Φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Πώς βοηθάει το mindfulness;

Μπορεί η ενσυνειδητότητα να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

young-woman-meditating-picture-id946897744

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις πρόληψης για την καλή μας υγεία. Και εκτός από τους πιο mainstream δρόμους, όπως η διατροφή για ανοσοποιητικό και η άσκηση, η ενσυνειδητότητα φαίνεται επίσης πως βοηθάει.

Το ανοσοποιητικό και η αλληλεπίδραση με όλο τον οργανισμό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι απλά ένας φυσικός μηχανισμός, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ασθενειών. Είναι ένα σύστημα που "μεταδίδει" τις πιο μύχιες σκέψεις μας στα κύτταρα του οργανισμού μας. Ειδικότερα τα λεγόμενα ανοσοκύτταρα συμμετέχουν στα χημικά μηνύματα, που στέλνει ο εγκέφαλος σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις, οι διαθέσεις, οι αισθήσεις και οι προσδοκίες μας μεταδίδονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και, όταν διαλογιζόμαστε, αυτά τα μηνύματα μπορεί να αλλάζουν με σημαντικούς τρόπους. Από τη δεκαετία του ’80, οπότε οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ευφυές, πολλές επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν το εξής: Ότι το λεγόμενο mindfulness - ενσυνειδητότητα στα ελληνικά - παίζει καίριο ρόλο στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού και μειώνει τα γονίδια της φλεγμονής. Ανασκόπηση του 2016 εξέτασε 20 τυχαιοποιημένες μελέτες, που μελέτησαν τις επιπτώσεις του mindfulness στο ανοσοποιητικό σύστημα. (Μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά.) Κατά την ανασκόπηση οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι δείκτες της φλεγμονής, υψηλά επίπεδα των οποίων συσχετίζονται συχνά με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και ασθένειες. Επιπλέον αυξήθηκε ο αριθμός των λεγόμενων κυττάρων CD-4. Πρόκειται για βοηθητικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα του οργανισμού και τους δίνουν εντολή να επουλώσουν τις λοιμώξεις. Τέλος βρήκαν ότι η δραστηριότητα της τελομεράσης αυξήθηκε - η τελομεράση συμβάλλει στην πρόληψη της φθοράς των χρωμοσωμάτων και η φθορά της οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.

Διαλογισμός και ανοσοποιητικό σύστημα

Ο διαλογισμός συνειδητοποίησης - ένας, ακόμη, όρος ερμηνείας του mindfulness - μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και για την απόδοσή τους, συμπεριλαμβανομένων της βελτιωμένης ανοσολογικής λειτουργίας, της μειωμένης αρτηριακής πίεσης και της βελτιωμένης γνωστικής λειτουργίας. Αυτό έδειξαν ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Perspectives on Psychological Science και βασίζεται στην υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για να εξηγήσει τα θετικά αποτελέσματα του mindfulness. Ο στόχος αυτής της επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με τη συγγραφέα Britta Hazel, του Πανεπιστημίου Justus Liebig και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, είναι να "αποκαλύψει την εννοιολογική και τη μηχανιστική πολυπλοκότητα της ενσυνειδητότητας, συμπληρώνοντας ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ που λείπουν". Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε τέσσερα βασικά σημεία - κλειδιά της ενσυνειδητότητας. Τη ρύθμιση της προσοχής, την ευαισθητοποίηση του σώματος, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την αίσθηση του εαυτού. "Όλα αυτά μαζί μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του στρες", υπογράμμισε η DrHazel. Όπως εξήγησε, τα σημεία αυτά είναι στενά συνυφασμένα μεταξύ τους. Έτσι μια βελτίωση στη ρύθμιση της προσοχής, για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την επίγνωση που έχει κάποιος για τη φυσική του κατάσταση. Η ευαισθητοποίηση του σώματος, με τη σειρά της, βοηθά στην αναγνώριση των συναισθημάτων, που κάποιος βιώνει. "Η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ αυτών των καταστάσεων και των εγκεφαλικών μηχανισμών που τις διέπουν, θα επιτρέψει στους κλινικούς ιατρούς να προσαρμόσουν καλύτερα τις παρεμβάσεις συνειδητοποίησης για τους ασθενείς τους".

Εκπαίδευση για ενσυνειδητότητα

Ωστόσο οι ερευνητές διασαφήνισαν ότι η ενσυνειδητότητα δεν είναι μια αόριστη θεραπεία. Και ότι, για να έχει αποτέλεσμα, απαιτεί εκπαίδευση. Οι επιπτώσεις της, δε, στις υποκειμενικές εμπειρίες, στη συμπεριφορά και στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ξεχωριστές και μετρήσιμες. Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε εύκολα, από την άνεση του σπιτιού του ή του γραφείου του και σταδιακά να την εξελίσσει, απολαμβάνοντας άμεσα τα οφέλη της στην καθημερινότητά του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού η ενσυνειδητότητα διδάσκεται, καθώς θεωρείται βασικό εργαλείο ζωής.

Διάβασε επίσης: Οι βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό και 5 συμβουλές για καλή υγεία – από την ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Διάβασε επίσης: Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιες τροφές θα το ενισχύσουν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i