Μηλόξυδο: Χρήσιμο για την υγεία ή απλώς ένα placebo; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας (και, βασικά, μπορεί);

Μηλόξυδο iStock

Το μηλόξυδο έχει αποκτήσει μια τεράστια φήμη τα τελευταία χρόνια, χάρη στις αμέτρητες υποσχέσεις που αφορούν την υγεία μας. Από την αντιμετώπιση του καρκίνου, μέχρι την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης, το μηλόξυδο θεωρείται από πολλούς ως πανάκεια.

Το λάθος που κάνεις με την κατανάλωση του μηλόξυδου

Η υπόθεση της Belle Gibson

Η υπόθεση της Belle Gibson, μιας influencer που ισχυρίστηκε ότι το μηλόξυδο τη βοήθησε να θεραπευτεί από τον καρκίνο, είχε προκαλέσει σάλο πριν περίπου μία δεκαετία, ενώ τώρα, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο ξανά με τη νέα σειρά του Netflix "Apple Cider Vinegar".

Η Gibson είχε αναφέρει ότι θεραπεύτηκε από τον καρκίνο χωρίς καμία παραδοσιακή ιατρική παρέμβαση, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές θεραπείες, όπως το μηλόξυδο και άλλες εναλλακτικές μεθόδους. Αυτοί οι ισχυρισμοί πυροδότησαν μία μεγάλη συζήτηση, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η Gibson δεν είχε ποτέ καρκίνο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα.  

Αν και, φυσικά, δεν έχει καμία επιστημονική βάση ότι το μηλόξυδο θεραπεύει τον καρκίνο, οι υπόλοιπες φήμες γύρω από τις ευεργετικές του ιδιότητες ίσως να κρύβουν κάποια αλήθεια. Ας δούμε αν το μηλόξυδο είναι όντως το "μαγικό υγρό" που όλοι διαφημίζουν, ή αν πρόκειται απλώς για ένα placebo που "στήνει" προσδοκίες χωρίς αποδείξεις.

Τι είναι το μηλόξυδο και τι περιέχει;

Το μηλόξυδο παράγεται από τον χυμό μήλου που υποβάλλεται σε διπλή ζύμωση. Στην πρώτη φάση, ο χυμός μετατρέπεται σε αλκοόλ και στη δεύτερη σε οξικό οξύ (acetic acid). Αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ το μηλόξυδο περιέχει επίσης προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εντέρου και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Beth Czerwony, διαιτολόγο της Cleveland Clinic, το μηλόξυδο μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτά δεν προέρχονται από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά που περιμένεις να βρεις σε άλλα τρόφιμα. Η Czerwony εξηγεί ότι "η διατροφική αξία του μηλόξυδου δεν περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών ή μετάλλων", αλλά τα οφέλη του προέρχονται από τις δραστικές ουσίες που δεν εμφανίζονται στη διατροφική ετικέτα του προϊόντος.

Τα οφέλη του μηλόξυδου - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;

1. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα οφέλη του μηλόξυδου είναι η υποτιθέμενη ικανότητά του να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα μετά από γεύματα. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει ελαφρώς το σάκχαρο, αλλά, σύμφωνα με την Czerwony, "η κατανάλωση μηλόξυδου μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά δεν είναι αρκετό για να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα". Αυτό σημαίνει ότι, αν και το μηλόξυδο μπορεί να έχει κάποια επίδραση, δεν πρέπει να το θεωρείς ως τη λύση για την αντιμετώπιση του διαβήτη ή την αποφυγή του.

2. Ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέων

Η καούρα και η παλινδρόμηση οξέων είναι δύο από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις του πεπτικού συστήματος, και πολλοί αναφέρουν ότι το μηλόξυδο τους ανακουφίζει. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η προσθήκη "καλών" βακτηρίων μέσω των προβιοτικών του μηλόξυδου βοηθά στη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας και στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση. Παρά την ευρεία χρήση του ως φυσικό φάρμακο, η Czerwony επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει αληθής επιστημονική απόδειξη για την αντικαούρα δράση του μηλόξυδου". Ωστόσο, η ίδια αναγνωρίζει ότι, αν το επιτρέψει ο γιατρός σου, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος από τη χρήση του.

3. Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Αναφορικά με την απώλεια βάρους, το μηλόξυδο έχει αποκτήσει φήμη ως παράγοντας καύσης λίπους και της μείωσης της όρεξης. Αν και κάποιες μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση κορεσμού για λίγες ώρες μετά το φαγητό, "δεν υπάρχει αποδεδειγμένη και συνεχιζόμενη επίδραση στην απώλεια βάρους", τονίζει η Czerwony. Για να έχεις αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι.

4. Αντιμικροβιακή του δράση

Το μηλόξυδο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που το κάνουν εξαιρετικό για την απολύμανση και καθαριότητα των τροφίμων, καθώς και για την πρόληψη λοιμώξεων. Η οξική του σύνθεση μπορεί να καταπολεμήσει επιβλαβή βακτήρια, προσφέροντας έτσι έναν φυσικό τρόπο αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτές οι αντιβακτηριακές ιδιότητες το κάνουν επίσης χρήσιμο για την απολύμανση επιφανειών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από την κατανάλωσή τους.

Τρεις συνταγές με μηλόξυδο που θα συμβάλλουν στη μείωση λίπους (αφέψημα, ρόφημα και ντρέσινγκ)

Πιθανές παρενέργειες 

Η υπερβολική κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, κυρίως λόγω της οξύτητας του. Η Czerwony αναφέρει ότι το μηλόξυδο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει ερεθισμό στο λαιμό και στον οισοφάγο αν καταναλωθεί αδιάλυτο. Αν το δοκιμάσεις, καλό είναι να το αραιώνεις με νερό και να το καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες.

Επιπλέον, πρέπει να προσέξεις τις αλληλεπιδράσεις του με φάρμακα, ιδίως με φάρμακα για την πίεση ή για τον διαβήτη, οπότε η συνεννόηση με τον γιατρό σου είναι απαραίτητη.

Συνιστώμενη δοσολογία

Μια τυπική δόση είναι 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) αναμεμειγμένες με νερό και λαμβάνονται πριν ή μετά τα γεύματα. Η αραίωση είναι απαραίτητη για να μειωθεί η οξύτητα και να προστατευτεί το σμάλτο των δοντιών και ο οισοφάγος από πιθανές βλάβες. 

Μηλόξυδο: Μας βοηθάει να χάσουμε βάρος και πώς πρέπει να το πίνουμε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i