Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό και τι πρέπει να περιμένεις το πρώτο διάστημα;

Τι να περιμένεις μετά τον τοκετό και πότε θα χρειαστείς πάλι αντισύλληψη.

μαμά μωρό istock

Συνεργάστηκε η Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπ. διδάκτορας, Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE, συνεργάτιδα Μαιευτηρίου "ΡΕΑ".

Ένα από τα θετικά της εγκυμοσύνης είναι πως δε θα έχεις περίοδο για 9 μήνες. Επίσης, ένα πρόσθετο μπόνους για τις μαμάδες που θηλάζουν είναι ότι μεγαλώνει ο χρόνος χωρίς έμμηνο ρύση. Τελικά, όμως, η περίοδος θα κάνει την επιστροφή της. Γενικά, οι γυναικολόγοι δεν είναι δυνατό να καθορίσουν πότε ακριβώς θα κάνει την εμφάνισή της η πρώτη έμμηνος ρύση, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι εξατομικευμένο για την κάθε γυναίκα. "Το πώς και πότε θα εμφανιστεί ξανά η περίοδος μιας γυναίκας μετά τον τοκετό είναι εντελώς εξατομικευμένο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη είναι κάτι απολύτως απρόσμενο" τονίζει η Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργός, μαιευτήρας- γυναικολόγος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών και προσθέτει: "Υπάρχουν τόσο πολλά σενάρια, που τα πάντα θεωρούνται φυσιολογικά. Εφόσον δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι". Αν όμως σε απασχολεί, καλό είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Αμέσως μετά τον τοκετό θα έχεις μια φυσιολογική κολπική αιμόρροια, τα λόχεια. "Το αίμα αυτό έχει αρχικά έντονο κόκκινο χρώμα, μετά γίνεται πιο σκούρο κόκκινο, μετά καφέ και τελικά παίρνει ένα ανοιχτό καφετί χρώμα. Τα λόχεια μπορεί να συνεχιστούν έως και για 6 εβδομάδες" εξηγεί η Μαριλία Νικολαΐδου. "Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή έχουν ελαφρώς μικρότερη ποσότητα λοχείων ή και μικρότερη διάρκεια, καθώς κατά την καισαρική τομή η ενδομητρική κοιλότητα "καθαρίζεται” από το χειρουργό". Είναι αναμενόμενο να βλέπεις θρόμβους αίματος μόνο για περίπου 48 ώρες μετά τον τοκετό, οπότε, αν εξακολουθήσουν, ενημέρωσε το γιατρό σου. Στη λοχεία συστήνεται μόνο η χρήση σερβιέτας για το αίμα. Απόφυγε εντελώς τα ταμπόν, που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αίματος και πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βακτηρίων και, τελικά, σε μόλυνση. Τα ταμπόν επιτρέπονται μόνο όταν θα έχεις ξανά την πρώτη σου "κανονική" περίοδο.

Πότε θα επιστρέψει η φυσιολογική σου περίοδος;

Γενικός κανόνας: Όσο περισσότερο χρόνο περνά το μωρό στο στήθος σου, τόσο θα καθυστερήσει η εμφάνιση της περιόδου. Αν το μωρό σου τρέφεται με έναν συνδυασμό μητρικού γάλακτος και σκόνης, η πρώτη σου περίοδος μπορεί να επιστρέψει σε 5-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ο αποκλειστικός θηλασμός θα μπορούσε να σημαίνει πως θα έχεις ξανά περίοδο αφού απογαλακτίσεις εντελώς το μωρό σου – αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σου για να σε εμποδίσει να μείνεις πάλι έγκυος ενώ έχεις ένα πολύ μικρό μωρό. O θηλασμός δεν είναι επαρκές μέσο αντισύλληψης, αφού θα έχεις ωορρηξία 2 εβδομάδες πριν από την πρώτη σου περίοδο, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δε θα έχεις κανένα προειδοποιητικό σημάδι ότι είσαι και πάλι γόνιμη. Μπορεί, επίσης, να σου έρθει η πρώτη περιοδος ενώ ακόμη θηλάζεις, όταν, για παράδειγμα, θα αρχίσεις να μειώνεις το χρόνο του θηλασμού ή να αντικαθιστάς γεύματα. Εάν, αφού έχεις διακόψει εντελώς το θηλασμό, η περίοδός σου δεν έχει ξεκινήσει μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Αντισύλληψη

Τι και πότε  Όταν πρόκειται να επιλέξεις αντισυλληπτική μέθοδο μετά τον τοκετό, θα πρέπει να συνυπολογίσεις διάφορους παράγοντες. ▶ Η πιθανότητα να έχεις ωορρηξία τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι μικρή. ▶ Η σεξουαλική επαφή καλό είναι να αποφεύγεται τις πρώτες 40 ημέρες μετά τον τοκετό, "προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λοιμώξεων στη μητέρα. Επιπλέον, για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή, καθώς ο κόλπος δεν έχει ακόμη επουλωθεί. Το πράσινο φως για επαφή θα δοθεί μετά την εξέταση στις 40 ημέρες από το γυναικολόγο σου" τονίζει η ειδικός. ▶ Αν όμως είσαι αποφασισμένη ότι δε θέλεις να μείνεις ξανά έγκυος αμέσως, μη θεωρείς ότι ο θηλασμός είναι ο αποκλειστικός τρόπος αντισύλληψης. ▶ Τα οιστρογόνα κατά την περίοδο του θηλασμού είναι απαγορευτικά, οπότε "οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης καλό είναι να αποφεύγονται κατά το θηλασμό (π.χ αντισυλληπτικά δισκία)" λέει η γυναικολόγος.

Αυτό το ήξερες;

Όταν το μωρό σου θηλάζει, στέλνονται μηνύματα στην υπόφυση να απελευθερώσει προλακτίνη. Εάν θηλάζεις αρκετά συχνά ώστε να υπάρχουν υψηλά επίπεδα προλακτίνης στον οργανισμό σου (για τα οποία το όριο είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα), τότε μπορεί να καταστέλλεται η διαδικασία της ωορρηξίας. Ο θηλασμός θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την ερωτική σου διάθεση, πιθανόν εξαιτίας της φυσικής εξάντλησης, αλλά και επειδή νιώθεις λιγότερο ελκυστική τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό σου.

Διάβασε επίσης: Έγινε viral: Ένας άντρας αποθεώνει τη γυναίκα του και το σώμα μετά τον τοκετό

Διάβασε επίσης: Και η Κέιτι Χολμς έχει ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη! Και δεν αισθάνεται καθόλου άσχημα γι’ αυτό!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i