H φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αν πάσχεις από κατάθλιψη, λέει έρευνα

Η έκθεση σε τεχνητό φως μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην μη εποχική κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

katathlipsi

Η θεραπεία με φως και συγκεκριμένα η έκθεση σε τεχνητό φως μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην κατάθλιψη και να βελτιώσει τη γενικότερη ψυχική υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή RaymondW. Lam, του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας,πραγματοποίησαν την πρώτη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 122 ασθενείς, ηλικίας 19 έως 60 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry".

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), όσο και εικονική συσκευή εκπομπής φωτός, παράλληλα με την κανονική συσκευή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 14 sos ερωτήσεις για τα αντικαταθλιπτικά

 Οι ασθενείς εκτέθηκαν για 30 λεπτά κάθε πρωί μετά το ξύπνημα, επί οκτώ εβδομάδες, σε έντονο τεχνητό φως, ενώ ορισμένοι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και άλλοι όχι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με φως βοήθησε από μόνη της πολλούς ασθενείς, ενώ ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική σε όσους έκαναν και φαρμακοθεραπεία.

Τόσο η φωτοθεραπεία από μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με τα φάρμακα, υπήρξε ανώτερη από τις εικονικές θεραπείες, αλλά μόνα τους τα αντικαταθλιπτικά (φλουοξετίνη, πιο γνωστή ως Prozac) δεν ήταν ανώτερα από το εικονικό χάπι (πλασέμπο). Όπως είπε ο υπεύθυνος ερευνητής, δεν είναι πάντως ασυνήθιστο σε μια κλινική δοκιμή οι ασθενείς με κατάθλιψη να εμφανίζουν βελτίωση παίρνοντας απλώς χάπια πλασέμπο.

Παραμένει άγνωστο με ποιό ακριβώς βιολογικό μηχανισμό «δουλεύει» η φωτοθεραπεία, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τον επανασυγχρονισμό των κιρκαδιανών ρυθμών (του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού) του ασθενούς.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φως επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη κ.α.), τις ίδιες χημικές ουσίες που στοχεύουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Πάντως, οι ασθενείς με κλινική κατάθλιψη δεν πρέπει να επιχειρήσουν να κάνουν μόνοι τους κάποιου είδους φωτοθεραπεία, αλλά πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθούν γιατρό.

Από κατάθλιψη πάσχει περίπου 1 στους 20 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά προβλήματα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν αποτελέσματα μόνο στο 60% περίπου των ασθενών.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια, καθώς είναι πια μικρότερο στίγμα αν έχει κανείς κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να βρούμε νέες θεραπείες, επειδή οι τωρινές δεν είναι αποτελεσματικές για όλους. Η φωτοθεραπεία είναι φθηνή και εύχρηστη, με λίγες παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορούν να την χρησιμοποιήσουν εύκολα, μαζί με άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και την ψυχοθεραπεία», δήλωσε υπεύθυνος της έρευνας.

 Τα ποσοστά της έρευνας:

*3/4 των ασθενών (76%) που είχαν κάνει τόσο φωτοθεραπεία, όσο και φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση τουλάχιστον 50% στα συμπτώματά τους.

*Το ποσοστό βελτίωσης ήταν μικρότερο (50%) για όσους είχαν κάνει φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με χάπι πλασέμπο

*33% ήταν το ποσοστό για όσους είχαν κάνει πλασέμπο φωτοθεραπεία (με την εικονική συσκευή) και επίσης είχαν πάρει πλασέμπο χάπι.

* 29% για όσους είχαν κάνει πλασέμπο φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με Prozac.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i