Αν παλεύεις με το άγχος και τον ύπνο, το TikTok ίσως έχει βρει τη λύση για σένα – και είναι εξίσου παράξενη όσο θα περίμενες! Η νέα τάση που έχει πάρει "φωτιά" στην πλατφόρμα είναι το adult swaddling, μια τεχνική που υποτίθεται πως σε βοηθά να κοιμηθείς τόσο καλά, όσο ένα μωρό. Αλλά πώς ακριβώς δουλεύει αυτή η μέθοδος; Και μπορεί πραγματικά να φέρει αποτελέσματα ή είναι άλλη μία φευγαλέα τάση του διαδικτύου;
Τι είναι το adult swaddling;
Το adult swaddling έχει να κάνει με το τύλιγμα του σώματος σε ένα ελαστικό ύφασμα, παρόμοια με τον τρόπο που τυλίγουν τα μωρά για να τα ηρεμήσουν και να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν. Οι υποστηρικτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι αυτή η "αγκαλιά" από ύφασμα χαρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας, που οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση και τελικά σε καλύτερο ύπνο.
Η ιδέα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν το προϊόν Hugsleep Swaddle Blanket έκανε την εμφάνισή του στην αμερικανική εκπομπή "Shark Tank", κερδίζοντας τη φήμη ως η λύση στα χρόνια προβλήματα αϋπνίας. Μετά την εκπομπή, η τάση απογειώθηκε στο TikTok, με χιλιάδες βίντεο να δείχνουν νεαρούς χρήστες να τυλίγονται σφιχτά σε ύφασμα πριν πέσουν στο κρεβάτι.
Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο
Πώς όμως λειτουργεί αυτή η πρακτική; Όλη η ιδέα βασίζεται στη θεωρία της βαθιάς απτικής πίεσης (Deep Touch Pressure - DTP), που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε θεραπευτικά πλαίσια, όπως με τις βαριές κουβέρτες. Σύμφωνα με την Dr. Stacey Reynolds, ειδική στην DTP, το σώμα μας έχει υποδοχείς που ανταποκρίνονται διαφορετικά σε ελαφρύ άγγιγμα και βαθιά πίεση. Το ελαφρύ άγγιγμα, όπως ένα γαργάλημα, είναι διεγερτικό, ενώ η βαθιά πίεση χαλαρώνει τους μύες και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αυτή η αίσθηση "ασφάλειας" είναι που κάνει το swaddling τόσο ελκυστικό για όσους έχουν άγχος ή προβλήματα ύπνου.
Υπάρχει πραγματικό όφελος;
Αν και η βαθιά οπτική πίεση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους και στην προώθηση ενός ήρεμου ύπνου, το adult swaddling δεν έχει ακόμα ερευνηθεί εκτενώς από την επιστημονική κοινότητα. Οι ειδικοί, όπως η Dr. Reynolds, προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον ύπνο.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν μικρές μελέτες που δείχνουν ότι οι βαριές κουβέρτες (που δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο) βοηθούν κάποιους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Αν αισθάνεσαι άνετα με την ιδέα να είσαι σφιχτά τυλιγμένος, μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσεις.
Από πού προέρχεται η τάση;
Αν το swaddling ενηλίκων σού φαίνεται εντελώς καινούργιο, να ξέρεις ότι δεν είναι τόσο φρέσκο όσο νομίζεις. Η ιδέα αυτή φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία, με μια παραδοσιακή πρακτική που ονομάζεται Otonamaki. Το Otonamaki (που σημαίνει "τύλιγμα ενηλίκων") χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ευλυγισία και να ανακουφίσει την ένταση του σώματος, μέσω του τυλίγματος σε πανιά.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Όσο κι αν το swaddling μπορεί να φαίνεται σαν η τέλεια λύση για έναν καλό ύπνο, δεν είναι για όλους. Το να είσαι τυλιγμένος σφιχτά μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα περιορισμού, κάτι που δεν είναι άνετο για όλους. Επιπλέον, για κάποιους, η περιορισμένη κινητικότητα μπορεί να είναι αποπνικτική και να οδηγήσει σε εφιάλτες ή ακόμα και σε αίσθημα κλειστοφοβίας.
Επιπλέον, αν κοιμάσαι μαζί με το ταίρι σου, το swaddling μπορεί να μην είναι και η πιο ιδανική πρακτική για να διατηρήσεις την ερωτική διάθεση. Το να είσαι σφιχτά τυλιγμένος σαν κουκούλι ίσως δεν είναι ακριβώς το πιο ελκυστικό σκηνικό για ρομαντικές στιγμές στο κρεβάτι!
Πρέπει να το δοκιμάσεις;
Αν παλεύεις με προβλήματα ύπνου και σου αρέσει η ιδέα να αισθάνεσαι πιο "αγκαλιασμένη", τότε ίσως το swaddling να είναι μια λύση που αξίζει να δοκιμάσεις. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά της, οπότε μπορεί να μην λειτουργήσει για όλους. Αν, όμως, το δοκιμάσεις και βρεις ότι πραγματικά σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα, τότε γιατί όχι;
Διάβασε επίσης:
Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεσαι (και δεν το ξέρεις!)
Ποια είναι τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στον ύπνο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr