Έλεγχος σαλπίγγων: Η νέα μέθοδος για ανώδυνη σαλπιγγογραφία

Ο έλεγχος σαλπίγγων είναι μια βασική εξέταση σε περίπτωση υπογονιμότητας.

μωρό ζευγάρι υπογονιμότητα Ridofranz

Από τον Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG, γυναικολόγο αναπαραγωγής – επιστημονικός υπεύθυνος MIYA ‘Γέννημα IVF’ (gennima.com)

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει ένα μωρό αλλά δυσκολεύεται να συλλάβει, ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής προτείνει κάποιες βασικές εξετάσεις:

  • Υπερηχογράφημα για τον κλινικό έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών. Σε αυτό θα ελέγξει για πολύποδες μήτρας, κύστες στις ωοθήκες ή προβλήματα στη ωορρηξία, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ.
  • Ορμονικό προφίλ για τον έλεγχο της λειτουργίας των ωοθηκών και την ωορρηξία.
  • Σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας.
  • Υστεροσαλπιγγογραφία για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των σαλπίγγων.

Τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό, συνθέτουν το ιδιαίτερο προφίλ του κάθε ζευγαριού και καθορίζουν το πλάνο και τα σωστά βήματα προκειμένου να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ο έλεγχος σαλπίγγων

Η σαλπιγγογραφία είναι πολύ σημαντική εξέταση γιατί έτσι ελέγχεται αν οι σάλπιγγες είναι διαβατές. Να θυμίσουμε ότι οι σάλπιγγες είναι το σημείο όπου γίνεται η γονιμοποίηση, δηλαδή «συναντιέται» το ωάριο με το σπερματοζωάριο. Όταν οι σάλπιγγες δε λειτουργούν φυσιολογικά, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στις σάλπιγγες;

Οι σάλπιγγες μπορεί να παρουσιάζουν απόφραξη, να είναι «κλειστές» δηλαδή, εξαιτίας προηγούμενης λοίμωξης (π.χ. σαλπιγγίτιδα από χλαμύδια). Μπορεί επίσης να μην είναι λειτουργικές λόγω συμφύσεων (π.χ. λόγω προηγούμενου χειρουργείου στην περιοχή ή ενδομητρίωσης). Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται «υδρο-σάλπιγγα». Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία γίνεται συλλογή υγρού στη σάλπιγγα, όταν το ένα άκρο είναι κλειστό, και έτσι η σάλπιγγα δεν είναι πια λειτουργική. Μάλιστα αυτό το υγρό θεωρείται ότι δημιουργεί «τοξικό» περιβάλλον προς τα έμβρυα ή/και το ενδομήτριο και εμποδίζει την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Πώς μπορώ να ελέγξω τις σάλπιγγές μου;

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη επιλογή για τον έλεγχο των σαλπίγγων ήταν η κλασική υστεροσαλπιγγογραφία με χρήση σκιαγραφικού υγρού και ακτινοβολία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων κατά την οποία γίνεται έγχυση του ειδικού υλικού ενδομητρικά και παρακολουθείται η πορεία του ως τις σάλπιγγες. Δυστυχώς, πολλές εξεταζόμενες βιώνουν πόνο κατά την εξέταση, λιγότερο ή περισσότερο έντονο, ειδικά όταν παρατηρείται απόφραξη. Πολλές γυναίκες δίσταζαν ή καθυστερούσαν να κάνουν υστεροσαλπιγγογραφία εξαιτίας αυτού του ενδεχόμενου. Αυτό πολλές φορές είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά τον έλεγχο γονιμότητας και να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

Η νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία

Τώρα πια, έχουμε στη διάθεσή μας τη νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία, την «υπερηχοσαλπιγγογραφία» που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για όλες τις γυναίκες. Πώς γίνεται και σε τι διαφέρει από τον κλασικό έλεγχο σαλπίγγων:

  • Χρησιμοποιείται ειδικό υποαλλεργικό gel αντί για το κλασικό σκιαγραφικό υγρό, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
  • To ειδικό gel έχει ήπια αποφρακτική δράση π.χ. από βλέννες, καθώς η δίοδος του gel τις απομακρύνει και ανοίγει τις σάλπιγγες. Οπότε, η νέα μέθοδος δρα και «θεραπευτικά», όχι μόνο διαγνωστικά.
  • Η εξέταση γίνεται από γυναικολόγο αναπαραγωγής, στο ιατρείο, με απλό υπέρηχο - χωρίς χρήση ακτινοβολίας.
  • Είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία (πχ λήψη αντιβίωσης ή αναλγητικού).
  • Η εξεταζόμενη βλέπει στην οθόνη την εξέλιξη της εξέτασης και ο γιατρός της εξηγεί βήμα-βήμα τι συμβαίνει. Μετά το τέλος της εξέτασης, η εξεταζόμενη παραλαμβάνει άμεσα τα αποτελέσματα.

Η νέα ανώδυνη υπερηχοσαλπιγγογραφία θεωρείται ιδανικό εργαλείο για να μάθει το ζευγάρι γρήγορα και ανώδυνα αν έχει νόημα να συνεχίσουν να προσπαθούν για φυσιολογική σύλληψη ή αν θα πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Διάβασε επίσης: Τι προκαλεί υπογονιμότητα στις γυναίκες; 

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

The Mamagers Update

‘Ερευνα: Όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα μωρό τόσο πιο έξυπνο γίνεται

Πόσες φορές έχετε ανοίξει το στόμα σας να μιλήσετε και συνειδητοποιείτε ότι λέτε τα λόγια της μητέρας σας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i