Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 20 φορές ακριβότερο το εμβόλιο κατά της πνευμονίας στην Ελλάδα

Εμβολιασμός χιλιάδων παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς και έκκληση στις εταιρίες Pfizer και GSK για μείωση της τιμής των εμβολίων.

emvolia-default3243

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Η θωράκιση αφορά δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση στην Pfizer και την GlaxoSmithKline (GSK) να μειώσουν για τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων την τιμή του εμβολίου PCV κατά του πνευμονιόκοκκου, ενός από τα μικρόβια που προκαλούν σοβαρή πνευμονία.

Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι περίπου 2,80 ευρώ ανά δόση, ενώ απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ευάλωτα παιδιά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, καθώς αυτή η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μέσω της “Συμμαχίας Gavi”. Ένα ακόμη εμβόλιο που χορηγείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια αυτών των εμβολιασμών στην Ελλάδα και προστατεύει τα παιδιά από έξι ασθένειες, είναι επίσης ιδιαιτέρως ακριβό, με κόστος περίπου 65 ευρώ ανά δόση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i