Ξεκίνησες διαδικασία εξωσωματικής; 3 στα 4 ζευγάρια κάνουν παιδί σε έως 5 χρόνια

Έχεις μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ιδού το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα κρατήσεις το παιδί σου αγκαλιά.

ivf

Τρία στα τέσσερα ζευγάρια (75%) που θα ακολουθήσουν μια θεραπεία γονιμότητας, θα αποκτήσουν παιδί σε ορίζοντα 5 χρόνων.

Η έρευνα έρχεται από τη Δανία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, που έκανε και τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Ελσίνκι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 ζευγάρια στο διάστημα 2007 έως 2010 στη Δανία και το ενθαρρυντικό πρώτο συμπέρασμα έδειξε πως το 57% των γυναικών, έγιναν μητέρες στα 2 πρώτα χρόνια ενώ το ελπιδοφόρο 71% βίωσε τη μητρότητα μέσα στην πενταετία.

Εκτός από την ηλικία, παράγοντες που καθορίζουν την πιθανότητα επιτυχίας μιας θεραπείας υπογονιμότητας, είναι το βάρος (οι παχύσαρκες γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 έχουν λιγότερες ελπίδες) και το κάπνισμα (οι καπνίστριες μειώνουν τις πιθανότητές τους).

Η εξωσωματική ήταν η πιο αποτελεσματική θεραπεία υπογονιμότητας σε ποσοστό 34% (46% σε δύο χρόνια) με την σπερματέγχυση να ακολουθεί με ποσοστό 34%. Τα ζευγάρια που επέμειναν στην σπερματέγχυση για περισσότερα από δύο χρόνια, δεν είδαν βελτίωση στα ποσοστά επιτυχία και στράφηκαν προς την εξωσωματική.

Η ηλικία φαίνεται να είναι ο παράγοντας που επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας. Το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται για τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας ενώ για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το 80% έχουν κάνει παιδί έπειτα από πέντε χρόνια, ποσοστό που -στην πενταετία- πέφτει στο 61% για τις γυναίκες 35 έως 40 ετών και στο 26% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Το εξαιρετικό στοιχείο της έρευνας είναι πως ανάμεσα στα ζευγάρια που ακολούθησαν κάποια θεραπεία υπογονιμότητας, υπήρξε ένα 14% που απέκτησε παιδί μέσω της σωματικής επαφής και όχι της εξωσωματικής ή της σπερματέγχυσης.

Οι κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας για τις γυναίκες είναι η βλάβη στις σάλπιγγες, τα προβλήματα ωορηξίας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης κ.α. Για τους άνδρες είναι η χαμηλή ποιότητα σπέρματος, τα προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτωσης, ο διαβήτης και άλλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i