EndoDay RUN/WALK: Τρέχουμε και τερματίζουμε την άγνοια και τη σιωπή για την Ενδομητρίωση!

Εndomarch Greece: EndoDay RUN/WALK, Κυριακή 3 Απριλίου. Τρέχουμε και τερματίζουμε την άγνοια και τη σιωπή για την Ενδομητρίωση!

endomarch-run-out

EndoDay RUN/WALK: Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά Δράση ενάντια στην Ενδομητρίωση και φυσικά το περιοδικό SHAPE και το Shape.gr δεν θα μπορούσαν να μην στηρίξουν τη δράση του του Endomarch Greece και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Aware.

Έλα να τρέξεις μαζί μας στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ενδομητρίωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνα δρόμου 5 χλμ. και περίπατο 2,5 χλμ. Οι Εγγραφές άνοιξαν! Δήλωσε Συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα για την Ατομική Εγγραφή στο http://www.endomarch.gr/registration.php. 

Μάθε τα πάντα για τον αγώνα και για τη δράση του Endomarch Greece Στη σελίδα του στο Facebook

endoaa

Tι είναι η Ενδομητρίωση;

Ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία και εμφύτευση ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός από τη φυσιολογική που είναι το εσωτερικό της μήτρας (ή ενδομήτριο). Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών).

Δυστυχώς είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση στη διάγνωσή της, με μέσο όρο περίπου έξι χρόνια, από την έναρξη των συμπτωμάτων, ως την κατάλληλη θεραπεία. Για παράδειγμα όταν η ενδομητρίωση προσβάλλει νεαρές γυναίκες στην εφηβεία τα συμπτώματα ενίοτε παραβλέπονται από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο αφού χαρακτηρίζονται "φυσιολογικά".

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως έγκαιρα αν η ασθενής απευθυνθεί σε εξειδικευμένους γυναικολόγους με εμπειρία των ηπιότερων αλλά και σοβαρότερων μορφών ενδομητρίωσης. Συχνά, οι ηπιότερες μορφές της νόσου ανευρίσκονται τυχαία κατά τη διερεύνησης υπογονιμότητας σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή σε υπερηχογράφημα τυχαίου ελέγχου.

endo1

Η Ενδομητρίωση προκαλείται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, βρεθεί εκτός αυτής – πιο συχνά στην κοιλιά, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους που περιβάλλουν τη μήτρα, στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού, στην ουροδόχο κύστη, στο έντερο, στον τράχηλο της μήτρας και σε πολλά άλλα σημεία και όργανα του γυναικείου οργανισμού.

Η Ενδομητρίωση είναι πολύ επικίνδυνη για τη μήτρα, τις ωοθήκες και τις γυναικείες σάλπιγγες. Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών οι οποίες έχουν διαγνωστεί με Ενδομητρίωση παρουσιάζουν παράλληλα προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση.

Η πορεία του Endomarch Greece 

Η πορεία του Endomarch στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια έγινε σε εθελοντική βάση και με καθαρά προσωπική εργασία από τα μέλη της Οργάνωσης, λόγω έλλειψης χρηματικών κονδυλίων.

Ανάμεσα στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν (όπως για παράδειγμα μια Καμπάνια Ενημέρωσης στο Facebook) ήταν και η αποστολή περισσοτέρων από 1.000 newsletters και ερωτηματολογίων. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να γίνει μια πρώτη καταγραφή για τη γνώση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα σχετικά με την Ενδομητρίωση.

endomarch_run_01

Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά σοκαριστικά, καθώς όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δεν είχαν ακούσει καν τη λέξη «Ενδομητρίωση».

Ένα μικρό ποσοστό γυναικών (13%) ηλικίας 30-45 είχε ακουστά τη λέξη, χωρίς ωστόσο να έχει την παραμικρή ιδέα αναφορικά με τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες. Τα παραπάνω αποτελέσματα μας προτρέπουν πλέον να κάνουμε και στην Ελλάδα πιο αισθητή και ενεργή τη δράση του Endomarch-Greece, επιζητώντας το κάτι παραπάνω.

H Μη Κερδοσκοπική AWARE και το έργο της

Η νεοσύστατη AWARE θα στηρίξει φέτος την εκστρατεία του Endomarch με μια καλά στοχευμένη Επικοινωνιακή Καμπάνια κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, στα πλαίσια ενημέρωσης για τη σωστή διάγνωση & πρόληψη της Ενδομητρίωσης!

Η καμπάνια θα «ολοκληρωθεί» με τη διεξαγωγή του ENDODAY RUN&WALK, που πραγματοποιείται στον ΔΗΜΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i