Health coaching: Η ομάδα του Shape το δοκίμασε και σου λέμε τι είναι και τι να περιμένεις

Θέλεις να μάθεις πως ήταν η ομαδική συνεδρία health coaching που έκανε η ομάδα του Shape;

στόχος υγεία διατροφή small smiles

Συνεργάστηκε η Xαρούλα Μπιλάλη, BSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος, πιστοποιημένη health & wellness coach (www.harroulabilali.gr).

Ως Shape team είχαμε μεγάλη περιέργεια να δούμε τι είναι το health coaching. Το δοκιμάσαμε και σου διηγούμαστε την εμπειρία μας.

Shape tested: Μια ομαδική συνεδρία health coaching

Η ομάδα συγκεντρώθηκε, η Χαρούλα Μπιλάλη, BSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος, πιστοποιημένη health & wellness coach, ήρθε και πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρία τής ζητήσαμε να μας συστήσει με λίγα λόγια το health coaching. «Πρόκειται για παρεμβάσεις που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, να προλάβουμε και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Είναι στην ουσία μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ health coach και ενδιαφερόμενου να βελτιώσει την υγεία του». «Αυτό δεν κάνει και ο γιατρός;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στη Χαρούλα. «Ο health coach, ο οποίος πρέπει να είναι επαγγελματίας υγείας, θα προσεγγίσει πιο σφαιρικά την υγεία του ενδιαφερόμενου και θα τον κάνει και τον ίδιο συμμέτοχο στην προσπάθεια. Οι στόχοι υγείας είναι του ενδιαφερόμενου και όχι του coach» μας εξηγεί.

Και πράγματι, μέσα από την αρχική συζήτηση με τη Χαρούλα αντιληφθήκαμε πως το health coaching εξυπηρετεί μια «νέα» ανάγκη, εκείνη της προσωπικής εμπλοκής του καθενός μας με την υγεία του. Ξεκινώντας, δεσμεύεσαι απέναντι στον εαυτό σου να κάνεις τις καλύτερες επιλογές για την υγεία σου, είτε αυτές σημαίνουν διατροφικές αλλαγές, είτε περισσότερη φυσική δραστηριότητα, είτε συμμόρφωση σε μια απαραίτητη θεραπεία για ένα νόσημα που σε ταλαιπωρεί.

Ομοιοπαθητική, βελονισμός, ρέικι: Οι εναλλακτικές θεραπείες και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτές

Να κάνω ψυχοθεραπεία; Τι ακριβώς θα μου πει η ψυχολόγος; Σε τι θα με βοηθήσει; Η σύμβουλος ψυχικής υγείας απαντά σε ΟΛΑ!

Τι περιλαμβάνει μία συνεδρία;

Κατ’ αρχάς, μπορεί να είναι ατομική συνεδρία ή ομαδική, μπορείς όμως –και θα σ’ το συστήσει η coach– να κρατήσεις για τον εαυτό σου κάποια πράγματα, οπότε μην έχεις

άγχος ότι θα χρειαστεί να μοιραστείς προσωπικά δεδομένα. Η Χαρούλα Μπιλάλη μάς «σύστησε» τη βάση του health coaching, που κινείται γύρω από τις «Επτά διαστάσεις της

ευεξίας»:

> Το διανοητικό επίπεδο

> Το κοινωνικό

> Το φυσικό (σωματικό)

> Το πνευματικό

> Το εργασιακό

> Το συναισθηματικό

> Το περιβαλλοντικό

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υγεία μας;

Φαίνεται πως όλα τους, ναι, ακόμα και η σχέση και η φροντίδα μας για το περιβάλλον την επηρεάζουν, όπως επηρεάζουν και τη διάθεσή μας να ασχοληθούμε σοβαρά και με συνέπεια με τον εαυτό μας και τις ανάγκες του.

Μία μία οι συντάκτριες του Shape αξιολογήσαμε με τη βοήθεια της coach από το 1 ως το 10 πόσο καλά πιστεύουμε ότι τα πηγαίνουμε στους επτά παραπάνω τομείς και καταλήξαμε στον προσωπικό μας «χάρτη» ευεξίας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα άσκηση που μας βοήθησε να έχουμε με μια ματιά μια εικόνα για τους τομείς της ζωής μας που χρειάζεται να βελτιώσουμε. Η health coach μάς έδινε εξατομικευμένες συμβουλές και ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά τα βήματα βελτίωσης και έπαιρνε την ευκαιρία από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μας για να επισημαίνει πώς επηρεάζει η καθεμία από τις παραπάνω επτά διαστάσεις την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Παρότι αναπάντεχα ευχάριστο, το health coaching είναι πολύ κοντά στην ιατρική συμβουλευτική και δεν πρόκειται απλά για μια θετική σκέψη. «Δε θα σου πω ποτέ να σκεφτείς ότι θα πάνε όλα καλά και θα πάνε» μας επισήμανε η Χαρούλα Μπιλάλη. «Το health coaching βασίζεται σε γεγονότα, σε στόχους (άμεσους και «οράματα») που θα θέσεις για την υγεία σου και σε ρεαλιστικές προσδοκίες. Είναι μια διαδρομή προς την καλύτερη

υγεία και ευεξία που θα κάνουμε μαζί μέχρι να αποκτήσεις όλα τα εφόδια για να συνεχίσεις μόνη σου» μας είπε. Κι αν έχεις την περιέργεια, ναι, με έπεισε!

4 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για το health coaching

> Ήδη από το 2009 το Institute of Medicine των ΗΠΑ έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου επαγγέλματος στο χώρο της υγείας, εκείνου των health & wellness coaches.

> Ο health coach δημιουργεί μια σχέση ισοτιμίας και εμπιστοσύνης με τον άνθρωπο απέναντί του. Στη μέθοδο αυτή αλλάζει το μοντέλο, από την παθητική λήψη ιατρικής φροντίδας εκ μέρους του ασθενούς στην υιοθέτηση ενός ενεργού, υπεύθυνου και αυτόνομου ρόλου, που οδηγεί στην πρόληψη και τη μακροχρόνια αλλαγή του τρόπου ζωής του.

> Τα πρώτα στοιχεία από τον τρόπο που βοηθά το health & wellness coaching τους ανθρώπους να επιτύχουν προσωπικούς στόχους υγείας και ευεξίας είναι ενθαρρυντικά και

σταδιακά τοποθετούν αυτό το νέο επάγγελμα στο πεδίο της ιατρικής φροντίδας.

> Το fertility coaching είναι ένας κλάδος του heath coaching, αφού η υγεία και η γονιμότητα είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Δευ, 28 Νοε 2022

Καρκίνος του μαστού και κάπνισμα: Δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες για όλες μας

Όπως δείχνει μεγάλη αναδρομική μελέτη πληθυσμού, το κάπνισμα όχι μόνο συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να αυξάνει και τη θνητότητα μετά τη διάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i