμό συνεδριών είναι εφικτή η διακοπή της αλλεργικής αντίδρασης και το τέλος της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. 

Στην περίπτωση των χρόνιων αλλεργιών χρησιμοποιείται άλλο σχήμα θεραπείας, με σκοπό την μείωση ή και εξαφάνιση μεν των συμπτωμάτων, αλλά και τη βελτίωση  της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα, ο βελονισμός όχι μόνο καταφέρνει να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα και τις κρίσεις του προβλήματος. Επιπλέον, το σημαντικότερο απ' όλα είναι πως παρατηρείται μείωση της φλεγμονής, "προστατεύοντας" τα σχετικά συστήματα του οργανισμού από φθορά και βλάβες.

Τέλος, ένα... παράπλευρο αποτέλεσμα του βελονισμού είναι η βελτίωση στη διάθεση του ατόμου, κάτι που προφανώς σχετίζεται με την θετική αλλαγή στην ποιότητα ζωής του, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί καλύτερη ανταπόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να ακολουθεί ο ασθενής.

Τι συμβαίνει με τις παιδικές αλλεργίες;

Ο βελονισμός προτείνεται και για την αντιμετώπιση αλλεργιών στα παιδιά και τα βρέφη. Τα μικρά παιδιά συνήθως χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες βελονισμού και η μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι πως ο βελονισμός στις μικρές ηλικίες είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες και αποτελεί μία σίγουρη θεραπεία. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i