Πιστεύεις ότι ο βελονισμός δεν έχει κανένα αποτέλεσμα; Τότε, μάλλον δεν θα έχει!

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός σε όσους δεν τον πολυπιστεύουν!

22.05.2015

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

εχεις διαβασει

Πιστεύεις ότι ο βελονισμός δεν έχει κανένα αποτέλεσμα; Τότε, μάλλον δεν θα έχει!

Μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία μελέτησε περιπτώσεις ανθρώπων με έντονο πόνο στη μέση και διαπίστωσε ότι όσοι από αυτούς θεωρούσαν ότι ο βελονισμός δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα στην περίπτωσή τους είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες η συγκεκριμένη μέθοδος να τους ανακουφίσει από τα συμπτώματά τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton στη Μ. Βρετανία συγκέντρωσαν στοιχεία από 485 άτομα που σκόπευαν να κάνουν βελονισμό για να ανακουφιστούν από πόνους στη μέση. Συγκεκριμένα, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία και στη συνέχεια να απαντήσουν σε άλλα ερωτηματολόγια 2 εβδομάδες, 3 μήνες και 6 μήνες μετά το ξεκίνημά της. Όπως αποκαλύπτει η επικεφαλής της έρευνας Felicity Bishop «εκείνοι που αρχικά δήλωναν ότι δεν είχαν ιδιαίτερες προσδοκίες από το βελονισμό, που πίστευαν ότι μάλλον δεν θα τους βοηθήσει, ήταν πιο πιθανό να είναι οι ίδιοι που δήλωναν αργότερα ότι επωφελήθηκαν λιγότερο από τη θεραπεία». Επιπλέον, όσοι έβλεπαν με περισσότερο θετική διάθεση το πρόβλημα με τον πόνο στη μέση είχαν λιγότερες λειτουργικές δυσκολίες και δεν του «επέτρεπαν» να εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Όπως εκτιμά η ίδια, οι βελονιστές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και να προσπαθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τους ασθενείς να δουν το πρόβλημά τους πιο θετικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για να διαπιστωθεί η επιρροή του «φαινομένου placebo» στον πόνο, όπως ονομάζεται η μέθοδος κατά την οποία οι γιατροί χορηγούν «ψεύτικες» θεραπείες ή φάρμακα σε ασθενείς που αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα όσο και εκείνοι που λαμβάνουν “κανονικά” φάρμακα, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι κάνουν καλό για τον εαυτό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Clinical Journal of Pain.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece