«Μπορεί να αντιμετωπιστεί η αρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα;»

Ο ορθοπαιδικός απαντά

shutterstock_566091724 By puhhha

Ευχαριστούμε τον Δημήτριο Τσούκα, διευθυντή Ορθοπαιδικής και Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Mediterraneo Hospital, διευθυντή Κέντρου MIOSMED εκπαιδευτικού κέντρου ISAKOS (www.drtsoukas.gr, www.miosmedcenter.gr).

Μια πρωτοποριακή βιολογική τεχνική για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι είναι η αρθρίτιδα

Είναι η προοδευτική φθορά και καταστροφή μιας άρθρωσης λόγω βλάβης του αρθρικού χόνδρου, ο οποίος, καθώς δεν έχει αγγεία, δεν έχει τη δυνατότητα αυτοανάπλασης. Η αρθρίτιδα στο γόνατο ειδικότερα, που εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, απασχολεί έναν στους πέντε ενήλικες, τα δύο τρίτα των οποίων είναι κάτω των 65 ετών και επιδεινώνει αισθητά την ποιότητα ζωής με συμπτώματα όπως πόνος στο γόνατο, δυσκαμψία, οίδημα και περιορισμός της κινητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

 

Νέα τεχνική με βλαστοκύτταρα

Το πρόβλημα είναι μεγάλο στις μεσαίας βαρύτητας αρθρίτιδες, που από τη μία δε βελτιώνονται με συντηρητικά μέσα και από την άλλη δεν προορίζονται ακόμα για ολική αρθροπλαστική, αλλά έχουν μεγάλο πόνο και δυσκολία στην κίνηση.

Αυτές είναι ιδανικές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση με τη χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων (stem cells) σε ενδαρθρική έγχυση (ένεση) με σκοπό την ελάττωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Γιατί βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, αυτοανανεώνονται δημιουργώντας ακριβή αντίτυπα του εαυτού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, μπορούν να διαφοροποιούνται σε ώριμα κύτταρα υπό κατάλληλες συνθήκες. Στην ορθοπαιδική έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφεί-

λονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Η διαδικασία

Αφού ληφθεί λιπώδης ιστός με μικρή οπή στην κοιλιά από το υπομφάλιο λίπος, ανώδυνα με τοπική νάρκωση ή μέθη σε δωμάτιο χειρουργείου, με ειδική φυγόκεντρο απομονώνονται βλαστοκύτταρα σε μορφή ένεσης επιτόπου στον ίδιο χρόνο.

Αυτή είναι και η καινοτομία της μεθόδου: άμεσα παίρνονται βλαστοκύτταρα για πρώτη φορά από λιπώδη ιστό και όχι από μυελό των οστών, διαδικασία πιο επώδυνη. Η ανώδυνη ένεση γίνεται σε οποιαδήποτε άρθρωση του ασθενούς (γόνατο, ισχίο, ώμος, σπονδυλική στήλη,

ποδοκνημική) παρακολουθώντας με υπερηχογράφημα και δίνονται συγκεκριμένες

οδηγίες για τις πρώτες μέρες και ειδικό ασκησιολόγιο.

Κατόπιν γίνεται τακτικός επανέλεγχος με ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Σίγουρα απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση και μελέτες πλήρως τεκμηριωμένες, αλλά τα αποτελέσματα έως τώρα είναι εξαιρετικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i