Επιχείρηση ύπνος: Πώς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα

Νίκησε την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου

Επιχείρηση ύπνος: Πώς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα

Οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι) αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου. Μπορεί να είναι μερικά βράδια ή σε συγκεκριμένες αγχωτικές περιόδους, ή μπορεί να πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί λύση για κάποιους, ενώ πολλοί προσπαθούν να βοηθηθούν με τεχνητά μέσα που παράγουν χαλαρωτικούς ήχους. Πόσο βοηθητικά είναι όμως αυτά στην πραγματικότητα; Και τελικά, πώς μπορείς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια (που πληθαίνουν επικίνδυνα) πιο ήρεμα;

«Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να ασχοληθείς με το άγχος που προέρχεται από την ανησυχία για το αν αν θα κοιμηθείς «αρκετά» ύπνο. Η εμμονή με τις ώρες ύπνου, μπορεί από μόνη της να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Μας έχουν μάθει ότι χρειάζονται 8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου προκειμένου να έχουμε καλή υγεία. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως μελέτες που αντικρούουν τις παραπάνω υποθέσεις. Η ανάγκη του κάθε ανθρώπου διαφέρει, καθώς υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να χρειάζονται 6 ώρες ενώ άλλοι 8″ σημειώνει ο Ronald E. Riggio, Ph.D.

«Αυτό μάλιστα που αμφισβητήθηκε πιο πρόσφατα είναι το «αδιάκοπος». Οι ιστορικοί έχουν ανακαλύψει ότι οι πρόγονοί μας πριν από μερικούς αιώνες χρησιμοποίησαν αυτό που ονομάζεται «κατακερματισμένος ύπνος». Κοιμόντουσαν δηλαδή για 3-4 ώρες, σηκωνόντουσαν για μερικές ώρες δραστηριότητας και στη συνέχεια επέστρεφαν στον «δεύτερο ύπνο» 3-4 ώρες». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας μπορεί να είναι φυσιολογικό, και μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το «διάλειμμα» για να χαλαρώσεις ή να κάνεις κάτι που σε ξεκουράζει. Τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην χρόνια αϋπνία. Υπάρχουν όμως κάποιες στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις από σήμερα κιόλας για να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα.

Αν ξυπνάς ανήσυχη για τη δουλειά σου, τα πράγματα που έχεις να κάνεις ή ακόμα για την υγεία σου, δημιούργησε μία λίστα στο μυαλό σου (ή σήκω και γράψε μία). Σημείωσε όλες τις υποχρεώσεις στη δουλειά ή τις ανησυχίες σου (ή προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον γιατρό). Θα δεις ότι η λίστα σου δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο πίστευες. Γνωρίζοντας ότι όλα είναι διαχειρίσιμα, πιθανότατα θα μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i