Τι είναι το σιάτσου και τι προσφέρει στο σώμα και την ψυχή σου

Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Δοκίμασε αυτή τεχνική και νιώσε ευεξία στο σώμα και το πνεύμα.

σιάτσου μασάζ AndreyPopov

Συνεργάστηκε η Ιλάειρα Μπουρατίνου, θεραπεύτρια σιάτσου, Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre

Η αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι γνωστή στην Ανατολή εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και η Δύση το υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Η θεωρία του σιάτσου

Η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής, που εφαρμόζει καθημερινά το σιάτσου, στηρίζεται σε μια βασική πεποίθηση: Ότι τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών) όπου ρέει η ζωτική ενέργεια και τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα διατηρώντας την ισορροπία στον οργανισμό, ακριβώς όπως το νερό διοχετεύεται σε όλα τα μέρη ενός φυτού και το τροφοδοτεί. Ωστόσο σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής έντασης, αυτή η αρμονία διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια σειρά προβλημάτων. Στη δύσκολη στιγμή λοιπόν το σιάτσου έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυσαρμονία και να επαναφέρει την καλή υγεία στο άτομο.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Δες πώς θα αναγνωρίσεις τον πόνο σου

Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Πώς γίνεται η θεραπεία

Ο θεραπευτής προχωρά στη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς, και δρα αναλόγως. Ειδικότερα, αναζητά το αίτιο του προβλήματος και εστιάζει στην αντιμετώπισή του και όχι στην καταπολέμηση του συμπτώματος. Αντικείμενο κάθε συνεδρίας αποτελεί ολόκληρο το σώμα, αλλά κάποιες φορές ο θεραπευτής θα χρειαστεί να εστιάσει μόνο στην πλάτη, τη μέση ή την κοιλιά ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα.

Στη διάρκεια μιας συνεδρίας ο θεραπευόμενος είναι ξαπλωμένος ή καθιστός σε ένα άνετο βαμβακερό στρώμα και φοράει ελαφριά ρούχα. Ο θεραπευτής πιέζει σε διάφορα σημεία-κλειδιά του σώματος με τους αντίχειρες κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Επιπλέον, εκτελεί ενεργητικές αλλά και παθητικές ασκήσεις στους μαλακούς ιστούς αλλά και διατάσεις. Η αλληλουχία των ασκήσεων δεν υπακούει σε κάποιους προκαθορισμένους κανόνες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς και σε όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, ο θεραπευτής αυτοσχεδιάζει και συνδυάζει τις κινήσεις.

Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από το εκάστοτε πρόβλημα και κάθε συνεδρία διαρκεί μία περίπου ώρα. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φυσικά δεν προϋποθέτει κάποιο επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης.

Τι προσφέρει

Η θεραπεία σιάτσου αυξάνει τη ζωτικότητα και, ενώ ενεργεί θεραπευτικά, η δράση της αφορά και την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σιάτσου, η τεχνική αυτή μπορεί να αντιμετωπίσεις διάφορα θέματα υγείας. Ανάμεσά τους πονοκέφαλοι, κόπωση, αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία, ρευματισμοί, τραυματισμοί, κακή κυκλοφορία, κρύα άκρα, οίδημα των άκρων, πόνοι στις αρθρώσεις, γυναικολογικά προβλήματα, αϋπνίες, κόπωση, διάρροια, κολίτιδα κ.λπ. Επιπλέον, συμβάλλει στην εναρμόνιση των συναισθημάτων, απαλύνει το άγχος και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική φόρτιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i