Εμβοές: 8 λύσεις που δεν έχεις ξανακούσει

Οι εμβοές γενικά δεν υποδηλώνουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις, αν και το συνεχές βουητό μπορεί να γίνει ενοχλητικό. Δες τι πρέπει να κάνεις για αυτό.

ears istock

Ένα βουητό στα αυτιά σου που έρχεται και φεύγει δεν είναι απλώς μια ενόχληση που δυσκολεύει τη συγκέντρωση, αλλά μπορεί να είναι σημάδι ότι έχεις εμβοές.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, το 16,1% φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας εμφανίζεται, επίσης, να έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τι είναι οι εμβοές;

Είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βουητό ή κουδούνισμα στο αυτί χωρίς να προέρχεται από εξωτερική πηγή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10 έως 25% των ενηλίκων το βιώνουν. Μπορεί να ακούγεται σαν ένα απαλό ή δυνατό βουητό, σφύριγμα που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις εμβοές

Όταν νιώθεις βουητό στα αυτιά σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πας στο γιατρό σου. Ωστόσο μπορείς να δεις και τα παρακάτω:

1. Αντιμετώπισε την υποκείμενη πάθηση

Συχνά, οι εμβοές είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, όπως μια ωτίτιδα, απόφραξη του αυτιού, πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή τραυματισμός στο κεφάλι ή τον αυχένα. 

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα όπως τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν εμβοές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εμβοών. Ο ΩΡΛ θα ζητήσει ένα λεπτομερές ιστορικό υγείας σου για να καθορίσει εάν οι εμβοές σου μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες.

2. Επίλεξε την ηχοθεραπεία

Δεδομένου ότι όσοι έχουν εμβοές απαιτείται περισσότεροι εξωτερικοί ήχοι για να ανακουφιστούν, η ηχοθεραπεία είναι μια επιλογή που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανήματα λευκού θορύβου, αναπαραγωγή χαλαρωτικών ήχων μέσω ηχείων ή ακουστικών ή ακόμη και ενεργοποίηση ενός κλιματιστικού για εφέ λευκού θορύβου. Μπορείς να βρεις playlist λευκού θορύβου ή να χρησιμοποιήσεις ένα app λευκού θορύβου για κινητά.

3. Κάνε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές ενώ συνδέονται με κατάθλιψη και άγχος. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις και να διαχειρίζεσαι τη συναισθηματική σου απόκριση σε αυτόν. Με την πάροδο του χρόνου, η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με εμβοές που χρησιμοποιούν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βλέπουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

4. Μάθε για τη θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών

Μια άλλη επιλογή είναι να εκπαιδεύσετε ξανά το μυαλό σας ώστε να συνηθίσει τις εμβοές σε σημείο που να μην ενοχλεί πια. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών περιλαμβάνει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία καθώς και ένα συστατικό θεραπείας ήχου, που περιλαμβάνει κάλυψη χαμηλού επιπέδου, σύμφωνα με το ATA.

5. Διαχειρίσου το άγχος σου εναλλακτικά

Επειδή το άγχος και οι εμβοές συνδέονται τόσο πολύ, η εκμάθηση διαχείρισης του στρες είναι βασικό μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Ο γιατρός ή ο ψυχοθεραπευτής σου μπορεί να προτείνει δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους, όπως η άσκηση, η γιόγκα, ο διαλογισμός, ο επαρκής ύπνος κ.ά.

6. Εξέτασε το ενδεχόμενο να φορέσεις ακουστικά βαρηκοΐας

Μία από τις πιο κοινές αιτίες εμβοών είναι η απώλεια ακοής. Όταν χάνεις μέρος της ακοής σου, ο εγκέφαλός σου δεν δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα από ήχους. Μια θεωρία είναι ότι ο εγκέφαλός σου προσαρμόζεται σε αυτό το νέο περιβάλλον συμπληρώνοντας τις συχνότητες που λείπουν, με αποτέλεσμα τις εμβοές.

Εάν οι εμβοές είναι αποτέλεσμα απώλειας ακοής, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να σε βοηθήσει. 

7. Δοκίμασε κάποια φάρμακα 

Αν και δεν υπάρχει ένα φάρμακο που μπορείς να πάρεις για να θεραπεύσεις τις εμβοές, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν με διαφορετικούς τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα κατά του άγχους ή αντικαταθλιπτικά.

Τα φάρμακα κατά του άγχους μειώνουν το στρες ή το άγχος που σχετίζεται με τις εμβοές. Εν τω μεταξύ, ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματά σου καταστέλλοντας τις επιδράσεις του νευροδιαβιβαστή GABA που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά ηχητικών σημάτων στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του GABA και των εμβοών δεν είναι πλήρως κατανοητή και απαιτεί περισσότερη έρευνα.

8. Υιοθέτησε υγιείς συνήθειες

Υγιεινές συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος, οι κοινωνικές σχέσεις, η ενυδάτωση, η καλή διατροφή και ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος μπορούν όλα να βοηθήσουν και να κάνουν τις εμβοές πιο διαχειρίσιμες.

Διάβασε ακόμη: Eμβοές, ίλιγγος, συμπτώματα ζάλης: Ασυνήθιστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i