7 αλήθειες για τη γονιμότητα και οι συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις σε κάθε ηλικία

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τη σωστή διαχείριση της γονιμότητάς μας.

gonimotita

Της Αλεξίας Χατζηπαρασίδου, Sr. Kλινική Eμβρυολόγος, M.Sc., Διευθύντρια της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Τo πρόβλημα

Παγκόσμια, 1 στα 5 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

7 γόνιμες αλήθειες που πρέπει να αποδεχθούμε

  1. Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη! Ακόμα και νέοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν διαταραχές στη γονιμότητα. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συμπτώματα ή και κάποιο ιστορικό.
  2. Η γονιμότητά μας είναι δεν είναι αμετάβλητη στον χρόνο! Το ότι ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένουμε και για περισσότερο διάστημα γόνιμοι σε σχέση με το παρελθόν. Είναι νόμος της φύσης να βιώνουμε σταδιακή μείωση της γονιμότητάς μας. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο χρόνο, με το παράθυρο της γονιμότητας τους να ξεπερνά, σπάνια, τις 2 δεκαετίες.
  3. Και οι άντρες είναι ευάλωτοι στον χρόνο! Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξανόμενη αρνητική επίδραση τόσο στην ποιότητα του σπέρματος όσο και στη γενετική του σύσταση καθώς η ηλικία του πατέρα αυξάνεται.
  4. Η επιστήμη σήμερα παρά την πολύ σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν τα τελευταία 39 χρόνια αδυνατεί να αποκαταστήσει τις διαταραχές στην ωογένεση και τη σπερματογένεση που παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας.
  5. Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει τη γονιμότητά μας. Η συστηματική χρήση καπνού, αλκοόλ, η κακή διατροφή και το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζουν τόσο την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων όσο και τη δυνατότητα εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα.
  6. Η συστηματική λήψη ανδρογόνων ή σχετικών σκευασμάτων για βελτίωση αθλητικών επιδόσεων καθώς και η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσουν παροδική ή και μόνιμη απώλεια γονιμότητας.
  7. Οι φαρμακευτικές αγωγές ειδικά για σοβαρά ή χρόνια νοσήματα (καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα) μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

8 συμβουλές για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στη μητρότητα και στην πατρότητα:

  • Επαναξιολογούμε τις προτεραιότητες μας και αποφεύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον.
  • Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της.
  • Ακόμη κι αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθυσηχαστικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
  • Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία τότε και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία υπάρχουν ασφαλείς επιλογές όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων.
  • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.
  • Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση καπνού, αλκοόλ και ουσιών που μπορεί επιπλέον να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητά μας.
  • Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο άσκησης όσο και σε επίπεδο διατροφης.
  • Παίρνουμε την προστασία της γονιμότητάς μας στα χέρια μας και αποφεύγουμε να εναποθέσουμε στην επιστήμη μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

H υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες, εξελίσσεται και προσφέρει σημαντικές λύσεις στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης.

  • Μετά από 1 χρόνο άκαρπων προσπαθειών σύλληψης συστήνεται ανδρολογική και γυναικολογική εκτίμηση. Σε γυναίκες πάνω από 35 η έναρξη διερεύνησης συστήνεται μετά από 6 μήνες άκαρπων προσπαθειών.
  • Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτή.
  • Η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν είναι πάντα δεδομένη. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα μπορεί να φτάσει στο 65% ανά κύκλο, με την πιθανότητα αυτή να μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας.
  • Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές και έχουν βελτιωθεί σημαντικά παλιότερες με αποτέλεσμα τα ζευγάρια σήμερα να έχουν αρκετές επιλογές και έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας!
  • Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο, χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η υποστήριξη

Η ημέρα αυτή απευθύνεται και σε όσους μάχονται να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα τους προκειμένου να βιώσουν το δώρο της γονιμότητας και να αποκτήσουν παιδί! Στους ανθρώπους που είτε μέσα από την πρόληψη είτε με θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διεκδικούν τον γονικό ρόλο.

Η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τα ζευγάρια στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ένα πλαίσιο σταθερών παροχών, γρήγορων και απλών διαδικασιών. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία στην οποία το ζευγάρι καλό είναι να μην επιβαρύνεται με επιπλέον ανασφάλειες και αγωνίες. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για κοινωνικές παροχές, ευνοϊκή εργασιακή νομοθεσία, οικονομική και τεχνική υποστήριξη των προσπαθειών για τα ζευγάρια.

Η επισημοποίηση της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ενισχύσει και την κοινωνική αποδοχή των ζευγαριών ακόμη και στο οικογενειακό περιβάλλον και στις μικρές κοινωνίες. Αξίζουν επιβράβευση όσοι προσπαθούν να γίνουν γονείς παρά τις δυσκολίες· καμία κριτική και καμία καχυποψία. Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι η δική μας ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση των νεότερων και η υποστήριξη όσων προσπαθούν.

Η γονιμότητα δεν είναι υπόθεση λίγων, μας αφορά όλους!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i