Τι είναι το σιάτσου και τι προσφέρει στο σώμα και την ψυχή σου

Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Δοκίμασε αυτή τεχνική και νιώσε ευεξία στο σώμα και το πνεύμα.

14.01.2019

εχεις διαβασει

σιάτσου μασάζ

Συνεργάστηκε η Ιλάειρα Μπουρατίνου, θεραπεύτρια σιάτσου, Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre

Η αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι γνωστή στην Ανατολή εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και η Δύση το υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Η θεωρία του σιάτσου

Η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής, που εφαρμόζει καθημερινά το σιάτσου, στηρίζεται σε μια βασική πεποίθηση: Ότι τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών) όπου ρέει η ζωτική ενέργεια και τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα διατηρώντας την ισορροπία στον οργανισμό, ακριβώς όπως το νερό διοχετεύεται σε όλα τα μέρη ενός φυτού και το τροφοδοτεί. Ωστόσο σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής έντασης, αυτή η αρμονία διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια σειρά προβλημάτων. Στη δύσκολη στιγμή λοιπόν το σιάτσου έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυσαρμονία και να επαναφέρει την καλή υγεία στο άτομο.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Δες πώς θα αναγνωρίσεις τον πόνο σου

Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Πώς γίνεται η θεραπεία

Ο θεραπευτής προχωρά στη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς, και δρα αναλόγως. Ειδικότερα, αναζητά το αίτιο του προβλήματος και εστιάζει στην αντιμετώπισή του και όχι στην καταπολέμηση του συμπτώματος. Αντικείμενο κάθε συνεδρίας αποτελεί ολόκληρο το σώμα, αλλά κάποιες φορές ο θεραπευτής θα χρειαστεί να εστιάσει μόνο στην πλάτη, τη μέση ή την κοιλιά ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα.

Στη διάρκεια μιας συνεδρίας ο θεραπευόμενος είναι ξαπλωμένος ή καθιστός σε ένα άνετο βαμβακερό στρώμα και φοράει ελαφριά ρούχα. Ο θεραπευτής πιέζει σε διάφορα σημεία-κλειδιά του σώματος με τους αντίχειρες κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Επιπλέον, εκτελεί ενεργητικές αλλά και παθητικές ασκήσεις στους μαλακούς ιστούς αλλά και διατάσεις. Η αλληλουχία των ασκήσεων δεν υπακούει σε κάποιους προκαθορισμένους κανόνες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς και σε όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, ο θεραπευτής αυτοσχεδιάζει και συνδυάζει τις κινήσεις.

Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από το εκάστοτε πρόβλημα και κάθε συνεδρία διαρκεί μία περίπου ώρα. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φυσικά δεν προϋποθέτει κάποιο επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης.

Τι προσφέρει

Η θεραπεία σιάτσου αυξάνει τη ζωτικότητα και, ενώ ενεργεί θεραπευτικά, η δράση της αφορά και την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σιάτσου, η τεχνική αυτή μπορεί να αντιμετωπίσεις διάφορα θέματα υγείας. Ανάμεσά τους πονοκέφαλοι, κόπωση, αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία, ρευματισμοί, τραυματισμοί, κακή κυκλοφορία, κρύα άκρα, οίδημα των άκρων, πόνοι στις αρθρώσεις, γυναικολογικά προβλήματα, αϋπνίες, κόπωση, διάρροια, κολίτιδα κ.λπ. Επιπλέον, συμβάλλει στην εναρμόνιση των συναισθημάτων, απαλύνει το άγχος και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική φόρτιση.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

γιόγκα yoga διαλογισμός
Η ήπια άσκηση είναι το μυστικό για δυνατό ανοσοποιητικό

Θέλεις δυνατό ανοσοποιητικό; Διάβασε τους εναλλακτικούς τρόπους για να μην πέσεις στο κρεβάτι αυτόν τον χειμώνα!

ταξίδι αυτοκίνητο καλοκαίρι άνοιξη διακοπές
15 πράγματα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο (τα ήξερες; Εγώ τα έμαθα ερευνώντας)

Τι πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο; Εκτός από το δίπλωμα και την ασφάλεια υπάρχουν κι άλλα must have για να είναι το αυτοκίνητό σου οργανωμένο και να είσαι σε ετοιμότητα. 

υγεία ίωση συνάχι γρίπη πρόληψη ανοσοποιητικό
Χειμωνιάτικες ιώσεις: Πώς κολλάνε και 8 κινήσεις για να τις κρατήσεις μακριά σου

Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου και πρόλαβε τις χειμωνιάτικες ιώσεις με αυτά τα απλά tips. Bonus: Θα έχεις αυξημένη ενεργητικότητα και διάθεση παρά το κρύο!

εγκέφαλος νευρώνες υγεία
Νευρώνες του εγκεφάλου: Όσα δεν γνωρίζεις γι’ αυτούς και για το ρόλο τους

Τι είναι οι νευρώνες στον εγκέφαλό σου, πώς λειτουργούν και πώς θα τους κρατήσεις για πάντα νέους.

βότανα ροφήματα κρυολόγημα αφεψήματα υγεία γιατροσόφια
Γιατροσόφια – ροφήματα για το κρυολόγημα απ’ όλο τον κόσμο

Έχεις κρυολόγημα και η κοτόσουπα δε βοηθά; Δοκίμασε αυτά τα (όχι πάντα) γευστικά γιατροσόφια από όλο τον κόσμο και μπορεί να ανακουφιστείς. 

κόμπος πιάσιμο νεύρα ψύξη υγεία
Έπαθες ψύξη; Τι φταίει, πώς την παθαίνουμε και πώς περνάει

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις και η επιστημονική προσέγγιση. Ξέρεις πως ο όρος «ψύξη»  είναι ελληνική επινόηση και δεν υπάρχει στη διεθνή ιατρική ορολογία;

#shapegreece