Ο σωστός τρόπος να απαλλαγείς από το κερί στα αυτιά σου

Το κερί στα αυτιά σου δεν μπορείς να το δεις μέχρι να βάλεις τη μπατονέτα σε αυτά και να καταλάβεις πόσο έχει συσσωρευτεί.

Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να βάζεις στα αυτιά σου, σύμφωνα με την Ana Kim, M.D., διευθύντρια ωτολογικής έρευνας στη Νέα Υόρκη.

Ορίστε όλες οι αηδιαστικές λεπτομέρειες για το κερί στα αυτιά σου αλλά και ο σωστός τρόπος για να το καθαρίσεις:

Γιατί οι μπατονέτες είναι ο εχθρός

«Το κερί είναι ένας συνδυασμός κυψελίδας, η οποία παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του σώματός σου για να κρατήσει το δέρμα στο αυτί σου υγρό, και νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία αποβάλλει το κανάλι του αυτιού σου, όπως και το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα σου», αναφέρει η Kim.

Και μπορεί να μη φαίνεται, αλλά τα αυτιά σου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καθαρίζονται από μόνα τους, πιέζοντας το κερί προς τα έξω, σύμφωνα με τη Maria Suurna, MD, βοηθό καθηγήτρια της ωτορινολαρυγγολογίας στο Weill Cornell Medical College.

Επομένως, κάθε φορά που εσύ βάζεις μία μπατονέτα στο κανάλι του αυτιού σου, με αυτό τον τρόπο εμποδίζεις τη φυσική διαδικασία του δέρματός σου, γεγονός που μπορεί να κάνει τα αυτιά σου να βγάλουν και περισσότερο κερί.

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να πιέζεις το κερί πιο βαθιά στο κανάλι του αυτιού και να συσσωρεύεις μεγάλες ποσότητες, που μετά θα χρειάζεσαι τη βοήθεια του γιατρού σου για να τις ξεφορτωθείς.

Έχοντας αυτό στο νου, θα πρέπει να ξεχάσεις και όλες τις άλλες μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιείς κατά καιρούς για να βγάλεις το κερί από τα αυτιά σου. Για παράδειγμα, η Suurna αναφέρει ότι είχε ασθενείς οι οποίοι καθάριζαν τα αυτιά τους με μικρές φουρκέτες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όταν η τριχοφυΐα έχει γυναικολογικά αίτια…»

Εκτός του ότι με αυτό τον τρόπο μαζεύεται περισσότερο κερί, μπορεί και να καταλήξεις να τραυματίσεις πραγματικά το τύμπανο του αυτιού σου, αν βάζεις μέσα σε αυτό αιχμηρά αντικείμενα. Ακόμα, αν πιστεύεις ότι ρίχνοντας νερό με σύριγγα στο αυτί σου θα το καθαρίσεις σωστά, πάλι κάνεις λάθος.

Η Kim αναφέρει ότι μπορεί αυτός ο τρόπος να ακούγεται ασφαλής στη θεωρία, ωστόσο στην πράξη το νερό μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στο τύμπανο και στο κερί ή να το φουσκώσει λόγω της υγρασίας.

Ο σωστός τρόπος να καθαρίσεις τα αυτιά σου

Η Kim προτείνει να βάλεις μία με δύο σταγόνες υπεροξείδιο του υδρογόνου στο αυτί σου περίπου 10 λεπτά πριν μπεις για μπάνιο. Αυτό βοηθάει στην υγροποίηση του κεριού, με αποτέλεσμα να βγει από μόνο του έξω, καθώς εσύ συνεχίζεις με την συνηθισμένη ρουτίνα του μπάνιου σου. Σου συστήνουμε να ρωτήσεις πρώτα τον ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό σου αν σου συστήνει αυτή τη διαδικασία.

Αν το κάνεις μία φορά το μήνα, θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Μερικές φορές, αν έχεις ξηρότητα στο δέρμα που βρίσκεται μέσα στο κανάλι του αυτιού, μπορεί να δημιουργηθεί περισσότερο κερί. Αν πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει σε σένα, βάλε μία σταγόνα λάδι κάθε μέρα στα αυτιά σου για να βοηθήσεις την ενυδάτωσή τους», αναφέρει η Kim.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου

Αν ανήκεις στους ανθρώπους που από τη φύση τους παράγουν πολύ κερί, μπορείς να επισκεφτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο κάθε μισό με ένα χρόνο, ώστε να σε βοηθήσει με τα ειδικά εργαλεία του να απομακρύνεις το περιττό κερί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πιέσεις με τα δάχτυλα που σε κάνουν καλά!»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i