Σύμφωνα με τον Πρωκτολόγο Δρ. I. Δοντά, τα κονδυλώματα πρωκτού προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ). Τα κονδυλώματα δύναται να επηρεάσουν μεταξύ άλλων την περιοχή γύρω από τον πρωκτό αλλά και τον πρωκτικό σωλήνα, δηλαδή το εσωτερικό του πρωκτού. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα μέρη των γεννητικών οργάνων. Εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές κηλίδες ή αναπτύξεις, συχνά τόσο μικρές όσο ένα κεφάλι καρφίτσας. Μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού.
Από τι προκαλούνται τα κονδυλώματα πρωκτού;
Η σεξουαλική επαφή και εν προκειμένω η πρωκτική διείσδυση, είναι ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον HPV χωρίς να έχει σεξουαλική επαφή. Οποιαδήποτε άμεση επαφή με την περιοχή του πρωκτού (π.χ. επαφή με τα χέρια ή με κάποιο σεξουαλικό βοήθημα, υγρά από μολυσμένο σεξουαλικό σύντροφο κλπ) μπορεί να συντελέσει στη μετάδοση του HPV και κατ’ επέκταση στα κονδυλώματα πρωκτού ή γεννητικών οργάνων.
Κονδυλώματα πρωκτού: Συμπτώματα
Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, επομένως οι φορείς-ασθενείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τα έχουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι είναι μαλακά, υγρά εξογκώματα στον πρωκτό ή κοντά σε αυτόν που έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα ή χρώμα σάρκας. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κνησμό
- Αιμορραγία
- Έκκριση βλέννας
- Αίσθηση ενός εξογκώματος στην περιοχή του πρωκτού.
Πως διαγιγνώσκονται τα κονδυλώματα πρωκτού και ποια η θεραπεία τους
Ο ιατρός θα εξετάσει την ευρύτερη περιπρωκτική περιοχή, καθώς και ολόκληρη την περιοχή της πυέλου, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων. Εφόσον βρεθούν κονδυλώματα εκεί, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και εντός του πρωκτού. Συνιστάται ως εκ τούτου και η εξέταση εσωτερικά στον πρωκτικό σωλήνα με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.
Η θεραπεία εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό και αντίστοιχα ποικίλει. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας που περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και πιο δραστικές λύσεις όπως η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα αξιολογήσει τον ασθενή και θα κινηθεί αναλόγως.
Ο Πρωκτολόγος Δρ. Δοντάς προτείνει ως θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Τα ποσοστά επιτυχίας, με την προϋπόθεση του έμπειρου ιατρού, είναι πολύ μεγάλα και η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής για τον πρωκτό. Ωστόσο επειδή ο χρόνος επώασης ποικίλει, η εξάχνωση (καυτηριασμός) των κονδυλωμάτων του πρωκτού δεν είναι αρκετή από μόνη της. Πρέπει να πραγματοποιούνται επανεξετάσεις στο προβλεπόμενο διάστημα επώασης, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποτροπής. Συνιστάται μάλιστα και η παράλληλη εξέταση και ενδεχόμενη θεραπεία του ερωτικού συντρόφου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επαναμολύνσεων ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα της μεθόδου καυτηριασμού με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), πρόκειται για μία τεχνική η οποία είναι:
- Ανώδυνη
- Αναίμακτη
- Απλή και σύντομη
- Δεν αφήνει σημάδια
- Δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική
- Ευνοεί την ταχεία επούλωση της περιοχής
- Επιτρέπει την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα
- Επιτρέπει το πλύσιμο της περιοχής την ίδια κιόλας ημέρα.
Κονδυλώματα πρωκτού : Πρόληψη
Ο ιός HPV συχνά παραμένει στο σώμα χωρίς κανένα σημάδι. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κονδυλωμάτων πρωκτού.
- Αποφυγή σεξουαλικής επαφής με άτομα που έχουν κονδυλώματα πρωκτού (ή γεννητικών οργάνων)
- Χρήση προφυλακτικού (αυτό μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο).
- Αποφυγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων
- Οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει να ελέγχονται για HPV και άλλες ΣΜΛ ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα
- Το εμβόλιο HPV, που προστατεύει από 9 διαφορετικούς τύπους ιού HPV. Συνιστάται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 9-45 ετών, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό ιστορικό. Ο ιατρός θα σας συμβουλεύσει ανάλογα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr