Η γυμναστική σώζει τον οργανισμό από το αλκοόλ και τον πρόωρο θάνατο

Αν έχεις μια ροπή προς το αλκοόλ, επισκέψου το γυμναστήριο και σώσε τον οργανισμό σου.

alkool-gimnastirio

Τουλάχιστον αυτό προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής "British Journal of Sports Medicine" και ανέλυσε στοιχεία 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών.

Όπως φανερώνει η έκθεση με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκη, η συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά ασκούνται και τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους καταναλώνουν αλκοόλ αλλά δεν γυμνάζονται.

H έρευνα

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, συσχέτισαν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν όμως στην «εξίσωση» προστεθεί και η άσκηση, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ μειώνεται σημαντικά.

Ειδικά στην περίπτωση του θανάτου από καρκίνο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η σωματική άσκηση φαίνεται να αντισταθμίζει σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο που φαίνεται να αυξάνει το αλκοόλ μόνο του.

'Ασκηση και υπερβολικό αλκοόλ

Από την άλλη, όμως, η άσκηση δεν παίζει κανένα ρόλο σε όσους καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ, πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και πάνω από 20 ποτά/ εβδομάδα για τις γυναίκες). Στην περίπτωσή αυτή, το γυμναστήριο δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακό νόσημα ή άλλη αιτία.

Τέλος, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το να πίνει κανείς περιστασιακά ένα ποτήρι αλκοόλ, φαίνεται να μειώνει ελαφρά, αντί να αυξάνει, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (με μόνη εξαίρεση τον θάνατο από καρκίνο).

Όσον αφορά τους βιολογικούς μηχανισμούς, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εσωτερικής φλεγμονής και παράλληλα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει η σωματική άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i