Q+A: Όσα θέλεις να μάθεις για τη βοτανοθεραπεία

Τι είναι η βοτανοθεραπεία, πώς βοηθά τον οργανισμό και τι πρέπει να προσέχεις;

βότανα μυρωδικά αιθέρια έλαια βοτανοθεραπεία Madeleine_Steinbach

Συνεργάστηκε ο δρ. Αλέξανδρος Τηλικίδης, ιατρός, βελονιστής, ιδρυτής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Βρες εδώ απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες μας για τη βοτανοθεραπεία, τα οφέλη και τους περιορισμούς της, όπως μας τα εξηγεί ο δρ Τηλικίδης.

Τι είναι η βοτανοθεραπεία;

«Η χρήση των βοτάνων ως θεραπευτικών εργαλείων συναντιέται ως συμπεριφορά επιβίωσης σε όλα τα έμβια όντα, στα ζωικά είδη, όπως και στον άνθρωπο. Με δεδομένη αυτήν την αλήθεια, μπορεί κανείς να προσεγγίσει την πραγματικότητα των βοτάνων, χωρίς να χρησιμοποιήσει κανόνες θεσπισμένους από την ανθρώπινη λογική. Τα βότανα είναι έμβια όντα, που χρήζουν σεβασμού. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Αυτό καλούμε βοτανοθεραπεία, μια τέχνη που χάνεται στο βάθος του χρόνου και της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη».

Διάβασε επίσης: Κρύο τσάι από βότανα: 5 δροσιστικές επιλογές από την Κωνσταντίνα Μερκούρη

Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα βότανα για κάθε ανάγκη, ώρα και πρόβλημα! Απόλαυσέ τα ως ζεστά αφεψήματα ή κρύα ροφήματα

Πώς βοηθά τον οργανισμό;

«Η χρήση των βοτάνων, ως θεραπευτικών εργαλείων, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της διατροφής. Η ορθή χρήση των βοτάνων έρχεται μέσα από την επιτυχημένη διαδικασία γεφύρωσης του γευστικού και οσφρητικού ενστίκτου του ανθρώπου με τις βαθύτερες ανάγκες του σώματός του. Ο άνθρωπος, μέσω των έμφυτων μορφών ενέργειας του, όπως η διαίσθηση και το ένστικτο, καθώς και παράλληλη καθοδήγηση ενός έμπειρου και καταρτισμένου βοτανοθεραπευτή, οδηγείται στο κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα βοτάνων, τα οποία ανάλογα με την περίσταση, θρέφουν, τονώνουν, κατευνάζουν και ευεργετούν το ανθρώπινο σώμα».

Είναι κατάλληλη για όλους και για όλες τις παθήσεις;

Τα βότανα είναι κατάλληλα και ωφέλιμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλες σχεδόν τις καταστάσεις παθολογίας. Δρουν με τρόπο θεραπευτικό στις περισσότερες περιπτώσεις παθήσεων, και σε κάθε περίπτωση μπορούν να υποστηρίξουν και να θρέψουν το ανθρώπινο σώμα.

Υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας;

«Η υπερβολή βλάπτει, δεν ωφελεί, και αυτό ισχύει και στην χρήση των βοτάνων. Το κάθε βότανο έχει τον φύση και τον χαρακτήρα του και βάση αυτών των δεδομένων προσαρμόζεται η χρήση του στην εκάστοτε περίπτωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι βότανα τοξικά δεν υπάρχουν, εφόσον στηρίζεται κανείς στο ίδιο του το σώμα και στις αισθήσεις του. Τότε ξέρει τι είναι εκείνο που τον ωφελεί και τι είναι εκείνο που τον βλάπτει. Ξέρει επίσης ότι εκείνο που ωφελεί τον έναν μπορεί να βλάπτει τον άλλο. Η ίδια ποσότητα από το ίδιο βότανο που χαροποιεί και ευφραίνει τον έναν θλίβει τον άλλον. Αυτά, ο άνθρωπος που επικοινωνεί με το σώμα του και εμπιστεύεται τον εαυτό του, τα ξέρει και τα χειρίζεται».

Υπάρχει πιστοποίηση για τους βοτανοθεραπευτές, τι πρέπει να ρωτήσω τον θεραπευτή μου;

«Ο βοτανοθεραπευτής οφείλει να έχει μια ολοκληρωμένη κατάρτιση, αποτελούμενη από μαθήματα που σχετίζονται άμεσα την τέχνη των βοτάνων και ναι θα πρέπει να έχει αποδεικτικό της κατάρτισής του από έναν έγκυρο φορέα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i